Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:2122 (2017-2018)
Innlevert: 27.08.2018
Sendt: 27.08.2018
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 03.09.2018 av landbruks- og matminister Bård Hoksrud

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): På barn sine lekeareal er all bruk av plantevernmidler forbudt. Alternativ til sprøyting skal alltid vurderes og all sprøyting på areal åpne for allmenn ferdsel skal befolkningen opplyses om.
Vil regjeringen arbeide for at kommuner, fylker og staten i Norge slutter å bruke omstridte sprøytemidler som glyfosat på areal åpne for allmenn ferdsel, og skjerpe inn håndhevingen av reglene for skilting, vurdering av hva som er barns lekeareal og vurdering av alternativ til sprøyting?

Begrunnelse

Bruken av plantevernmidler som inneholder glyfosat er omstridt. EUs mattrygghetsorgan (EFSA)åpner for fortsatt bruk, mens Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt kreftforskingsorgan IARC advarer mot kreftfaren stoffet kan utgjøre. I Norge er glyfosat regodkjent som aktivt stoff som kan inngå i plantevernmiddel frem til 15. desember 2022. Ved revurderingen var det i særlig stor grad usikkerhet knyttet til spørsmålet om stoffet er kreftfremkallende, bl.a. mente International Agency for Research on Cancer (IARC) i en rapport fra 2015 at glyfosat kunne føre til kreft. Senere er spørsmålet om kreftrisiko også vurdert av European Chemicals Agency (ECHA) som har det formelle ansvaret for å vurdere om plantevernmidler er farlige for helse. ECHA konkluderte med at stoffet ikke er kreftfremkallende. EFSA kom til samme resultat som ECHA, og Kommisjonen har derfor konkludert med at glyfosat ikke medfører risiko for kreft.
På grunnlag av den store mengde data som allerede finnes om glyfosat, og at nye opplysninger og kunnskap raskt vil kunne framkomme, er det ansett som hensiktsmessig at stoffet får en høy prioritet når det gjelder ny revurdering av egenskaper mv. På denne bakgrunn, og også fordi stoffet er i så omfattende bruk, ble det nylig gitt en regodkjenning på kun fem år. Ved regodkjenningen er det satt en del betingelser og begrensninger i forbindelse med preparatgodkjenning og ved praktisk bruk. Dette gjelder bl.a. hensyn til grunnvann i sårbare områder, risiko for landlevende virveldyr og plantearter som ikke er målarter, krav om risikoreduserende tiltak, at bruk av preparater med glyfosat før høsting skal skje etter god landbrukspraksis mv.
All bruk av plantevernmidler er i tillegg regulert av forskrift om plantevernmidler fra 2015. Mattilsynet, som fører tilsyn med forskrifta, slår fast at sprøytemiddel generelt sett ikke skal brukes, og at alternative metoder skal vurderes før eventuell bruk av kjemikalier. Forskrifta er klar på at den som utfører spredning av plantevernmiddel på areal åpne for allmenn ferdsel, har plikt til å informere offentligheten om dette. Forskrifta fastslår at på barn sine lekeareal er all bruk av plantevernmidler forbudt, uten å spesifisere nærmere hvilke areal dette faktisk er. Som kjent avgrenser ikke barn lek til lekeplasser, men bruker også sine nærområder i nabolag, ved barnehager og skoler som lekeareal. Mattilsynet skriver at "som en tommelfingerregel anser vi arealer som er tilrettelagt med for eksempel lekestativer/sandkasser som lekearealer. Dette gjelder både når lekeapparatene finnes i barnehager og skoler, men også i borettslagets fellesområder eller i en kommunal park/grøntområde. Utover dette må «barns lekearealer» vurderes i hvert enkelt tilfelle i forhold til hvor man erfaringsmessig vet at barn leker.

Bård Hoksrud (FrP)

Svar

Bård Hoksrud: Spørsmålet var stilet til helse- og omsorgsministeren, men er overført til meg som ansvarlig statsråd for det aktuelle regelverket.
Regjeringen er opptatt av å redusere både bruken av, og risikoen for negative helse- og miljøeffekter ved bruk av kjemiske plantevernmidler. Det har vært arbeidet målrettet for å følge opp dette over flere år.
Regelverk og oppfølging av handlingsplan for bærekraftig bruk av plantevernmidler er viktige redskaper for å bidra til redusert bruk og risiko ved bruk av slike midler. For eksempel er god opplæring av brukerne viktig. For å kunne kjøpe og bruke yrkespreparater må en ha autorisasjonsbevis for plantevernmidler.
Forskrift om plantevernmidler som trådte i kraft juni 2015, stiller krav om at alle brukere av yrkespreparater skal sette seg inn i og bruke integrert plantevern. I integrert plantevern benytter en i størst mulig grad alternativer til kjemiske plantevernmidler.
Mattilsynet har ansvar for å vurdere og godkjenne plantevernmidler som kan brukes i Norge. I dette arbeidet vurderes også hvordan plantevernmiddelet kan brukes. Forskriften og merking på etikett avgjør om et plantevernmiddel kan spres på areal som er åpne for allmenn ferdsel. Dersom plantevernmidler spres på slike arealer, er en pliktig til å informere offentligheten om dette. Forskriften spesifiserer hvordan dette skal gjøres, og det er også omtalt i Mattilsynets veileder om bruk av plantevernmidler.
Når et aktivt stoff som glyfosat blir regodkjent i EU, blir det det også gjort en revurdering av preparater med dette stoffet i Norge. Mattilsynet er i ferd med å revurdere alle godkjente preparater med glyfosat, og vurderingene er forventet ferdig før sommeren 2019.
Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at kravene i forskrift om plantevernmidler følges. I 2017 ble det gjennomført en tilsynskampanje rettet mot kommunene, Statens vegvesen og andre aktører som bruker plantevernmidler på offentlig tilgjengelige arealer. Tilsynskampanjen viste blant annet at mange av aktørene er opptatt av å begrense bruken av plantevernmidler så mye som mulig.
Som representanten Bastholm trekker fram, er all bruk av plantevernmidler forbudt på barns lekearealer. Hva som regnes som barns lekeareal er nærmere forklart i Mattilsynets veileder til forskriften. Det er ikke bare tilrettelagte lekeplasser som skal vurderes som barns lekeareal. Det skal gjøres en vurdering i det enkelte tilfelle hvor man erfaringsmessig vet at barn leker.
Mattilsynet har informert om trygg og riktig bruk av plantevernmidler på offentlig tilgjengelige arealer og private hager blant annet gjennom veileder, nettsider, pressemelding, foredrag og dialog med sentrale aktører.
Regelverk og forvaltningspraksis for bruk av plantevernmidler er nylig oppdatert. Når det gjelder bruksområder for preparater med glyfosat spesifikt, er det en del av den vurderingen Mattilsynet for tiden gjennomfører. Jeg ser derfor ikke behov for å iverksette ytterligere tiltak nå.