Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:2409 (2021-2022)
Innlevert: 20.06.2022
Sendt: 21.06.2022
Besvart: 29.06.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): I et intervju med Klassekampen, hevder tidligere tolldirektør Bjørn Røse at staten taper tre til fem milliarder kroner i året til momssvindel som følge av at det ble innført regler om utsatt avregning av moms ved import av varer i 2017.
Hva mener statsråden om påstandene til Røse, og hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å redusere omfanget av momssvindel og annen økonomisk kriminalitet?

Begrunnelse

I en artikkel i tidsskriftet Samfunn og økonomi og et intervju i Klassekampen 20. juni, kommer tidligere tolldirektør Bjørn Røse med sterke påstander om oppgaveoverføringen fra Tollvesenet til Skatteetaten i 2016. Røse kritiserer at Finansdepartementet flyttet oppgaver fra Tollvesenet til Skatteetaten og mener statens utredningsinstruks ble brutt. Videre mener Røse at oppgaveoverføringen henger sammen med innføringen av reglene om utsatt avregning av moms ved import av varer, og at regelendringen har åpnet for storstilt momssvindel.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Norge innførte utsatt avregning for merverdiavgift ved innførsel av varer i 2017. Merverdiavgiften er en forbruksskatt, og næringsdrivende har derfor fradragsrett for importmerverdiavgiften. Før 2017 ble merverdiavgift ved innførsel innbetalt til Tolletaten, mens fradragsretten ble håndtert gjennom utbetaling fra Skatteetaten. Fradragsretten inntrådte på et senere tidspunkt enn betalingen av merverdiavgiften ved import, og medførte at næringsdrivende fikk en likviditetsulempe med dette systemet.
Etter innføring av utsatt avregning for merverdiavgift skal varene fortsatt tolldeklareres, og merverdiavgift ved innførsel skal innberettes til Skatteetaten. Næringsdrivende har fortsatt fradragsrett, og likviditetsulempen for næringslivet forsvinner fordi fradragsretten oppstår i samme termin som importmerverdiavgiften skal beregnes.
De aller fleste europeiske land har innført utsatt avregning for merverdiavgift ved innførsel av varer, herunder alle nordiske land og Storbritannia. Frankrike innførte ordningen fra 2022.
Grensekryssende merverdiavgiftsvindel, herunder såkalt karusellsvindel, er en type svindel som over flere år har hatt stort internasjonal oppmerksomhet. Skatteetaten har iverksatt flere tiltak for å håndtere risikoen rundt grensekryssende merverdiavgiftsvindel, og har et dedikert miljø som overvåker denne risikoen. Norge har gode og målrettede kontrollredskaper til å motvirke slik svindel, særlig gjennom det inngåtte merverdiavgiftsavatalen mellom Norge og EU, som muliggjør samarbeid mellom skattemyndigheter i flere land. Gjennom samarbeidsavtalen med EU har Skatteetaten bistått andre land med å avdekke slik merverdiavgiftsvindel. Det er imidlertid ikke avdekket noen betydelig svindel mot Norge knyttet til omlegging av reglene for beregning og betaling av innførselsmerverdiavgift. Ordningene i Norge og EU er ikke direkte sammenlignbare, ettersom innførsel og forbruk i EU kan skje i to forskjellige land, med etterskuddsrapportering av kontrollinformasjon mellom landene. I Norge får myndighetene kontrollinformasjon om varene allerede på innførselstidspunktet.
Tall for faktisk innrapportert merverdiavgift ved innførsel etter innføring av utsatt avregning viser en jevn økning fra 149 mrd. i 2017 til 187 mrd. i 2020. Det er ingen indikasjoner på at endringen som ble innført i 2017, har ført til økt merverdiavgiftsvindel i Norge.