Skriftlig spørsmål fra Sverre Myrli (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1420 (2019-2020)
Innlevert: 24.04.2020
Sendt: 27.04.2020
Besvart: 05.05.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Sverre Myrli (A)

Spørsmål

Sverre Myrli (A): Ifølge opplysninger fra Norsk Cirkus- og Tivolieierforening treffer virkemidlene som så langt er kommet på plass etter virusutbruddet i liten grad tivoli- og sirkusnæringen. Tivoli- og sirkusnæringen driver i utgangspunktet uten noen form for offentlige tilskudd, men er nå i en svært krevende situasjon.
Er statsråden kjent med den svært krevende situasjonen for tivoli- og sirkusnæringen, hvordan vurderer hun situasjonen, og vil hun og regjeringen foreta seg noe for å bistå næringen?

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er kjent med utfordringene som norske sirkus og tivoli står overfor som følge av utbruddet av covid-19. Norske sirkus og tivoli berøres særlig av smittevernstiltaket som forbyr gjennomføring av arrangementer. Arrangementer utgjør selve kjernen i sirkus- og tivolivirksomheten, og uten å kunne avholde egne eller delta på andres arrangementer i sommerhalvåret, faller grunnlaget for inntjening og lønnsom drift bort.
Nærings- og fiskeridepartementet har via Statsministerens kontor og Samferdselsdepartementet mottatt to henvendelser fra Norsk Circus- og Tivolieierforening, av hhv. 13. mars 2020 og 15. april 2020. I disse henvendelsene beskrives utfordringene i bransjen inngående, og foreningen ber om at det lanseres tiltak for å bistå dens medlemmer.
Utfordringene som oppgis, er knyttet først og fremst til inntektssvikt, utgiftsstruktur og forhold rundt utenlandsk sesongarbeidskraft. Foreningen påpeker at den anser et av de mest sentrale krisetiltakene for å bedre næringslivets soliditet, den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall, og i liten grad treffe norske sirkus og tivoli.
I likhet med andre aktører i opplevelsesbransjen har sirkus og tivoli en rekke særtrekk i sin driftsform som gjør at de rammes hardt av virusutbruddet. Ett trekk er at de er sesongbaserte, og har hoveddelen av sin omsetning i en kortere periode av året. Så lenge smittevernstiltak fortsetter å legge klare begrensinger på mulighetene for å avholde arrangementer, vil sirkus og tivoli ha svært begrenset aktivitetsnivå og redusert mulighet for inntjening. Samtidig har opplevelsesbedrifter som sirkus og tivoli en litt annen utgiftsstruktur enn mange andre tjenestebedrifter, knyttet blant annet til dyrehold og pålagt vedlikehold av anlegg.
Regjeringen er opptatt av at de økonomiske ordningene som er iverksatt for å få flest mulig levedyktige bedrifter gjennom dagens ekstraordinære situasjon, fungerer etter sitt formål. Derfor vurderer regjeringen løpende om disse ordningene bør justeres.
Et konkret eksempel på arbeidet som pågår, er at Finansdepartementet nå vurderer hvordan tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall bedre kan tilpasses sesongbaserte bedrifter. Ordningen er blant de viktigste virkemidlene på kort sikt for å bedre soliditeten i foretak som er hardt rammet av smittevernstiltakene. Målet med en slik justering er at foretak som har størstedelen av omsetningen sin konsentrert over en kortere periode, og derfor er særlig sårbare for omsetningssvikt i denne perioden, skal få utmålt støtte som ivaretar dette særtrekket. Dette vil kunne gjøre ordningen mer relevant blant annet for foretak i opplevelsesbransjen.
Jeg vil følge situasjonen i opplevelsesbransjen tett den neste tiden, og vurdere løpende om iverksatte tiltak har ønsket og tilstrekkelig effekt på bransjens virksomheter. Dette er bedrifter som skaper verdier og gjør landet rikere, også ut over det rent økonomiske.