Ketil Kjenseth (V): Er Nammo AS sin forsvarsindustri på Raufoss underlagt sikkerhetsloven, med ditto tilhørende tilsyn og hva er konsekvensen for objektsikringen rundt Nammo AS av at et flertall i Stortinget har vedtatt å redusere Heimevernet med 10 000?
Begrunnelse
Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NSM, er statens organ for å føre tilsyn med virksomheter omfattet av sikkerhetsloven.
NSM skal kontrollere sikkerhetstilstanden i virksomheter sikkerhetsloven gjelder for. Det vil si å føre tilsyn med at sikkerhetslovens bestemmelser om forebyggende sikkerhetstjeneste etterleves.
Et hovedmål med NSMs tilsyn er:
- å avdekke behov for forbedring av virksomhetenes forebyggende sikkerhetstjeneste.
- å vurdere den enkelte virksomhets sikkerhetstilstand.
NSMs tilsyn har som mål å vurdere den enkelte virksomhets sikkerhetstilstand. Tilsyn er ikke en vurdering av den enkeltes arbeidsutførelse.
I tillegg til å benyttes som grunnlag for forbedringer av den forebyggende sikkerhetstjenesten i den enkelte virksomhet, er tilsynsrapporter viktige underlag for NSMs utarbeidelse av årlig rapport om sikkerhetstilstanden.
Riksrevisjonens rapport om Politiet og Forsvares evne til objektsikring i en trusselsituasjon var tema i en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite 20. mars. Statsminister Erna Solberg sa under høringen at arbeidet med objektsikring etter 22. juli 2011 har tatt for lang tid og at regjeringen ikke var kjent med at det fortsatt står så dårlig til, før Riksrevisjonens rapport ble lagt fram.
Hvilke, og hvor mange objekter, som er underlagt sikring og sikkerhetsloven er i så måte en viktig del av debatten om hvor mye og hvilke ressurser som skal til for å sørge for bedre sikkerhet.
Hvilke deler av Forsvaret som tar del i objektsikring er derfor av interesse. Tradisjonelt har Heimevernet hatt sentrale oppgaver knyttet til objektsikring. Det er vanskelig å se for seg at en avvikling av Sjøheimevernet i 2018 og nedbygging av Heimevernet med 10 000 soldater, slik et flertall i Stortinget vedtok i behandlingen av Forsvarets langtidsplan, ikke gjør noe med Forsvarets evne til objektsikring.
NSMs årlige rapport om sikkerhetstilstanden, Risiko 2016, ble nylig lagt fram. Den ramser opp "stor risiko" for IKT-angrep og spionasje som særlige trusler i tiden. Denne rapporten, lagt oppå Riksrevisjonens rapport om Politiets og Forsvarets evne til objektsikring, gir grunn til å stille spørsmål ved både kapasitet, kompetanse og organisering.