Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:391 (2020-2021) Innlevert: 09.11.2020 Sendt: 10.11.2020 Besvart: 17.11.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide
Torstein Tvedt Solberg (A): Situasjonen i Etiopia har utviklet seg fra vondt til verre de siste dagene. Rapporter fra den eskalerende konflikten forteller om nedstengt internett og mobilnett i konfliktområdet, stor fare for opptrapping og overhengende fare for etnisk konflikt mellom landets ulike folkegrupper.I lys av Nobels fredspris 2019, og Norges kommende plass i FNs sikkerhetsråd, hvilke rolle tar regjeringen nå for å ivareta menneskerettighetene, og bidra til å nedskalere konfliktnivået i Etiopia?
Ine Eriksen Søreide: Jeg deler stortingsrepresentantens sterke bekymring for den siste tids utvikling i Etiopia. De økte spenningene i landet er bekymringsverdige, og urolighetene som nå foregår i deler av landet har store konsekvenser for innbyggerne.Norge har et godt forhold til og utstrakt kontakt med Etiopia gjennom vår ambassade i Addis Abeba, gjennom den etiopiske ambassaden i Stockholm, og gjennom gode forbindelser på politisk nivå. Statsministeren besøkte landet tidligere i år. I vår kontakt med etiopiske myndigheter understreker vi viktigheten av å ivareta de grunnleggende menneskerettighetene for alle landets innbyggere, uavhengig av etnisk, religiøs eller politisk tilhørighet. Vi vektlegger også at det er avgjørende at konfliktnivået nå reduseres. I et så sammensatt land som Etiopia vil enhver varig løsning måtte være basert på forhandlinger og kompromissvilje, og dette er noe vi understreker i samtaler med så vel myndighetene som med representanter for ulike etniske og politiske grupper i landet. Vi har fra norsk side også nylig tatt opp Oromia-situasjonen med etiopiske myndigheter. Da fiendtlighetene brøt ut var Norge blant de landene som raskt oppfordret til umiddelbar deeskalering i Tigray. Vi har ved flere anledninger understreket forventningen om beskyttelse av siviles sikkerhet, respekt for menneskerettighetene og å sikre humanitær tilgang. Vi har også kommunisert tydelig at krisen kun kan løses gjennom dialog og oppfordret til å igangsette nasjonal dialog. Dette budskapet har vi også direkte gitt etiopiske myndigheter. Fra Utenriksdepartementets side har vi også sendt diplomaten Jens-Petter Kjemprud til Addis Abeba, der han inngår i en delegasjon ledet av tidligere president i Nigeria, Olusegun Obasanjo. Formålet er å oppfordre partene til våpenstillstand og dialog. Vi vil fortsette vårt engasjement overfor Etiopia i tiden frem mot og under vårt medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Dette gjelder både i vårt direkte, bilaterale samarbeid, og gjennom FN, andre multilaterale organisasjoner, samt norske, lokale og internasjonale frivillige organisasjoner.