Karin Andersen (SV): I svar på skriftlig spørsmål 1276 sier statsråden at norsk praksis når der gjelder retur til Afghanistan og Irak nå er i samsvar andre land i Europa. Faktiske tall fra det europeiske asylbyrået EASO viser at Norge har mye strengere praksis enn resten av EU og at statsrådens svar derfor ikke stemmer. Norge gir opphold til 10 % av irakere, mot 60 % i resten av Europa. 47 % av afghaneren får opphold i EU, mot 25 % i Norge.
Hvorfor er norsk praksis nå strengere enn andre europeiske land?
Begrunnelse
I Klassekampen den 5. september 2016 melder de at tall fra det europeiske asylbyrået EASO viser at Norge nå har en strengere praksis enn resten av EU ved returer til Irak og Afghanistan. Norge gir opphold til 10 % av irakere, mot 60 % i resten av Europa. 47 % av afghaneren får opphold i EU, mot 25 % i Norge.
I et skriftlig spørsmål fra juli i år svarer statsråden følgende på spørsmål om
«UDI har i løpet av det siste året hatt en grundig gjennomgang av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan og praksis for asylsøkere derfra. Direktoratet konsentrerte seg særlig om hvilken rettslig terskel som skal gjelde ved vurderingen av om sikkerhetssituasjonen i et område er så alvorlig at enhver fra dette området vil ha krav på beskyttelse.
Gjennomgangen viste at UDI har lagt en lavere terskel til grunn enn hva relevante rettskilder, herunder praksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), andre lands praksis og EUs statusdirektiv skulle tilsi. UDI har som følge av dette besluttet å heve terskelen for når et område i Afghanistan skal anses som generelt utrygt. Det er derfor ikke en endring av faktagrunnlaget som er årsaken til at flere afghanske enslige, mindreårige asylsøkere nå vil kunne få avslag på søknaden om beskyttelse.»
Det virker merkverdig at andre lands praksis skal være gjeldende for norsk praksis, når fasit viser at norsk praksis er mye strengere enn europeisk praksis.
Det er heller ingen forhold på bakken i Afghanistans som skulle tilsi at forholdene der er blitt tryggere nå enn før, tvert imot.
Direktør ved Prio uttalte senest mandag 5. september at Afghanistan er blitt farligere. Dette er en vurdering som ikke henger sammen med Norges holdning til hvor trygt eller ikke trygt det er i Afghanistan.