Kjersti Toppe (Sp): Hva vil helseministeren gjøre for å sikre bedre oppfølging av barn og ungdom, som er eller er barn av asylsøkere, sin fysiske og psykiske helse?
Begrunnelse
I et høringsinnspill til Kommunal- og forvaltningskomiteen viser Norsk Sykepleierforbund til helseministerens svar i Dokument nr. 15: 209 (2015-2016), der det heter at: "Barn under 18 år vil ha fulle rettigheter til helsehjelp såfremt de enten er familiemedlemmer til asylsøkere eller har status som enslige mindreårige asylsøkere."
Sykepleierforbundet viser til en rapport utarbeidet av NTNU Samfunnsforskning, NIBR OG Hint på oppdrag av Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet, Levekår for barn i asylsøkerfasen. Rapporten viser at barn og unge som bor i asylmottak har høyere forekomst av sosiale og psykiske problemer enn det vi finner blant barn og unge i resten av befolkningen. Det heter at "Spesielt er andelen asylbarn med emosjonelle problemer alarmerende."
Sykepleierforbundet skriver at helsesøstre har uttrykt bekymring for ivaretakelse av den somatiske helsen, blant annet ernæringssituasjonen. Landsgruppen av helsesøstre NSF har innhentet erfaringer fra kommunene i forhold til oppfølging av disse barna og ungdommene. Erfaringene kan oppsummeres i mangelfull/uklar informasjon om kommunenes plikter i forhold til oppfølging av helsen hos barn/ungdom, varierende og til dels mangelfull struktur på arbeidet, uklare ansvarsforhold og mangelfulle ressurser til oppfølging, heter det i høringsuttalelsen.
Det økte antallet flyktninger til Norge er et nasjonalt anliggende kommunene har en nøkkelrolle i å håndtere. Det er behov for at helseministeren tar det nasjonale ansvaret som kan gjøre kommunene i stand til å håndtere situasjonen.