Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1632 (2022-2023)
Innlevert: 10.03.2023
Sendt: 13.03.2023
Besvart: 20.03.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Vil statsråden ta initiativ til en bred utredning av tiltak for å fremme sirkulær aktiviteter, herunder forslag til konkrete tiltak i skatte- og avgiftssystemet, og når vil dette eventuelt legges frem for Stortinget?

Begrunnelse

Klima- og miljøministeren har ved flere anledninger vist til at Skatteutvalgets arbeid i diskusjoner om hvorvidt det trengs endringer i skatte- og avgiftssystemet for å få en mer sirkulær økonomi. Skatteutvalget levert sin utredning i desember 2022, og har vurdert en rekke virkemidler innenfor skatte- og avgiftssystemet som kan stimulere til mer sirkulære aktiviteter, blant annet om avgifter eller avgiftssubsidier skal legges på bestemte varer- eller tjenestegrupper.
Utvalget bemerker at sirkulær økonomi er et relativt nytt felt innenfor økonomifaget, og anbefaler at det gjennomføres en bred utredning av tiltak for å fremme sirkulære aktiviteter. De skriver at

«tiltak på skatte- og avgiftssiden bør vurderes opp mot andre tiltak, herunder direkte reguleringer og informasjonstiltak. I en utredning bør det også vurderes hvordan eventuelle virkemidler innen skatte- og avgiftssystemet påvirker effektivitet, fordeling, proveny og administrative kostnader.»

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Langsiktig og bærekraftig forvaltning av ressurser er et grunnprinsipp i regjeringens politikk. Vi må legge til rette for en mer sirkulær økonomi basert på tanken om at minst mulig ressurser skal gå til spille og måtte håndteres som avfall. Et bredt sett av virkemidler og tiltak er viktige for å fremme en sirkulær økonomi, og økonomiske virkemidler er en del av dette. I Hurdalsplattformen konkretiserer regjeringen en rekke punkter innen sirkulær økonomi, blant annet at regjeringen vil utrede et mulig regime for avgifter på førstegangsbruk av ikke-fornybare naturressurser.
Torvik-utvalget hadde som mandat å

«…vurdere hvordan riktigere miljøprising og andre økonomiske virkemidler kan bidra til bedre ressursutnyttelse, fremme klimavennlige investeringer, øke sirkulære produksjons- og forbruksmønstre og stimulere verdiskaping og sysselsetting basert på sirkulære løsninger.»

I NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem anbefaler utvalget at økonomiske virkemidler for å fremme en sirkulær økonomi bør utredes videre. De skriver videre at utredningen bør se ulike typer virkemidler og tiltak i sammenheng. Regjeringen vil vurdere utvalgets anbefalinger, inkludert anbefalingene innen sirkulær økonomi.
Vi har sendt NOU 2022: 20 på høring med frist 15. april 2023. Før vi tar stilling hvordan økonomiske virkemidler for sirkulær økonomi skal settes inn i en bredere kontekst slik som Torvik-utvalget anbefaler, ønsker vi å ta med oss svarene fra høringen.