Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Folkehelseinstituttets mandat har blitt utvidet de siste årene, uten at det har vært fullfinansiert. Pålagte omstillinger sammen med andre store kutt samler seg til 140-150 mill.(ca. 17 % av budsjettet) de siste 2 årene.
Når regjeringen krever omfattende og ytterligere nedbemanning spesifikt nevnt i Tildelingsbrevet, kan helseministeren garantere at FI fortsatt kan løse oppgavene de er satt til å gjøre uten negative samfunnsmessige konsekvenser i form av dårligere kvalitet på råd og tjenester?
Begrunnelse
Helseminister omtaler kuttene som «omstilling». Folkehelseinstituttet har allerede omstilt seg i en årrekke, blant annet med innlemmelse av Kunnskapssentret (som har også gitt FHI kunnskapsoppsummering som et helt nytt mandat), VKM, SIRUS, og Giftinformasjonen, overføring av Rettsmedisinsk til OUS, samt konsernmodellen. Alle disse krevde store omstillinger de siste årene.
FHIs overordnede mål er forebyggende helsearbeid, men forebyggende helsearbeid er ikke like lett målbart som å telle antall syke som blir behandlet og friske. FHIs oppgaver gjenstående oppgaver knyttes til samfunnsoppdrag og lovpålagte oppgaver.
Regjeringen økte det sentrale effektivisering- og avbyråkratiseringskuttet for Folkehelseinstituttet (FHI) fra 0,5 til 0,8 i desember 2016. Men FHI er en beredskaps- og kunnskapsorganisasjon, og består ikke av byråkrater. Instituttet har allerede effektivisert i en årrekke, som blant annet med innføring av konsernmodell i 2016.