Jonas Gahr Støre (A): Hvordan vurderer regjeringen mulighetene for en ambisiøs avtale i Paris hvor også store industriland og land med høye utslipp påtar seg forpliktelser, og vil regjeringen i så fall melde i Paris at Norge framskynder målet om karbonnøytralitet til 2030?
Begrunnelse
I klimaforliket, Innst. 390 S (2011–2012) vedtok et bredt flertall på Stortinget at Norge skal være karbonnøytralt i 2050, og at Norge, som en del av en global og ambisiøs klimaavtale der også andre industriland tar på seg store forpliktelser, skal ha et forpliktende mål om karbonnøytralitet senest i 2030. Det innebærer at Norge skal sørge for utslippsreduksjoner tilsvarende norske utslipp i 2030.
I Meld. St. 13 (2014–2015) Ny utslippsforpliktelse for 2030 – en felles løsning med EU viser regjeringen til målene fra klimaforliket. Regjeringen opplyser at målet er formidlet til FNs klimakonvensjon. Et bredt flertall på Stortinget har bekreftet at målene står ved lag.
149 land har nå meldt inn sine klimamål for perioden etter 2020 til sekretariatet for FNs klimakonvensjon (UNFCCC), herunder store utslippsland som USA, India, Kina og samtlige EU-land. Klima- og miljødepartementet viser til at de 149 landene står for mer enn 85 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser. Til sammenligning meldte rundt 90 land inn nasjonale klimamål for 2020 i forbindelse med klimatoppmøtet i København, og den nye Kyoto-avtalen som gjelder for perioden fram til 2020 dekker bare 12 pst. av de globale utslippene.
Ifølge Klima- og miljøminister Tine Sundtoft betyr dette at:
«oppkjøringen til klimatoppmøtet i Paris allerede er den største dugnaden for å skjerpe klimapolitikken verden noen gang har sett».