Bjørnar Moxnes (R): Hvorfor ble ikke advarselen fra operativ sjef for FOH om å ikke provosere Russland hørt da norske skip denne måneden seilte sammen med amerikanske og britiske krigsskip øst for Varangerfjorden; betyr denne seilasen at Norge har latt NATO endre vår sikkerhetspolitiske linje om beroligelse og lavspenning, og hva handler den nye avtalen om forsvarssamarbeid med USA om?
Begrunnelse
Da britiske og amerikanske krigsskip seilte langs Kola-halvøya i mai deltok ikke norske skip, og forsvarets operative sjef Rune Jakobsen forklarte i VG 11.7 at det ikke er ønskelig fra norsk side at andre NATO-land skal operere så nært Russland i Barentshavet. Denne praksisen for å ivareta lavspenning er del av de selvpålagte restriksjonene som har vært Norges sikkerhetspolitiske linje overfor Russland og i våre interesser i mer enn 70 år.
Denne uttalelsen fra Jakobsen må forstås som et varsko fra forsvarsfaglig hold, noe som støttes av professor ved Forsvarets Høyskole Tormod Heier, som 14.7 sier til VG at «Uttalelsen er en fagmilitær beskjed om at Norge er i ferd med å miste selvråderetten i nord.»
8. september meldte imidlertid Barents Observer at norske skip deltok i en britisk-ledet NATO-seilas der også amerikanske skip og danske fly var med, øst for Varangerfjorden og inn i russisk interesseområde. Denne seilasen må forstås som en overprøving og endring av den linja operativ sjef ga uttrykk for i intervjuet med VG, der han blant annet sa at «Vi prøver å fortelle våre partnere at Norge er NATO i nord. Russerne er vant til at norske fly og fartøyer er til stede i Barentshavet. Og at E-tjenestens fartøy «Marjata» seiler der. Det er lavspenning i praksis […] Sånn ønsker vi at det også er i fremtiden.»
I en artikkel i Breaking Defence 3.9 som handler om økt amerikansk tilstedeværelse i norsk farvann fremkommer det at det pågår forhandlinger om en ny forsvarssamarbeidsavtale med USA. I lys av USAs stadig mer konfronterende stormaktsrivalisering i norske nærområder er det grunn til å frykte at avtalen kan medføre endringer i norsk sikkerhetspolitikk, som kan stride med norske sikkerhetsinteresser.