Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1968 (2022-2023)
Innlevert: 14.04.2023
Sendt: 17.04.2023
Besvart: 25.04.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Vil statsråden be Miljødirektoratet vurdere alternative løsninger for å få gjennomført tilstrekkelig opprydning ved slippen i Bugøynes slik at anlegget kan settes i drift igjen og skape ny aktivitet og nye arbeidsplasser i bygda?

Begrunnelse

Miljødirektoratet har pålagt Finnmarkseiendommen (FeFo) å rydde opp på den gamle slippen i Bugøynes, etter aktiviteten som fant sted på 70- og 80-tallet. På det tidspunktet var staten grunneier og gav tillatelse til aktiviteten som har forurenset grunnen fra start til slutt. Derfor mener FeFo det må være staten som påtar seg kostnadene for opprydningen og at dette ikke er FeFos ansvar. Miljødirektoratet varsler nå FeFo om tvangsmulkt dersom FeFo ikke gjennomfører opprydningen.
I forbindelse med statsbudsjettet for 2022 og budsjettenigheten mellom SV og regjeringen ble det bevilget 3,4 millioner kroner til opprydningen. Dette er beregnet å være tilstrekkelig midler til en alternativ metode for opprydding som går ut på å låse ned forurensningen i sjøbunnen nedenfor slippen på forskriftsmessig måte. Sweco Norge AS gjennomførte på oppdrag fra FeFo og Sør-Varanger kommune i 2016 miljøtekniske grunnundersøkelser og marinbiologiske vurderinger i sjøarealet ved slippen ved Bugøynes, og beskriver denne alternative løsningen.
Imidlertid har ikke Miljødirektoratet tilsynelatende vurdert denne løsningen og har pålagt FeFo å gjennomføre en opprydning som både er langt dyrere, men som også innebærer at FeFo blir sittende med ansvaret for å rydde opp etter aktivitet gjennomført da staten satt med ansvaret. Dermed mister i mellomtiden Bugøynes og Varanger mulighet til å få nye eiere på slippen som kan sette i gang med ny aktivitet og nye arbeidsplasser på anlegget.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Eiendommen gnr. 4 fnr. 59 i Bugøynes i Sør-Varanger kommune er én av de 100 prioriterte verftslokalitetene som er omfattet av den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn, jf. St. meld. nr. 14 (2006-2007) Sammen for et giftfritt miljø- forutsetninger for en tryggere fremtid. Som en oppfølging av den nasjonale handlingsplanen sørger forurensningsmyndighetene for at det i første omgang blir gjennomført nærmere undersøkelser av grunn og sjøbunn på og ved prioriterte skipsverftslokaliteter. Lokaliteter som har høyt potensial for forurensing og/eller hvor foreløpige data viser sterk forurensing i grunnen og/eller sjøbunnen i nærområdet, blir prioritert. Resultatene av undersøkelsene danner grunnlag for eventuell videre oppfølging med nødvendige tiltak på land og i sjø.
Daværende Fylkesmannen i Troms og Finnmark vedtok 21. desember 2012 å pålegge Finnmarkseiendommen (FeFo) som grunneier å gjennomføre miljøundersøkelser av verftseiendommen på land og i sjø. Miljøtilstanden på eiendommen har blitt kartlagt og risikovurdert av Sweco og NGI, og Sweco har laget en tiltaksplan for opprydding både i grunn og sjøbunn. 28. april 2020 fattet Miljødirektoratet vedtak hvor FeFo pålegges å gjennomføre nødvendige oppryddingstiltak i grunnen og foreta supplerende undersøkelser av eiendommen.
Det er lagt opp til at det gjennomføres nødvendig opprydning på land før det eventuelt ryddes opp i sjøbunn. Dette er for å forhindre at oppryddet, ren sjøbunn blir forurenset på nytt av avrenning fra land.
I spørsmålet vises det til opprydding i sjøarealet. Dette må bero på en misforståelse av hva som er pålagt i saken. Miljødirektoratets vedtak fra 28. april 2020 gjelder kun opprydding av forurensning i et avgrenset område på land. FeFo er ikke pålagt å gjennomføre oppryddingstiltak i sjøbunnen.
Sweco har laget en tiltaksplan for opprydding både i grunn og sjøbunn, men Miljødirektoratet har ikke vurdert hvem som eventuelt er ansvarlig for forurensning i sjøbunnen eller om det i det hele tatt er behov for å gjennomføre tiltak i sjø. Derfor er det på nåværende tidspunkt ikke behov for, eller aktuelt, å be Miljødirektoratet å vurdere metode for opprydding i sjø.
Kostnadsanslagene for tiltak i grunnen ved lokaliteten er beregnet i tiltaksplanen fra Sweco til 3 360 000 kroner. I forbindelse med statsbudsjettet for 2022 og budsjettenigheten mellom SV og regjeringen ble det bevilget 3 400 000 kroner til FeFo til denne opprydningen.
Avslutningsvis vil jeg gjøre oppmerksom på at Klima- og miljødepartementet har mottatt begjæring om omgjøring av vedtaket om opprydding i forurenset grunn på eiendommen etter forvaltningsloven § 35, og at denne saken for tiden er til behandling i departementet.