Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:790 (2022-2023)
Innlevert: 20.12.2022
Sendt: 21.12.2022
Besvart: 03.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Kan statsråden redegjøre for hvor mange ukrainske asylsøkere med kollektiv beskyttelse som har bodd på det nasjonale mottakssenteret i Råde i mer enn én uke, og hva er den lengste botiden registrert?

Begrunnelse

Det bes om en redegjørelse for antall ukrainske asylsøkere med kollektiv beskyttelse som har oppholdt seg/bodd på det nasjonale mottakssenteret i Råde i mer enn én uke, samt hva den lengste registrerte oppholdstiden er. Det har kommet flere bekymringsmeldinger fra andre mottak i blant annet Viken, som mottar flyktninger fra Ukraina som har vært uforholdsmessig lenge på mottaket i Råde. Noen rapporterer om ukrainske flyktninger og familier som har oppholdt seg der i så lenge som 12 uker.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av at fordrevne og asylsøkere som kommer til Norge for å søke beskyttelse ivaretas på en god måte. I den innledende ankomstfasen benyttes normalt Nasjonalt ankomstsenter i Råde, hvor nyankomne asylsøkere registreres hos politiet, innkvarteres, gjennomgår helseundersøkelse, får informasjon om hva som skjer videre i asylprosessen etc. På grunn av det store antallet fordrevne fra Ukraina som kommer til Norge, har det for denne gruppen blitt tilbudt desentralisert registrering, og mange i denne gruppen har derfor heller ikke vært innlosjert ved Nasjonalt ankomstsenter.
Botiden ved ankomstsenteret er kortvarig. Asylsøkere flyttes normalt til ordinære asylmottak etter oppholdet ved ankomstsenteret. I normalsituasjoner er det et mål å avklare asylsøknaden til flest mulig i løpet av de ca. tre ukene man kan forvente å oppholde seg ved ankomstsenteret. I situasjoner med høye ankomsttall, slik vi har hatt gjennom det siste året, vil det være behov for raskere gjennomstrømning ved ankomstsenteret for å frigjøre kapasitet til nye ankomster. Andelen som får avklart søknaden om beskyttelse under oppholdet ved ankomstsenteret vil da gå ned.
Fordrevne fra Ukraina kan gis midlertidig kollektiv beskyttelse etter utlendingsloven § 34. Etter at søknaden om beskyttelse (asyl) er registrert gjør Utlendingsdirektoratet (UDI) en vurdering av om personen fyller vilkårene for beskyttelse. De fleste sakene omfattet av midlertidig kollektiv beskyttelse vil kunne behandles svært raskt, i et delvis automatisert saksbehandlingsløp. Likevel vil beskyttelsesbehovet normalt ikke være avklart under det kortvarige oppholdet ved Nasjonalt ankomstsenteret så lenge gjennomstrømningshastigheten ved senteret er høy.
Jeg tolker spørsmålet som at det vises til botid på ankomstsenteret for ukrainske statsborgere som har søkt om beskyttelse i Norge. Basert på tall fra UDI per 21. desember 2022 hadde 13 780 ukrainske statsborgere hatt opphold på Nasjonalt ankomstsenter i løpet av 2022. Av denne gruppen hadde 4 439 opphold på mer enn én uke. Den lengste botiden på ankomstsenteret registrert i 2022 var på 47 dager.