Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Vårt Land melder 17. februar at det ble meldt 6 270 saker som omhandler hatkriminalitet til politiet i Sverige i 2014. Omfanget er ikke like stort i Norge, blant annet fordi det er kun Oslo politidistrikt som systematisk arbeider med hatkrim. Hatkriminalitet er heller ikke et tema i tildelings-brevet til Politidirektoratet eller Den høyere påtalemyndighet.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at politiet prioriterer hatkriminalitet, og vil statsråden lære av den svenske måten å håndtere anmeldelsene på?
Begrunnelse
Mange mennesker opplever hatkriminalitet fordi de tilhører en bestemt religion, legning eller etnisitet. Denne formen for kriminalitet er helt uakseptabel og må bekjempes. Dessverre er det få som anmelder denne formen for kriminalitet til politiet i Norge, fordi de opplever at man ikke prioriterer dette eller har nok kunnskap om tematikken.
I Sverige har hatkriminaliteten mot kristne blitt mer enn tredoblet på fem år. Noe av bakgrunnen for det er at man har fått ofre til å melde det til politiet. I Sverige har man et eget råd, Bråttsforebyggande rådet (Brå), som har ansvaret for å analysere alle hatkriminalitetssakene som blir meldt til politiet. Bakgrunnen for opprettelsen var at man så en markant økning i kriminalitet rettet mot innvandrere av en fiendtlig og rasistisk karakter. Ved å analysere denne formen for kriminalitet kan man lettere se utviklingstrekk og hvilke tiltak som må iverksettes.
Det er avgjørende for å bekjempe hatkrim at det arbeides systematisk og målrettet. Det er uakseptabelt at man velger å la være å anmelde hatkrim til politiet fordi de ikke prioriterer sakene. Skal vi få snudd trenden må vi forebygge, prioritere og bekjempe dette på en bedre måte enn vi gjør i dag. Jeg håper statsråden vil se til Sverige og lære av hvilke tiltak de har iverksatt slik at vi kan bekjempe hatkriminalitet bedre enn vi gjør i dag.