Marianne Aasen (A): Synes statsråden det er rimelig at de som planla å ta privatisteksamen dette semesteret får beskjed om en mer enn dobling av privatistgebyrene noen få uker før beløpet må betales inn?
Begrunnelse
Gebyret for å ta privatisteksamen ble økt fra 1. januar, det vi si midt i skoleåret.
Privatistelever fikk i romjula beskjed om at gebyret for privatisteksamener mer enn dobles, fra 367 kr til 1000 kr for første gang man tar privatisteksamen, og fra 752 kr til 2000 kroner for forbedringsprivatister. Det vil si at elevene fikk informasjonen kun få uker før de måtte betale de økte gebyrene. For de som tar opp mange fag blir dette store summer, som de har hatt liten mulighet til å planlegge for. Tar man opp ti fag eller mer koster det nå 20 000 kr eller mer. Er man blant disse elevene må man på kort tid skaffe mer enn 10 000 kr til de økte gebyrene, innenfor trange budsjetter.
En slik plutselig økning vil få konsekvenser, som at elever enten ser seg nødt til å droppe å ta eksamen eller bruker lengre tid på utdanningsplanene sine. Begge deler er uheldig utdanningspolitikk, fordi det rammer elever som tar opp fag for å komme videre i utdanningsløpet sitt. Det store flertallet av disse har som mål å ta høyere utdanning. I tillegg er det sannsynlig at de økte gebyrene slår sosialt skjevt ut. Ungdommer fra familier med godt økonomisk handlingsrom vil kunne få hjelp til å håndtere dette. Mens ungdommer fra familier som ikke har økonomi til å ta en slik utgift på strak arm er de som må tåle konsekvensene.
Vi trenger at flere fullfører utdanningen sin, både fra videregående skole og innen høyere utdanning. En slik uforutsett prisøkning får konsekvenser som går motsatt vei av det som er målsetningen for norsk utdanningspolitikk.