Olaug Vervik Bollestad (KrF): Etter planen skal tilbudet Fafus gir ved Oslo universitetssykehus legges ned og oppgavene overføres til helsestasjoner i Oslo kommune. Per i dag er det uklart om disse helsestasjonene får økt ressurstilførsel til denne oppgaven, og det er usikkert om tilbudet vil gjelde for kvinner som ikke tilhører bydelen helsestasjonen har ansvaret for.
Hva vil statsråden gjøre for at dette tilbudet blir for alle innvandrerkvinner i Oslo og at tilbudet blir sikret økonomisk?
Begrunnelse
Ifølge Helsedirektoratets handlingsplan for uønskede svangerskap og abort 2010-2015 viser en undersøkelse foretatt av Folkehelseinstituttet i 2002 at abortraten blant enkelte grupper av kvinner med ikke-vestlig bakgrunn i Oslo var høyere enn hos andre norske kvinner.
Siden 2010 har innvandrerkvinner fått gratis prevensjon og veiledning ved Fafus (Familieplanlegging og forebygging av uønskede svangerskap og abort) på Oslo Universitetssykehus. Fafus har hatt ca. 600 konsultasjoner hvert år. Klinikken har åpent en dag i uken, og hver gang det er åpent er det kø til tross for at det er innført timebestilling. Kvinnenes begrunning for å oppsøke Fafus er at klinikken tilbyr gratis prevensjon, også hormonell prevensjon som ofte er kostbare.
En nylig publisert studie i British Journal of Obstetrics and Gynaecology viser at det er færre innvandrerkvinner enn norske kvinner som bruker hormonell prevensjon. Kvinner fra Øst-Europa, Asia og Afrika brukte det minst, og forskjellene var størst blant de yngste. Forskerne i studien mener at helsemyndighetene må legge bedre til rette for tilbud om prevensjon og veiledning for innvandrerkvinner i reproduktiv alder.