Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:903 (2022-2023)
Innlevert: 06.01.2023
Sendt: 09.01.2023
Besvart: 16.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvor mye av pengene som tidligere ble brukt til fritt behandlingsvalg som nå er brukt til inngåelse av nye avtaler, og eventuelt hvordan disse midlene skal benyttes på de enkelte sykehusene; dette spesifisert på de regionale foretakene, samt ned på de enkelte sykehusene, og at spesifiseringen inneholder en oversikt over de avtalene som nå er inngått med private/ideelle og om kapasiteten blir like stor i 2023 som i 2022, eller om den er redusert?

Begrunnelse

Fra januar er fritt behandlingsvalg avviklet. En av begrunnelsene for avviklingen var at man skulle bruke pengene som ble brukt i fritt behandlingsvalg til å styrke det offentlige helsetilbudet. Men det blir ikke flere ansatte eller større kapasitet i sykehusene over natten. Derfor er sykehusene avhengige av at det inngås avtaler med andre aktører, for å kunne ta unna pasientbehandling og sørge for kortere køer.
Derfor ber jeg om at det redegjøres for hvor mye av midlene som tidligere ble brukt til fritt behandlingsvalg, som nå er brukt til å inngå nye avtaler, og hvordan disse midlene skal brukes på hvert enkelt sykehus. Nå som man først har avviklet fritt behandlingsvalg er det viktig å sørge for at pengene brukes til å sikre pasientbehandling, og at pasientene som tidligere har fått behandling hos aktører innenfor fritt behandlingsvalg ikke sendes rett ut i enda lengre helsekøer.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg viser til at de regionale helseforetakene finansierer pasientbehandling utført av fritt behandlingsvalg-leverandører over sine ordinære driftsbevilgninger. Disse utgiftene utgjorde over 500 mill. kroner i 2021. I 2022 overstiger utgiftene 600 mill. kroner. Selv om godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg er avviklet fra 1. januar 2023, gjelder det en overgangsordning for pasienter som har påbegynt helsehjelp hos en fritt behandlingsvalg-leverandør før avviklingstidspunktet. De godkjente leverandørene vil fortsatt få betalt for helsehjelp til disse pasientene ut 2023. De regionale helseforetakene må derfor legge til grunn at det fortsatt gjennomføres pasientbehandling innenfor rammen av overgangs-ordningen i 2023, som de har ansvar for å finansiere. Hvor stort dette omfanget blir, er usikkert.
De regionale helseforetakenes ansvar for at pasienter til enhver tid mottar nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester ligger fast ved avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg. I oppdragsdokumentet for 2022 presiserte jeg dette ved å be de regionale helseforetakene om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles.
De regionale helseforetakene har i hovedsak fire virkemidler for å ivareta pasienters behov og etablere tilstrekkelig behandlingskapasitet ved avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg:

1. Benytte restkapasitet i helseforetak, ideelle sykehus og private avtaleparter
2. Utvide behandlingskapasiteten i helseforetakene og ideelle sykehus
3. Utvide volumene i eksisterende avtaler med private avtaleparter
4. Gjennomføre nye anskaffelser gjennom anbudskonkurranser

Bruken av leverandører i godkjenningsordningen har vært ujevnt fordelt mellom regionene. I 2021 gikk over 70 pst. av utgiftene i ordningen til Helse Sør-Øst RHF. Det betyr også at det ved avviklingen av ordningen varierer hvilke tiltak de regionale helseforetakene må gjennomføre, og i hvilket omfang.
Nedenfor redegjør jeg for de regionale helseforetakenes gjennomførte og planlagte anskaffelser i forbindelse med avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg. Dette er basert på tidligere innspill fra de regionale helseforetakene.
Helse Sør-Øst RHF har avtale med elleve private leverandører innen psykisk helsevern, hvorav åtte leverandører leverer samme tjeneste som i godkjenningsordningen. Alle disse åtte leverandørene er tilbudt en utvidet avtale fra 2023, hvorav syv takket ja. Fire av dem; Capio Anoreksi Senter, Friskstiftelsen, Modum Bad og Stiftelsen Fekjær, har vært godkjente fritt behandlingsvalg-leverandører. Innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling har Helse Sør-Øst RHF varslet en anskaffelse av døgnplasser i Agder-området. Innen somatiske tjenester har Helse Sør-Øst RHF inngått nye avtaler med virkning fra 1. januar 2023. Volum i avtalene er økt fire ganger i forhold til tidligere nivå. Det kan gjøres utvidelser av enkelte delytelser på et senere tidspunkt. Innen rehabilitering er det foretatt utvidelse av enkelte eksisterende avtaler.
Helse Vest RHF har gjennomført anskaffelser i 2022 innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling, radiologi og kirurgi, som følge av at gjeldende avtaler løper ut. I tillegg inngikk det regionale helseforetaket mot slutten av året en avtale med Stiftelsen Barnas fysioterapisenter. Helse Vest RHF har tidligere vist til at aktivitet i godkjenningsordningen utgjør en liten del av det samlede tilbudet i regionen, og at de vurderer å ha tilstrekkelig kapasitet til å ivareta denne aktiviteten gjennom ledig kapasitet hos egne helseforetak og private avtaleparter.
Helse Midt-Norge RHF har i 2022 inngått nye avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og om polikliniske tjenester innen psykisk helsevern for både barn/unge og voksne, med mulighet for utvidelse. Kapasiteten innen psykisk helsevern er dermed betydelig økt. Anskaffelsen innen TSB ble reservert for ideelle virksomheter og avtaler er inngått med Blå Kors Lade Behandlingssenter og Tyrilistiftelsen i Trondheim og i Molde for inntil 8 år. Helse Midt-Norge RHF har trukket fram at det innen rehabilitering vil foretas en nærmere vurdering av behovet og om det dekkes innenfor eksisterende avtaler eller om det bør gjennomføres en anskaffelse for å supplere det tilbudet de allerede har.
Helse Nord RHF har tidligere vurdert at de har tilstrekkelig kapasitet i sine helseforetak og eksisterende avtaler med private leverandører til å gi utredning og behandling til pasientene som har benyttet fritt behandlingsvalg-ordningen. Helse Nord RHF har dessuten avtaler med noen av de samme virksomhetene som er godkjent i fritt behandlingsvalg, f.eks. Finnmarkskollektivet. Skulle behovet endre seg i 2023 kan disse avtalene utvides for å sikre tilstrekkelig kapasitet. Helse Nord RHF har opplyst at de inngikk en ny avtale med Modum Bad tidlig i 2022 om behandling av alvorlige spiseforstyrrelser. Denne anskaffelsen var begrunnet med sterk økning i forekomst av diagnosen i 2020 og 2021.