Kjersti Toppe (Sp): Leppegane-spaltepasienter venter fire ganger så lenge på operasjon som retningslinjene tilsier, men avvikene registreres ikke.
Hva vil regjeringen iverksette av strakstiltak og langsiktige tiltak for at disse unge pasientene får det tilbudet de har krav på, og at retningslinjene og frister følges og avvik registreres?
Begrunnelse
En rapport fra Helsedirektoratet som kom i fjor lister opp fem frister i behandlingsforløpet til barn som er født med leppe-kjeve-ganespalte.
Her heter det blant annet at taleforbedrende kirurgi skal utføres innen seks måneder etter at indikasjon er stilt, mens avsluttende neseplastikkoperasjon skal skje i løpet av ett år.
Både ved Haukeland og Oslo universitetssykehus, hvor disse operasjonene utføres, venter ungdom i tre-fire år før de får sekundæroperasjonen som korrigerer utseendet og retter opp eventuelle taleproblemer. Ventelistene har vært lange i ei årrekke, jf. Dagens Medisin 7. august 2014.
Strakstiltak og langsiktige tiltak for å redusere ventelistene vil kreve ressurser. Økt tilgang på operasjonsstuer, personell og postoperative sengeplasser er essensielt. Pasientorganisasjonen krever at departementet nå går grundig gjennom Helsedirektoratets rapport i samarbeid med aktørene, og at dette fører til en gjennomgang av hvordan behandlingen av pasientgruppen organiseres.
Helsedirektoratet foreslår i sin rapport at alle som ikke blir behandlet innen fristene, registreres som avvik. Et slikt avvikssystem finnes ikke på dette området.
- Det har ikke blitt gjort, uttaler Kari Lybak, avdelingssjef ved plastikkirurgisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, til Dagens Medisin.
Hun sier også at det vil ta flere år før Haukeland kan få ventelistene ned på nivå med retningslinjene.
Spørsmålsstiller mener at det utfra dette er klart at det trengs en ekstraordinær satsing på leppegane-spaltepasienter ved Haukeland og Oslo universitetssykehus. For det synes uakseptabelt at unge mennesker med rett på taleforbedrende kirurgi og neseplastikk, skal måtte vente i mange år.