Kirsti Bergstø (SV): Har regjeringen innført en ny praksis for å unngå høringer og normal demokratisk behandling av politiske saker, og på hvilken måte vil statsministeren sikre fullgod utredning av konsekvensene av regjeringens politikk når man omgår normal, demokratisk fremgangsmåte for saker som åpenbart reelt sett kommer fra regjeringen?
Begrunnelse
Våren 2015 behandlet Stortinget regjeringens stortingsmelding om kongekrabbeforvaltningen etter en omfattende prosess med offentlig debatt, og muligheter for lokalsamfunn og næringsinteresser til å fremme sitt syn. Regjeringen la overfor Stortinget til grunn at hovedprinsippene i kongekrabbeforvaltningen skulle videreføres, det vil si at man skal hindre videre spredning av kongekrabben med fritt fiske vest for Nordkapp. I det kommersielle fangstområdet øst for Nordkapp skal fisket fortsatt forbeholdes lokale fiskere i den minste kystflåten, da det er de som må leve med de negative konsekvensene av at kongekrabben har etablert seg der. Dette synet ble bekreftet av fiskeriminister Per Sandberg overfor Stortinget så seint som i april i år, der han avviste å gjøre endringer i adgangen til det kommersielle fisket av hensynet til lønnsomheten for fiskerne fra Nordkapp og østover.
I forrige uke annonserte imidlertid statssekretær Ronny Berg i Nærings- og fiskeridepartementet at det likevel planlegges å gjøre endringer i adgangen til det kommersielle kongekrabbefisket øst for Nordkapp, ved at fiskerne fra Vest-Finnmark også skal ha adgang til dette fisket. Endringene skal etter planen tre i kraft fra 1. januar 2017. Selv om dette blir offentliggjort av en representant for regjeringen, så sier statssekretæren ifølge media at forslaget om endringene skal fremmes som et representantforslag fra Høyre og FrP sine representanter.
Endringene slik de er presentert, vil innebære betydelig reduserte kvoter og inntektsmuligheter for den lokale minste flåten fra Nordkapp og østover. Det er derfor oppsiktsvekkende at regjeringen vil gjøre denne typen endringer uten å følge alminnelige krav til høring og saksbehandling før saken legges fram for Stortinget. Jeg vil gjerne vite om statsministeren er komfortabel med denne måten å gå frem på, og om dette er en praksis vi kan forvente oss på flere politikkområder.