Skriftlig spørsmål fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2055 (2019-2020)
Innlevert: 26.06.2020
Sendt: 26.06.2020
Besvart: 02.07.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Siri Gåsemyr Staalesen (A)

Spørsmål

Siri Gåsemyr Staalesen (A): Når vil regjeringen opphøre unntaket for innreise til Norge for familie utenfor EU/EØS, og hvorfor får EU/EØS-borgere ta i mot egen familie fra tredjeland og ikke norske borgere?

Begrunnelse

Den 15. juni 2020 innførte regjeringen nye lettelser for å la nordmenn gjenforenes med sin familie utenfor EU/EØS. Dessverre gir ikke det nye unntaket de fleste med familie utenfor EØS unntak for innreise, selv om de planlegger å flytte til Norge. Facebook-gruppen “Oss med familie eller kjæreste i utlandet under Covid-19 2020 mener justisminister Monica Mæland og Justis- og beredskapsdepartementet bedriver misvisende positiv retorikk for å få lettelsene til å se mer omfattende ut enn de egentlig er.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Fra 15. juni 2020 ble det gitt adgang til innreise for familiemedlemmer som skal flytte til Norge, både i og utenfor EØS. Det betyr at familiemedlemmer til norske borgere kan få flytte til Norge, også om familiemedlemmet er fra et land utenfor EØS. For alle familiemedlemmer som følger det alminnelige sporet med at førstegangs oppholdstillatelse som hovedregel skal være gitt før innreise i riket, har adgangen til familieinnvandring til Norge dermed blitt tilbakeført til normaltilstanden fra 15. juni.
For familiemedlemmer som ikke er omfattet av EØS-regelverket, må imidlertid oppholdstillatelsen være gitt før innreise. Det innebærer at utlendinger som ellers kunne ha fremmet en søknad fra Norge eller reist inn og ventet på svar her, nå må søke fra utlandet og vente med å reise inn til saken er ferdig behandlet. Det er ikke er gjort noen innholdsmessige endringer i regelverket om familieinnvandring; vilkårene for rett til opphold er uendret.
Det er imidlertid en del steder praktiske utfordringer med å få fremmet søknad på grunn av at søknadssentre i utlandet kan være stengt eller ha redusert kapasitet på grunn av smittevernhensyn. Dette er forhold norske myndigheter har begrenset eller ingen mulighet til å påvirke. Trenden de siste ukene er imidlertid at flere og flere søknadssentre åpner etter hvert som det skjer lettelser i de nasjonale restriksjonene i landene søknadssentrene opererer i.
Åpning for innreise for flere grupper må skje gradvis og kontrollert, og basert på smittevernfaglige vurderinger. Som del av en gradvis åpning, vil regjeringen prioritere å gjeninnføre den frie bevegeligheten innen EØS. Vi har åpnet for at EØS-borgere kan besøke sine familiemedlemmer i Norge. Familiemedlemmer fra land utenfor EØS kan foreløpig ikke komme på besøk. Utlendinger som er omfattet av retten til fri bevegelighet har også i en normal situasjon enklere adgang til å reise inn i og ta opphold i Norge enn utlendinger fra tredjeland.
Regjeringen vurderer fortløpende lempinger i innreiserestriksjonene, og legger i den sammenheng selvfølgelig vekt på familiemedlemmers behov for kontakt med hverandre. Det er imidlertid en grunn til at vi åpner sakte. I dag har vi kontroll på smittesituasjonen. Det gjør at vi kan åpne. Dersom vi mister kontrollen risikerer vi å måtte innføre nye restriksjoner.