Jørund Rytman (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvilke krav som må være oppfylt for at et slakteri godkjent for slakt av vilt også skal kunne tilby slakt av livdyr fra husdyrbesetningen?
Begrunnelse
Siden 2006, da samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA ble slått sammen til Nortura SA, har Nortura rasjonalisert driften og redusert antall slakterier i Norge fra omlag 41 slakterier for ku og gris til nærmere 17.
Med stadig færre slakteri og desto lengre reiseavstand til nærmeste slakteri, så utfordres kravene til dyrevelferd ved transport stadig.
I Norge er det noen få viltslakteri godkjent for enten helårs- eller sesongdrift. Spørsmålet er om offentlige myndigheter er villig til å åpne for at disse kan tilby slakt av husdyr i tillegg til slakt for å utnytte viltslakterienes slaktekapasitet, kunne korte ned transporttid av livdyr til slakteri samtidig som dyrevelferden kan ivaretas.