Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:517 (2022-2023)
Innlevert: 25.11.2022
Sendt: 25.11.2022
Besvart: 01.12.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil statsråden vurdere å varig redusere vektleggingen av kommuners innbyggertall og heller vektlegge arbeidsmarkedet samt resultater fra introduksjonsprogrammet mer ved fremtidig bosetting av flyktninger?

Begrunnelse

Vi står i en ekstraordinær situasjon med en stor ankomst av ukrainske flyktninger. Det er helt riktig og nødvendig i dagens situasjon å ta vårt ansvar for dem som flykter fra Putin sin folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina. Likevel har vi allerede gjort oss noen erfaringer som det kan være nyttig å lære av for fremtidig integreringsarbeid. Blant annet vektlegges ikke kommunenes innbyggertall like mye som i normalår på grunn av den store ankomsten flyktninger. I 2019 og frem til 2022 ble det operert med at innbyggertallet i kommunene skulle vekte 40 prosent ved anmodning om bosetting. Selv om vektingen har blitt redusert vil kommunens innbyggertall fremdeles kunne spille en vesentlig rolle for hvorvidt en kommune med lavt innbyggertall får anmodning om å bosette flyktninger i et normalår. Rødt er av den oppfatning at det viktigste i integreringsarbeidet må være arbeidsmarkedssituasjonen i den enkelte kommune og resultater fra introduksjonsprogrammet. Derfor vil det være interessant å høre statsrådens vurdering hvorvidt dagens praksis kan bli overførbar også ved normalår.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Anmodningen om bosetting av flyktninger er basert på kriterier som fastsettes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Før Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina ble det for 2022 lagt til grunn en rekke kriterier for anmodningen om bosetting, blant annet at:

• Bosetting av flyktninger skal være styrt og spredt. Det skal bosettes flyktninger i alle landsdeler og i kommuner av ulik størrelse.
• Resultater i introduksjonsprogrammet de siste årene, samt muligheter for arbeid og kapasitet til å gi videregående opplæring i regionen, skal tillegges størst vekt.
• Kommunens tjenestetilbud og kompetanse til å sikre godt integreringsarbeid skal tas hensyn til ved anmodninger.
• Kommunenes kapasitet til rask opp- og nedbygging av tjenester, og mulighet til å ta imot et stort antall flyktninger, skal vektlegges. Dette sees i sammenheng med kommunens innbyggertall, og innebærer et behov for kontinuitet i bosettingen.

Vi står nå i en situasjon hvor vi må planlegge for svært høye ankomsttall og dermed også et høyt antall som skal bosettes. Selv om vi legger stor vekt på muligheten til å gjøre et godt integreringsarbeid ved å få flyktninger inn i arbeidsmarkedet og få høy effekt av introduksjonsprogrammet, må vi ved anmodninger i 2023 ha som første prioritet å få til en rask bosetting av de som kommer til Norge. Derfor tar vi hele Norge og alle kommuner i bruk, også kommuner som ikke har bosatt flyktninger i senere år.
Jeg har derfor forenklet anmodningskriteriene både i 2022 og i 2023, og bedt om at følgende justerte kriterier legges til grunn i arbeidet med å anmode kommuner om å bosette flyktninger i 2023:

• Bosetting av flyktninger skal være styrt og spredt.
• Bosetting av flyktninger skal være treffsikker. Det skal tas hensyn til tjenestetilbudet, særlig for barn og unge, og muligheter for arbeid og utdanning i regionen.
• Bosetting av flyktninger skal skje raskt. Det skal ses hen til om kommunenes kapasitet til rask bosetting og opp- og nedbygging av tjenester. Det skal ses hen til om kommunene bosetter flyktninger raskt etter at avtale om bosetting er inngått.
• Det skal legges størst vekt på kommunenes kapasitet og tjenestetilbudet i regionen.

Det tas utgangspunkt i fordeling av måltall fra mars 2022. og erfaringer fra bosettingsarbeidet i 2022.
På basis av anmodningskriteriene har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i samarbeid med bl.a. KS og fylkeskommunene fastsatt en fordeling av bosettingsbehovet i hver enkelt kommune. Anmodningen om bosetting til kommunene ble sendt ut 25. november 2022, og er tilgjengelig på IMDis hjemmeside. Grunnet ekstraordinært bosettingsbehov har IMDi også i 2023 anmodet alle landets kommuner om å bosette flyktninger.
Regjeringen vil i lys av erfaringene vi nå gjør oss vurdere hvordan anmodningskriteriene bør utformes fremover for å ivareta målene i integreringspolitikken best mulig.