Innovasjon Norges tilskudd til oppstart av dørfabrikk i Årdal

Jeg viser til brev av 8. juni 2006 der det bes om å få oversendt ytterligere opplysninger og kommentarer til informasjon som fremkom under høringen om Innovasjon Norges tilskudd til oppstart av dørfabrikk i Årdal.

Nærings- og handelsdepartementet har tatt kontakt med Innovasjon Norge. Vedlagt følger Innovasjon Norges svar på de spørsmål som er reist fra komiteen.

Undervedlegg 1: Brev fra Innovasjon Norge til Nærings- og handelsdepartementet, datert 9. juni 2006

Ad spørsmål fra Stortinget

Det vises til brev av 8. juni d.å. vedrørende henvendelse fra Stortinget om Innovasjon Norges tilskudd til oppstart av dørfabrikk i Årdal.

Ad spørsmål 1:

Som det ble redegjort for i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, foreslå det i forbindelse med søknaden bl.a. en ekstern konsulentgjennomgang av det nordiske markedet for dører. Innovasjon Norge har selv kundeforhold med flere i bransjen og har blant annet derigjennom også god oversikt over norske produsenter. Som en del av saksbehandlingen ble det også tatt kontakt med bransjeforeningen. Innovasjon Norge har således både foretatt en vurdering av markedspotensialet for Doorias prosjekt i Årdal og en vurdering av konkurransebildet for andre norske produsenter, sett i lys av dette prosjektet.

Vedlagt oversendes kopi av intern e-post datert 13. januar d.å. mellom medarbeidere i Innovasjon Norge, som oppsummmerer deler av samtalen som da hadde vært med adm. dir i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund. Det kan opplyses at vedkommende medarbeider som har forfattet mailen, ellers ikke har vært direkte involvert i saksbehandlingen av Dooria-søknaden.

Ad spørsmål 2:

Det kan bekreftes at det var et møte med Bindalsbruket 20. mars d.å., etter initiativ fra Bindalsbruket. Tilstede på møtet var fra Bindalsbruket styreleder Bjørn Gjethammer, adm. dir. Svein Ove Risnes, styremedlem Frthjof H. Plahte og ordfører i kommunen Magne Paulsen. Fra Innovasjon Norge møtte divisjonsdirektør Roar Tobro og direktør Nils Roald.

I møtet lyttet vi til Bindalsbrukets bekymring for konkurransesituasjonen på dører med adresse til den etableringen som vi har medvirket til finansieringen av. Redegjørelse om Dooria-prosjektet som sådan kunne vi naturligvis ikke gi, utover det som allerede var alminnelig kjent. Uttalelsen det vises til vedkjenner vi oss på ingen måte. Vi stiller oss uforstående til hvordan en slik misforståelse kan oppstå.

Undervedlegg 2: Intern e-post mellom medarbeidere i Innovasjon Norge, datert 13. januar 2006

Viser til samtale i går.

Som kjent er vi lite borte i tradisjonelle finansieringssaker lenger, men vi har fortsatt litt kontakt med bransjeorganisasjonene. Jeg har pratet littmed adm. direktør Tore Gran i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund, og han var litt informert om Doorias planer. Bransjeforeningen har derfor hatt et innlegg om saken i sitt tidsskrift Tre & Profil nr. 6/2005, og hans informasjoner gjorde at jeg ikke behøvde å komme i noen taushetskonflikt.

Gran opplyser at det norske marked for ytterdører er ca.NOK 600 mill. ut fra produsent, ex. mva., hvorav ca. 50% er import. Største konkurrent er Vest-Wood, amerikansk eid, markedsfører Swedoor. Ellers mange mellomstore og små, f.eks. Nor Door (eid av vindusprodusenten Gilje), H-døren, Trenor, Jømna m.fl. Det produseres både kostbare ramtre-dører og rimeligere platekonstruksjoner med formpressede plater som ser ut som orginalt treverk.

Markedet for innerdører og kontor/institusjonsdører oppgis til ca. NOK 800 mill., hvorav ca. 80% produsert i Norge.

Store produsenter er Scanflex, Dooria (store på furu fyllingsdører, tidl. Fjordtre), Vest-Wood (Svedoor), samt mange mellomstore og små, O. Olsen, Mo, Trenor/Bindalsbruket m.fl. T. Gran opplyser at det fortsatt er et greit marked for furu fyllingsdører, og at det slik sett ikke har skjedd det samme som i møbelmarkedet, men en større andel blir nå malt.

Tore Gran har tro på at det er plass til flere dørprodusenter i Norge, spesielt produsenter av ytterdører og institusjonsdører. Forutsetningen er rasjonell produksjon/lave lønnskostnader pr. enhet og en ledelse med kompetanse og kontakter på eksportmarkedet. Markedsmulighetene ligger både i å ta andeler fra import + eksportere på et nordisk marked. Tore Gran opplyser å kjenne Dooria som en veldreven bedrift, med forutsetninger for å kunne lykkes i et eksportmarked. Han opplyser også at Dooria er fremtidsrettet mht. designsatsing.

Har såhvidt også nevnt saken for Andreas Sundby, som har følgende kommentar: Hva skjer etter et avslag - flyttes den norske produksjonen til de svenske avdelingene?

Til slutt: Den annonserte påtroppende styreformann Olav Kjell Holtan har vi tidligere hatt kontakt med, både i Ekornes og Huseby. Antar at han er et betydelig aktivum for Dooria.

Konklusjon: Markedsmessige og kompetansemessige forutsetninger antas å være til stede. Ellers er prosjektet utvilsomt risikofyllt.

Jeg har noen eksemplarer av bransjeforeningens tidsskrift Tre & Profil, med bilder, reportasjer og byggestatistikk.