Anders B. Werp (H): Mitt spørsmål må tolkes innenfor rammen av kultur- og kunnskapsinstitusjoners selvsagte faglige integritet og frie valg av uttrykksform og virkemidler:
Mener statsråden det setter grunnlovsjubileet i en korrekt kontekst, når 1 % MC-klubben Hells Angels benyttes i en utstilling for å belyse Grunnlovens frihetsideal - samtidig som et samlet storting og justismyndighetene iverksetter tiltak for å motvirke dette miljøet?
Begrunnelse
Kulturhistorisk museum i Oslo melder at (http://www.na24.no/article3710236.ece) de som en del av markeringen av grunnlovsjubileet vil inkludere elementer fra 1 %-MC-klubben Hells Angels i sin utstilling «Ja, vi elsker frihet». Det framholdes at Hells Angels i Oslo vil spille en viktig rolle i utstillingen. Museet er underlagt Universitet i Oslo.
Museets begrunnelse for å benytte Hells Angels, er å utfordre frihetens yttergrenser. Det er et prisverdig og spennende utgangspunkt. Samtidig er det viktig å ikke bli blendet av en eksotisk oppfatning av at 1 %-MC-miljøet representerer et positivt frihetsbegrep.
For det første har et enstemmig Storting fastslått at 1 % MC-miljøet forbindes med alvorlig kriminalitet (Meld. St. 7 (2010–2011)), og har enstemmig vedtatt at det skal utarbeides et bredt virkemiddelapparat for kommuner i arbeidet med å bekjempe 1 %-klubbene (Dokument 8:173 S (2010–2011)). Kripos omtaler 1 % MC-miljøet som et av de best organiserte kriminelle nettverkene i Norge.
For det andre er mange 1 %-MC-medlemmer dømt for narkotikaforbrytelser. For få dager siden ble eksempelvis syv Hells Angels tilknyttede menn funnet skyldige i en stor narkotikasak av Hålogaland lagmannsrett. Tre av disse er fullverdige Hells Angels medlemmer, herunder den antatte lederen av organisasjonen i Norge. En relevant problemstilling er hvem som representerer frihetsbegrepet i slike saker - er det lovbryter eller er det misbruker/pårørende?
For det tredje er mange 1 %-MC-medlemmer dømt for voldsutøvelse. Målt opp mot utstillingens formål er det en relevant avveining hvem som representerer frihetsbegrepet i voldssaker - er det voldsutøver eller er det voldsoffer?
En annen dimensjon er at kvinner eller fargede personer ikke kan bli fullverdige medlemmer i 1 %-MC-klubbene. I relasjon til grunnlovens samfunnsbyggende funksjon og den generelle samfunnsutviklingen, er det derfor grunn til å undres over at frihetsperspektivet brukes som begrunnelse for at Hells Angels som organisasjon har en plass i grunnlovsjubileet.