Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:3154 (2022-2023)
Innlevert: 15.09.2023
Sendt: 15.09.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 21.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Er statsråden positiv til å tillate vinsal frå gardane på lik linje med sider?

Begrunnelse

I Sogn i Vestland er det fleire bønder som no er i gong med produksjon i vin. Kanskje verdast nordledlegaste vinproduksjon. FrP heier på at landbruket er innovative og produserer nye produkt. Etter at FrP i regjering opna for sidersal frå gardane har dette skapt optimisme mange stadar.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Spørsmålet vil bli besvart av meg som ansvarlig for alkohollovgivningen.
I Norge har vi tatt i bruk en bred og helhetlig virkemiddelpakke som skal bidra til å begrense alkoholkonsum og derigjennom redusere skader og problemer som følge av alkoholbruk. Virkemiddelpakken består av både tilgjengelighetsbegrensende og etterspørselsreduserende tiltak. Bevillingssystemet, vinmonopolordningen, reklameforbudet, alkoholavgiftene og aldersgrensene er virkemidler som samlet sett har begrenset alkoholbruken og dermed de skader og ulemper som følger av alkoholbruk. At alkoholholdige drikkevarer over 4,7 volumprosent alkohol selges gjennom Vinmonopolet, er viktig for å begrense tilgjengeligheten til og forbruket av alkoholholdig drikk. Ordningen innebærer fravær av privatøkonomiske interesser som motiverende for salg og bidrar til at omsetning av alkoholholdig drikk skjer i kontrollerte former.
Etter EØS-avtalen kreves det at Norge, i sin regulering av alkoholholdige drikkevarer, likebehandler norske og utenlandske produsenter. Dette innebærer at det for produkter som er omfattet av EØS-avtalen ikke kan stilles andre krav til omsetning av utenlandske produkter enn de kravene som stilles til omsetning av norske produkter.
Handel med vin produsert av druer er i utgangspunktet ikke omfattet av EØS-avtalen. Imidlertid er det i protokoll 8 (2) til EØS-avtalen gjort en delvis modifikasjon av dette, slik at artikkel 16 i avtalen får anvendelse også for vin. Artikkel 16 er regelen om statlige handelsmonopoler. Det betyr at salgsmonopolet for vin må tilfredsstille kravene i artikkel 16 til likebehandling m.m., selv om vin som vare ikke er omfattet av EØS-avtalen. Artikkel 16 forbyr enhver form for forskjellsbehandling, både den som er forankret i nasjonalitet eller opprinnelse, og den som reelt sett leder til samme resultat som slik forskjellsbehandling.
Det kan, slik jeg ser det, ikke åpnes for at gårder kan selge egenprodusert vin over 4,7 volumprosent alkohol direkte fra sine egne produksjonslokaler. Slikt salg vil innebære forskjellsbehandling av norske og utenlandske produsenter og dermed være i strid med likebehandlingskravet. Å åpne for slikt salg er heller ikke i tråd med regjeringens ønske om å opprettholde Vinmonopolets samfunnsrolle og videreføre en restriktiv alkoholpolitikk slik det følger av Hurdalsplattformen.