Ruth Grung (A): De foreslåtte endringene av datagrunnlag for kriteriet "innbyggjarar busette spreitt" i inntektssystemet får dramatiske følger for Hordaland. Hele 44,4 % av de totale endringene gjeld Hordaland. Fylkeskommunen har fra 2015 ikke lykkes å få dialog med departementet om årsaken. Reduksjon på 40 mill. kr. slår rett inn uten overgangsordning.
Kan ministeren forklare årsaken til at bruk av nye Dagali kartdata får så store utslag i Hordaland, og dersom de blir iverksatt vil han gi en overgangsperiode eller avbøtende tiltak?
Begrunnelse
Effekten av nytt inntektssystem fra 2015 for Hordaland fylkeskommune ga en reduksjon på 56 mill. kr, men denne reduksjonen er omfattet av en overgangsperiode på 5 år. Inntektsbortfall som følge av endring av kriteriedata på 40 mill.kr. - 2/3 av reduksjon for nytt inntakssystem - slår rett inn uten overgangsordning. Det vil få dramatiske konsekvenser for Hordaland fylkeskommune sin mulighet til å gi innbyggerne gode tjenester.
Det er spesielt at bruk av digitale kartdata skal ha så store konsekvenser for ett enkelt fylke. Store deler av landet har by og spredt bosetting med utfordrende natur med fjell og fjorder, slik som Hordaland. Det er helt betimelig at det stilles spørsmål om hvorfor 44 % av endringene slår ut i Hordaland. En burde forvente at departementet i dialog med Hordaland Fylkeskommune var interessert i å gå mer i dybden for å finne årsaken til at ny metode for beregning får slike utfall. Det kan være feilkilder eller utforming av kriterier som ikke fanger opp de utfordringene en ønsker å kompensere for. Det er viktig for å gi nødvendig tillit og oppslutning om inntektssystem.