Kirsti Bergstø (SV): Hvordan skal barne- og likestillingsminister Solveig Horne sikre at de offentlige midlene man bruker på private institusjonsplasser faktisk kommer barnevernsbarna til gode?
Begrunnelse
Avsløringene av de såkalte «Panama papers» gir et innblikk i omfanget av skatteunngåelse, skatteunndragelse og hemmelighold og i hvor mange advokatfirmaer, banker o.l. som bistår selskaper, rike enkeltindivider og politikere i å skjule sine formuer og unngå å betale skatten sin.
Selskaper og personer kan lovlig bruke skatteparadis og kompliserte selskapsstrukturer på grunn av smutthull og dårlig koordinasjon mellom internasjonale skattesystemer. Ofte er det svært ressurskrevende for skattemyndighetene å avgjøre hva som er ulovlig og hva som kun er moralsk forkastelig. Begge deler undergraver velferdsstaters bærekraft, både i rike land og utviklingsland, og er en trussel mot demokratiet.
I 2013 kjøpte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet institusjonsplasser for 1,3 milliarder kroner fra private aktører. Det utgjorde 46 prosent av alle utgifter til institusjonsplasser. Tallet har vært økende de siste fem årene. En betydelig andel av de kommersielle selskapene som leverer barnevernstjenester i Norge eies fra skatteparadiser eller land ofte brukt i overskuddsflytting.
En ting er at det tas ut profitt og utbytte fra barnevernet.
Det blir enda verre om eierne ikke skatter av utbyttene sine fra norske barnevernsinstitusjoner. Det er med andre ord grunn til stor usikkerhet om pengene det offentlige bruker på velferd i barnevernet faktisk kommer barna fullgodt til gode.