Per Olaf Lundteigen (Sp): Et museum er normalt avhengig av frivillighet, lokal oppslutning og entusiasme.
Hva vil statsråden gjøre for å gjenopprette tilliten mellom lokalsamfunnet og Norsk Bergverksmuseum og vil statsråden medvirke til at Kongsberg Skimuseum igjen blir vedtektsfestet som avdelingens rette navn?
Begrunnelse
Det har i de tre-fire siste årene vært en eskalerende konflikt mellom direktøren ved Norsk Bergverksmuseum (NBVM) og styret i Kongsberg Skimuseums Venner. Kongsberg Skimuseum er en avdeling i Bergverksmuseet og ble bygget opp av de tidligere storhopperne Birger Ruud og Petter Hugsted i spissen for en dugnadsgjeng av «skigutter». Avdelingen har samlet bl.a. de store premiesamlingene til de mange skihopperne fra Kongsbergs storhetstid i hoppbakken. Kong Olav åpnet museet i mai 1987, mens dronning Margrethe åpnet en utvidelse allerede året etter.
Konflikten skyldes bl.a. beslutninger foretatt av ledelsen ved NBVM i strid med det som venneforeningen oppfatter er intensjonene med museumsavdelingen og uten at den er informert på forhånd. Konflikten eskalerte ytterligere i 2012 da ledelsen endret avdelingens navn, igjen uten å informere om endringen på forhånd. Konflikten toppet seg ved da NBVMs erfarne styreleder fra 2014, Olav Soleng, i februar i år fant det nødvendige å trekke seg fra styret etter at han ønsket å imøtekomme venneforeningens ønske om navneendring, men fikk direktøren og et knapt styreflertall mot seg.
Denne saken har skapt betydelig negativitet rundt NBVM i Kongsbergsamfunnet. Kongsberg Skimuseums Venner har vedtatt nedleggelse og etterkommere av de nevnte storhopperne og andre vurderer nå å hente premiesamlingene og alt øvrige materiellet som er gitt skimuseet og som er deler av utstillingen, dersom ikke navnet Kongsberg Skimuseum igjen blir vedtektsfestet. Det er en utbredt oppfatning blant giverne at alle gavene er gitt til Kongsberg skimuseum og ikke til NBVM. Venneforeningen har dessuten ønsket styreplass i NBVM, men har ikke fått dette ønsket innvilget.