Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:1582 (2021-2022)
Innlevert: 15.03.2022
Sendt: 15.03.2022
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 24.03.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): Vil statsråden legge fram økonomiske tiltak for Øst-Finnmark generelt, og Sør-Varanger kommune spesielt, der mange bedrifter er direkte rammet av de iverksatte sanksjonene mot Russland?

Begrunnelse

De omfattende sanksjonene mot Russland rammer også enkelte lokalsamfunn i Øst-Finnmark hardt. Store deler av omsetningen til bedrifter i grenseområdet kommer fra russiske kunder, både i verftsindustrien og handelsstanden. Et anslag gjort kort tid etter krigsutbruddet anslo at så mye som 10 prosent av arbeidsplassene i Sør-Varanger kommune stod direkte i fare. Dette tallet kan øke dersom situasjonen vedvarer, og det er per nå lite som tyder på at forholdet til Russland og den økonomiske samhandlingen i nord vil normaliseres med det første. I tidligere kriser, som oljepriskrisa i 2014, har staten stilt med ekstra midler til berørte kommuner og fylker for å sette i gang offentlige tiltak som kan kompensere for noe av aktivitetsfallet. I koronakrisa var begrunnelsen for støtte til bedrifter at politiske beslutninger direkte stengte ned arbeidsplasser, når sanksjonene nå gjør dette nordøst i landet vårt bør man vise samme solidariteten med de som tar en kostnad på vegne av fellesskapet. I ordinær spørretime 9.mars kunne ikke statsråden svare entydig på spørsmålet, og representanten stiller derfor spørsmålet igjen.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Russlands krigføring i Ukraina og medfølgende sanksjoner skaper stor usikkerhet for næringslivet i Øst-Finnmark. 18. mars, samme dag som sanksjonene trådte i kraft, foreslo derfor regjeringen fire tiltak for å hjelpe på situasjonen.
Regjeringen foreslår å bruke 50 millioner kroner mer på eksisterende distriktsrettede virkemidler gjennom Innovasjon Norge og Siva. Det vil også bli åpnet for at Troms og Finnmark fylkeskommune kan bevilge midler til kommunale næringsfond i de berørte kommunene. Midlene skal også kunne gå til tiltak for kompetanseutvikling. Midlene kan raskt settes ut i live lokalt.
Regjeringen vil opprette en lånegarantiordning under Eksfin for bedrifter i Øst-Finnmark som står overfor likviditetsmangel som følge av de restriktive tiltakene. Regelverket vil ta utgangspunkt i ordningen som ble laget under pandemien, og utformes i tråd med statsstøtteregelverket som EU-kommisjonen har foreslått i forbindelse med Ukraina-krisen.
Videre vil regjeringen øke utlånsrammen for lavrisikolån forvaltet av Innovasjon Norge med en halv milliard kroner, fra 2,5 til 3 milliarder kroner. Den utvidede lånerammen skal rettes mot bedrifter i Øst-Finnmark, og benyttes til å delfinansiere investeringer i bygninger og driftsutstyr, herunder bl.a. fiskefartøyer.
Regjeringen vil også etablere en støtteordning for bedrifter i Øst-Finnmark som har inntektsbortfall som følge av sanksjonene mot Russland. Her må vi imidlertid ta forbehold om at det må avklares nærmere om dette er statsstøtterettslig mulig.