Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2070 (2023-2024)
Innlevert: 16.05.2024
Sendt: 21.05.2024
Besvart: 29.05.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Statsråden har lovet at ventetiden skal ned, men ansatte sier jo at fortsatt vil mange tusen kreftpasienter stå i kø, og vente på undersøkelse eller behandling.
Vil statsråden sørge for at sykehuset pålegges å se på alle muligheter for å få ned disse køene ved å åpne for at private kan undersøke og behandle pasienter som nå står i den lange køen?

Begrunnelse

Lang venteliste har gitt kreftpasienter forverret diagnose. Nær 5 000 pasienter står i kø ved gastromedisinsk poliklinikk på sykehuset i Vestfold. De tillitsvalgte sier at det har vært krevende å stå i dette, og har flere ganger ropt et varsko uten at sykehusene har tatt store nok grep for å gjøre noe med dette. Det kommer også frem at 5 pasienter har fått forverret kreftdiagnosen som en konsekvens av ventetiden, og nå undersøkes det om det kan skyldes flere. Fortsatt er det flere tusen pasienter på undersøkelse eller behandling. Til tross for at ansatte har varskoet om en krevende situasjon på avdelingen, så ble det også kjent at sykehuset i Vestfold også hadde varslet statsforvalteren, om svikt i pasientoppfølgingen på gastromedisinsk poliklinikk. Dette er svært alvorlig spesielt for de som på grunn av dette har fått forverret sin kreftdiagnose. Men også for de flere tusen som står i sykehuskø.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Spørsmålet er begrunnet i situasjonen ved gastromedisink poliklinikk ved sykehuset i Vestfold HF. Nærmere informasjon er derfor hentet inn fra Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF oppgir at det i lengre tid har vært utfordringer med lange og økende ventelister ved gastromedisinsk poliklinikk ved Sykehuset i Vestfold HF. Sykehuset har meldt flere saker til Helsetilsynet som alle gjelder forsinket kreftdiagnostikk på grunn av svikt i oppfølgings-rutinene.
Statsforvalteren i Vestfold har gjennomført systemtilsyn ved gastromedisinsk poliklinikk og deres foreløpig rapport er oversendt sykehuset 22. mai. Helse Sør-Øst RHF oppgir at Statsforvalteren har vurdert at mangelfull oversikt over den lange ventelisten, antall fristbrudd og det store antallet pasienter som har passert frist for helsehjelp har resultert i at sykehuset ikke har gitt alle pasienter forsvarlig utredning og behandling. Dette har for noen pasienter medført forsinket behandling, et mer alvorlig sykdomsforløp eller pasientskade. Det er fortsatt en pågående risiko i pasientbehandlingen ved gastromedisinsk poliklinikk ved sykehuset.
Statsforvalteren vurderer også at sykehusets ledelse ikke har sikret forsvarlig utredning og behandling av pasientene grunnet manglende systematisk styring. Sykehusets ledelse har over tid vært kjent med en pågående høy risiko for pasientskade, men de har ikke iverksatt tilstrekkelige tiltak for å redusere risikoen for svikt i pasientbehandlingen.
Sykehuset i Vestfold HF oppgir at bekymring knyttet til økende ventelister ved gastromedisinsk poliklinikk har vært formidlet internt fra fagmiljøet, og rapportert til sykehusets ledelse. Det har vært gjort tiltak, men disse har ikke hatt tilstrekkelig effekt og gjennomføring og oppfølging har ikke vært god nok.
Helse Sør-Øst RHF oppgir at ny sykehusledelse tar situasjonen på største alvor og har selv gått aktivt ut og informert om dette både internt i sykehuset og eksternt. Det er startet et arbeid for å sikre oversikt og kontroll over ventelisten, noe som har gitt en reduksjon på 13 pst. i antall pasienter som har passert anbefalt tid i løpet av april. Arbeidet er ytterligere forsterket ved etablering av et innsatsteam og at fagdirektør fristilles fra sin stilling for å støtte arbeidet med å få oversikt og kontroll ved poliklinikken. Legespesialister gjennomgår nå alle pasienter på ventelisten for å sikre riktig prioritering. Det er nødvendig å øke kapasiteten i poliklinikken, og sykehuset er i dialog med fagmiljøer internt og eksternt for å vurdere alle muligheter for å sikre tilstrekkelig kapasitet. Det rapporteres på effekten av arbeidet i poliklinikken i hvert ledergruppemøte.
Helse Sør-Øst RHF opplyser også at de er i prosess for å kjøpe kapasitet/utvide eksisterende avtaler hos private leverandører for flere fagområder iht. regelverket for offentlige anskaffelser.
Jeg er glad for at det nå tas betydelige grep ved Sykehuset i Vestfold HF for å få kontroll med ventelisten ved gastromedisink poliklinikk, slik at pasientene er trygge på at det gis forsvarlig helsehjelp. Når det gjelder bruk av private aktører for å avhjelpe situasjonen ligger dette til Helse Sør-Øst RHF og Sykehuset i Vestfold HF å vurdere. På generelt grunnlag viser jeg til Ventetidsløftet som ble lansert 13. mai og styrkingen av sykehusbudsjettene i forslag til Revidert nasjonalbudsjett for 2024 for å redusere ventetidene. Gjennom Ventetidsløftet har regjeringen gått sammen med flere arbeidsgiver- og arbeidstaker-organisasjoner, i tillegg til de regionale helseforetakene, for å få ned ventetidene. Samarbeid er et sentralt element i Ventetidsløftet. Private aktører, både ideelle og kommersielle, kan bidra til å redusere ventetidene så lenge innsatsen er offentlig finansiert, prioritert og organisert.