Ruth Grung (A): Individuell jobbstøtte har dokumentert gode resultat med å få flere med psykiske lidelser i arbeid. Det er behov for mer forskningsbasert effektevaluering for å vite hvordan tiltak virker, slik at NAV kan spisse sine tiltak og treffe bedre, samt kutte det som ikke virker. For den enkelte kan det bety hele forskjellen, for samfunnet handler det om hvordan vi bruker fellesskapets midler.
Vil ministeren sørge for at flere arbeidsmarkedstiltak blir effektevaluert, med kontrollgruppe og bruk av forskning?
Begrunnelse
Langvarig sykefravær er en risiko for permanent uførhet og andel unge som forsvinner ut av arbeidslivet med uførepensjon er urovekkende. Tidlig frafall eller utstøting fra arbeidsmarkedet medfører store kostnader for den enkelte og samfunnet.
Det er lettere lidelser som angst og depresjon som utgjør det store volumet av dem som får innvilget uføretrygd. Det til tross for at behandlingstilbudet er blitt bedre. En av grunnene kan være det skarpe skille mellom helse og arbeid.
Den klassiske tilnærming har vært å først behandle for deretter å tilby arbeidsrettede tiltak.
NAV i samarbeid med Helsedirektoratet har i økende grad tatt i bruk en ny metodikk - individuell jobbstøtte - utviklet i USA (IPS). Tiltaket er innrettet på rask retur til ordinært lønnet arbeid parallelt med behandling. Den tradisjonelle metodikken bruker skjermet arbeidstrening eller tilpasset arbeidspraksis med lønnstilskudd.
Det er gjennomført randomiserte studier med 400 personer med alvorlige psykiske lidelser, fordelt på syv fylker. Kontrollgruppen har fått tilbud gjennom attføringsbedriftene.
De første studiene viser at individuell jobbstøtte gir høyere arbeidsdeltagelse etter 12 mnd. med 44,2 % mot 37,3 % i kontrollgruppen. Effekten holder seg etter 18 mnd. og er spesielt signifikant for gruppen som har vært lenge utenfor arbeidslivet.
Det er påfallende at de studiene som nå pågår er de første i Norge som evaluerer effekten av tiltak rettet mot denne målgruppen. Tradisjonell evaluering har vært å spørre brukerne og se på statistikk. Det har ikke vært tradisjon for å effektevaluere med kontrollgruppe.
Med forskningsbasert evaluering vil vi få kunnskap om hvordan tiltak virker, hvem det viker for og hvem det ikke fungerer for. Slik kunnskap kan NAV i samarbeid med behandlingsapparatet bruke til å spisse tiltakene, slik at de treffer bedre og kutte det som ikke virker.
Personlig jobbstøtte er et forholdsvis nytt tiltak, mens attføringsbedrifter har eksistert i en årrekke, uten å ha blitt evaluert om tiltakene har reell effekt.
Å effektevaluere med bruk av forskning og kontrollgruppe koster mer enn å krysse av på et spørreskjema, men samfunnsøkonomisk vil det svare seg å få flere i arbeid, økte skatteinntekter og færre på stønad. Det handler om mange skjebner og store beløp på statsbudsjettet.