Karianne O. Tung (A): Styret ved St. Olavs Hospital HF har vedtatt å utrede muligheten for å flytte akuttmottaket ved Orkdal sykehus til St. Olavs Hospital i Trondheim. Prosessen med konsekvensutredning er igangsatt, og forventes ferdig innen sommeren 2016.
Mener helseministeren en slik nedleggelse av akuttmottaket ved Orkdal Sykehus vil styrke tilbudet til pasientene i Orkdalsregionen og på Nordmøre, og hvilke nasjonale føringer er gitt fra ministeren om å se på lokalsykehusene sin rolle?
Begrunnelse
Orkdal Sykehus har et bredt tilbud av somatiske tjenester og et godt kvalifisert personale som sørger for at pasientene får behandling, pleie og omsorg de har krav på. Sykehuset er også legevaktsentral for 17 kommuner med tilsammen nærmere 70 000 innbyggere. Orkdal Sykehus har gjennom 100 års virksomhet fått en sterk forankring i lokalmiljøet. Sykehuset byr på et nært, hyggelig, kompetent og oversiktlig miljø både for pasienter og ansatte. Samtidig som samarbeidet internt ved sykehuset blir godt ivaretatt har sykehuset også utstrakt samarbeid med St. Olavs Hospital i Trondheim, primærhelsetjenesten i samarbeidskommuner og psykiatrien.
Nå har styret ved St. Olavs Hospital HF vedtatt å utrede muligheten for å flytte akuttmottaket ved Orkdal sykehus til St. Olavs Hospital, og dermed utvikle Orkdal til et rent elektivt behandlingssted med den konsekvens at befolkningen i regionen ikke lenger har like god tilgang på øyeblikkelig hjelp. dersom akuttmottaket fjernes, fjernes også flere viktige funksjoner som er en integrert del av sykehusets drift og organisering av akuttmottaket- noe som vil medføre en utrygghet og forringelse av kvaliteten i det øvrige pasienttilbudet ved sykehuset. Det lokale helseforetakets styreleder, Milian Myraunet, uttaler at noen av spørsmålene som reises rundt akuttfunksjoner henger sammen med nasjonale diskusjoner om hvilken funksjon lokalsykehusene skal ha fremover:
"- Det er viktig at vårt arbeid henger sammen med de føringer som skjer nasjonalt" sier Myraunet (http://www.stolav.no/no/Nyheter/gar-videre-med-mulighetsstudien/131540/)