Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2679 (2019-2020)
Innlevert: 18.09.2020
Sendt: 21.09.2020
Besvart: 28.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva vil statsråden gjøre for å hindre at foreldre må ta ut ulønnet permisjon som følge av at kvoten med omsorgspenger er brukt opp på grunn økt forbruk knyttet til korona-pandemien?

Begrunnelse

15. september presenterte regjeringen at foreldre får flere omsorgsdager, dersom det kommer lokale utbrudd og stengninger etter at kvoten er brukt opp.
I følge nasjonal veileder skal barn og ansatte selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen eller skole.
Dette medfører et økt behov for omsorgsdager for foreldre som må være hjemme med barn av smittevernhensyn. Dette kommer i tillegg til ordinær sykdom.
Etter sommeren har det i tillegg vært flere lokale utbrudd og pålegg om karantene for barn.
Resultatet av dette er at kvoten med omsorgspenger står i fare for å ikke strekke til for flere foreldre.
Regjeringens ekspertgruppe for samfunnsøkonomiske effekter av smitteverntiltak har vurdert ordningen med omsorgspenger. Dette er gjengitt i Prop. 127 S (2019–2020):

«Fremover vil behovet for omsorgspenger variere betydelig mellom foreldre og avhenge av jobbfleksibilitet, tilgang på barnepass innad i husholdningen og bosted. Med mindre barnehager og skoler på nytt stenges ned over en lengre periode, mener ekspertgruppen at eventuelle ytterligere utvidelser i ordningen med omsorgspenger bør målrettes mot foreldre med få dager gjenstående av kvoten.»

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Det er ingen tvil om at behovet for dager med omsorgspenger vil være større denne høsten enn i en "normal" høst. Derfor har Regjeringen gitt alle familier full årskvote med omsorgspengedager fra 1. juli og ut året. Det betyr at alle familier har minst 20 omsorgspengedager for denne perioden. Familier med mer enn to barn og med kronisk syke og funksjonshemmede barn får flere dager. Den nye helårskvoten skal i utgangspunktet være tilstrekkelig for tiden mellom sommerferien og juleferien, også med den særlige forsiktigheten vi skal utvise denne høsten. For å ivareta de mest utsatte kan foreldre få omsorgspenger etter at kvoten er brukt opp dersom barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn hos barnet eller hos familiemedlem barnet bor med. Ved lokale smitteutbrudd kan det også gis omsorgspenger etter at kvoten er brukt opp ved lokalt besluttet stengning av skole eller barnehage.
Både arbeidstakere og arbeidsgivere er oppfordret til å være fleksible i den situasjonen vi er i nå. Mange foreldre har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Dette vil også redusere behovet for bruk av omsorgspengedager.
I Prop 127 S (2019-2020) refereres ekspertgruppen for samfunnsøkonomiske effekter av smitteverntiltak. I rapporten som ble lagt frem 26. mai, ga gruppen uttrykk for at eventuelle ytterligere utvidelser i ordningen med omsorgspenger burde målrettes mot foreldre med få dager gjenstående av kvoten. På dette tidspunkt var det gitt dobbel kvote med omsorgspengedager til alle, og det var stor variasjon i hvor stor del av kvoten foreldrene hadde brukt. Jeg vurderte dette innspillet fra ekspertgruppen i forkant av at alle fikk ny full årskvote fra 1. juli. Denne nye kvoten ble gitt til alle omsorgspersoner, uavhengig av om de hadde mye eller lite igjen av tidligere tildelt kvote. Ubrukte dager av tidligere tildelt kvote ble samtidig "nullet". Den nye kvoten får derfor størst betydning for foreldre som før 1. juli hadde få eller ingen omsorgspengedager igjen.
Jeg kan også forsikre om at Regjeringen følger situasjonen nøye. Dersom det viser seg at det blir et omfattende problem at gjeldende ordninger ikke er tilstrekkelige, kan det bli aktuelt å gjøre ytterligere tiltak.