Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hotell du Nord i Dronningens gate 13, der festmiddagen ble holdt den 5. mars 1866. Tegning hentet fra «Stortingets hus» av Vilhelm Haffner.

En eidsvollsmann ble med på innvielsesfesten

Det var mange fornemme gjester til stede under festmiddagen i Hotel du Nords festivitetslokale på ettermiddagen den 5. mars 1866, og blant dem var admiral Thomas Konow, som møtte på Eidsvoll under Riksforsamlingen i 1814.

Hotell du Nord var et av byens mest fornemme hoteller, gjenoppbygget og modernisert i 1861 etter en brann. Den 5. mars 1866 var festivitetslokalet pyntet med girlandere, blomsterdekorasjoner og flagg. Orkesteret slo an tonen med en festmarsj og stortingspresident Harbitz skred inn i lokalet, fulgt av regjeringens første medlem, statsråd Stang, arkitekt Langlet og Stortingets eldste medlem, Ole Gabriel Ueland.

Blant de inviterte var – foruten Stortingets representanter, Emil V. Langlet og Statsrådet – Høyesteretts medlemmer, det akademiske kollegium, borgermesteren, medlemmer av bystyret, bygningskommisjonen og andre fremtredende embetsmenn i hovedstaden. Og en av æresgjestene til bords var eidsvollsmannen Thomas Konow.

Thomas Konow.

Thomas Konow (1796‒1881) var yngste mann i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. I en alder av 70 år fikk han oppleve at det Stortinget han var med på å etablere som ung mann endelig fikk sitt eget hus. Foto: stortingsarkivet.

Thomas Konow var bare 17 år da han ble valgt til Riksforsamlingen på Eidsvoll fra Sjøforsvaret. Da grunnlovsjubileet ble feiret på Eidsvoll den 17. mai 1864, var Konow en av fire gjenlevende eidsvollsmenn som deltok. Under åpningen av stortingsbygningen i 1866 var han den eneste.

Under festmiddagen benyttet Stortingets representant siden 1833, Ole Gabriel Ueland, anledningen til å utbringe en skål for eidsvollsmennene:

«For 52 år siden svevet mørke uværsskyer på vårt fedrenelands himmel. Ikke med lovlig hjemmel, men kun i kraft av den sterkeres rett hadde de store makter behandlet oss som en handelsvare. Da dro 112 kårne menn opp til Eidsvoll for å hevde vår odelsjord; Norges selvstendighet og sann folkefrihet var deres løsen, og de innfridde sitt ord som ekte nordmenn! Deres ånd – deres verk – ga folket nytt liv og vårt fedreland oppsto som en Fønix av sin aske! – På en dag som denne, der vil bli en merkedag i Stortingets annaler, bør vi erindre de menn, som har grunnlagt vår frihet, ved å drikke deres skål!» (gjengitt fra Haffner, s. 104).

Sist oppdatert: 30.05.2016 07:44
: