Ketil Kjenseth (V): Når et samlet medisinsk fagmiljø i Finnmark er sterkt kritisk til de endringene som Helse Nord har foreslått i luftambulanseberedskapen i Finnmark, hvilke utredninger vil ministeren da iverksette for å være sikker på at beredskapen i Finnmark ikke svekkes i forhold til dagens nivå, og dersom utredningen viser at beredskapen vil bli svekket, vil helseministeren gripe inn og sørge for at Finnmark beholder dagens beredskap med tre ambulansefly stasjonert i Finnmark?
Begrunnelse
I dag er det to ambulansefly i Alta og ett i Kirkenes. Helse Nord er av den oppfatning at luftambulanseberedskapen i Finnmark vil bli styrket dersom ett ambulansefly stasjoneres i Alta og ett ambulansefly stasjoneres i Kirkenes, samt at Tromsø får ett jetfly. Jeg mener dette vil innebære at ambulanseflyberedskapen i Finnmark blir redusert. Et enstemmig fagmiljø innen helse i Finnmark har gått ut mot påstandene fra Helse Nord Finnmark og advart mot kutt i antall ambulansefly.
Legeforeningen i Finnmark mener at økt sårbarhet vil være uunngåelig dersom antallet ambulansefly reduseres fra 3 til 2 i Finnmark. Pasient- og brukerombudet er bekymret for at et jetfly ikke kan lande der hvor fylkets hovedsykehus ligger, og ansatte i luftambulansen advarer mot å svekke beredskapen. Finnmarkssykehuset mener at det ikke er lagt frem nok fakta og data til å kunne vurdere endringen som er foreslått.
Et jetfly kan kun lande ved tre av Finnmarks flyplasser, Alta, Banak og Kirkenes, og dette vil derfor svekke beredskapen for alle innbyggere som bor ved en kortbaneflyplass i fylket.
Tiden det tar å få brakt pasienter til sykehus forlenges også kraftig, når pasienten må vente på et jetfly stasjonert i Tromsø.
Advarslene fra et samlet medisinsk fagmiljø er entydig og advarer mot en kraftig svekkelse av pasientsikkerheten i Finnmark. Det er derfor viktig at Helseminister Bent Høie kan garantere at pasientsikkerheten i Finnmark ikke er i ferd med å svekkes.