Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Terroristorganisasjonen ISIL har økt de militære angrepene bl.a. mot Kobani, som kurdiske styrker gjenerobret. Og i de kurdiske områder i Nord-Irak fører ISIL-angrep til et stort behov for medisinsk og annen humanitær hjelp.
Vil regjeringen bidra til at de kurdiske styrkene, som nå kjemper mot ISIL i Syria og i Nord-Irak, får et bedre medisinsk tilbud, for eksempel ved å sende et feltsykehus og nødvendige medisiner til området?
Begrunnelse
Før sommeren kom rapporter om at ISIL igjen angriper Kobani. I slutten av januar kunne kurdiske styrker feire gjenerobringen, men nå meldes det om nye kamper i kjølvannet av at YPG/YPJ og FSA har lykkes i å frigjøre grensebyen Gire Spi (Arabisk Tal Abyad). Sammen med arabiske og assyriske allierte kjemper de kurdiske soldatene en svært kostbar, men viktig kamp for å sikre frihet og trygghet for sivilbefolkningen i Syria. Det samme gjør Peshmerga-styrkene i de kurdiske områdene av Nord Irak. Både gjennom media og i brev til norske organisasjoner har lokale grupper pekt på at det er stort behov for medisiner og annen humanitær hjelp. Skadede soldater som står i frontlinjen mot ISIL får svært mangelfull medisinsk behandling. I tillegg til å sende norsk militært personell for opplæring av Peshmerga-styrker kan Norge spille en avgjørende rolle humanitært. Norge har bevilget ekstra midler til bistand i Syrias nærområder. Det er viktig at denne hjelpen også når frem til både de kurdiske soldatene og deres allierte samt til sivilbefolkningen.