Ruth Grung (A): Både helsedirektoratet og Legemiddelverket har tillat bruk av medisinsk cannabis. Dokumentasjon for effekt er etter hvert god for pasienter med smerte og kvalme som følge av cellebehandling og andre med alvorlige kroniske smerter. Det er utarbeidet en veileder, men pasienter er stort sett overlatt til uverdig omgang med det kriminelle markedet for å få tilgang.
Hva vil ministeren gjøre for at de pasientene som ikke har nytte av andre legemidler får bedre tilgang på medisinsk cannabis og dermed økt livskvalitet?
Begrunnelse
I november 2016 utga Statens Legemiddelverk en veileder som beskriver hvordan medisinsk cannabis kan forskrives innenfor dagens regelverk. Aktuelle pasienter håpet at det ville bidra til å få medikamentet inn i helsevesenet, men utfordringene er fortsatt store. Pasientene må selv finne en legespesialist i offentlig sykehus som er villig til å bruke medisinsk cannabis. Kunnskapen blant leger er fortsatt lav. De som finner en lege må beregne kostnad på mellom 50- 150.000,- kroner i året. Det er kun refusjonsordninger for indikasjon på MS. Dagens håndtering av førerkortforskriften er også en hindring for bruk. Det er ikke lov å kjøre med varianter av medisinsk cannabis som ikke gir rus og ingen nyanser knyttet til styrke, slik man har for andre legemidler.
Resultatet er at mange som kunne ha hatt effekt av medisinsk cannabis ikke får tilgang og lever med store smerter, kvalme og lidelser som både gir begrensninger på livskvaliteten og arbeidsinnsats. Noen tar turen til Nederland og andre oppsøker det kriminelle markedet.
Flere land i Europa har derfor valgt å legalisere medisinsk bruk av cannabis for å sikre tilgang.
Irland og Tyskland har nylig gjort det og England og Danmark er i prosess.
Fagmiljøet mener det er et stort behov for å enes om retningslinjer for bruk, for indikasjon, kontra-indikasjon, dosering, distribusjonsform og hvordan man velger mellom de ulike medisinske variantene, samtidig som man bør avklare refusjonsordninger og førerkort. Det er sendt innspill om å etablere en ekspertgruppe under helsedirektoratet for å utvikle gode kunnskapsbaserte faglige retningslinjer.