Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Representantforslag om en ny norsk romstrategi

Dokument 8:122 S (2015-2016), Innst. 97 S (2016-2017)

Vedtak 90

Dokument 8:122 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torstein Tvedt Solberg, Snorre Serigstad Valen, Tore Hagebakken, Torgeir Knag Fylkesnes og Odd Omland om en ny norsk romstrategi – vedlegges protokollen.

Vedtak 91

Stortinget ber regjeringen på ESAs ministerrådsmøte 1. desember 2016 om å opprettholde Norges innbetalinger til ESAs frivillige programmer på dagens nivå inntil ny romstrategi er behandlet, dvs. 150 mill. euro i nye forpliktelser.

Vedtak 92

Stortinget ber regjeringen utarbeide en norsk romstrategi med følgende fire strategiske hovedområder:

  1. Klima og miljø

  2. Teknologioverføring

  3. Samfunnssikkerhet

  4. Forskning og utdanning

Vedtak 93

Stortinget ber regjeringen:

  1. Oppdatere og fornye virkemidlene fra Meld. St. 32 (2012-2013) Mellom himmel og jord: Norsk romvirksomhet for næring og nytte.

  2. Vurdere et «Space leadership council» direkte under næringsministeren - et rådgivende organ for utvikling av norsk romvirksomhet med seniormedlemmer fra industrien/akademia.

  3. Vurdere opprettelsen av et nytt nasjonalt romprogram.

  4. Arbeide frem en ny og bedre organisering av Norsk Romsenter, med et mandat som er ambisiøst, målrettet og næringsorientert, og gjøre senteret til spydspissen for å gjennomføre strategien.

  5. Vurdere å opprette et nytt romteknologiprogram i samarbeid med Innovasjon Norge, for utvikling av ny teknologi og teknologioverføring.

  6. Samordne og styrke utdanning og forskning innenfor feltet.

  7. Utvikle Norge til å bli den ledende romnasjonen i Arktis.

  8. Utarbeide en langsiktig strategi for samarbeidet med ESA, med mål om å styrke nasjonal retur fra ESAs programmer.