Ola Elvestuen (V): På Øvre Romerike dreneres en torvmyr helt inn til naturreservatet Grenimåsans gransumpskog.
Hvordan vil ministeren sikre at verneforskriftene for naturreservatet ivaretas slik at verneverdiene ikke reduseres gjennom inngrep på naboarealene?
Begrunnelse
I Ullensaker og Nes kommune i Akershus pågår storstilt drenering av den 1.140 mål store myra Jødahlsmåsan/Flakstadmåsan som forberedelser til industriell torvproduksjon. Dreneringsgrøftene når helt inntil skogkanten tilhørende naturreservatet Grenimåsans gransumpskog. Gransumpskogens kjennetegn er at grunnvannstanden står svært høyt. Dreneringstiltaket få meter fra sumpskogen må nødvendigvis få negative konsekvenser for naturreservatet. Naturmangfoldsloven legger restriksjoner på tiltak på eiendommer som grenser til naturreservater.
I «Forskrift om verneplan for skog, Grenimåsan naturreservat, Nes kommune, Akershus», med ikrafttredelse 02.11.2007, står det følgende:
Ǥ 3. Vernebestemmelser
For naturreservatet gjelder følgende bestemmelser:
3. Det må ikke iverksettes tiltak som kan endre naturmiljøet, som f.eks. oppføring av bygninger, anlegg og varige eller midlertidige innretninger, parkering av campingvogner, brakker o.l., opplag av båter, framføring av luftledninger, jordkabler og kloakkledninger, bygging av veier, drenering, annen form for tørrlegging, uttak, oppfylling og lagring av masse, utføring av kloakk eller andre konsentrerte forurensningstilførsler, henleggelse av avfall, gjødsling, kalking og bruk av kjemiske bekjempingsmidler. Forsøpling er forbudt. Opplistingen er ikke uttømmende.»