Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. og 5. mars holdes Norges første ordinære Ungdommens storting

Pressemelding

«Det er vår intensjon at Ungdommens storting, i tillegg til å være en arena som målbærer ungdoms interesser, også skal bidra med nyttig lærdom til unge mennesker som ønsker å være med på å opprettholde og videreutvikle demokratiet vårt. Som stortingspresident er jeg glad for at Stortinget brukes til et slikt formål» Dag Terje Andersen, stortingspresident.

Mandag 4. og tirsdag 5. mars: 55 ungdommer fra hele landet kommer til Stortinget for å delta på Norges første ordinære Ungdommens storting.

For program og fullstendig liste over saker som skal behandles se vår hjemmeside www.stortinget.no/ust

Statsråder/sekretærer vil være til stede under arrangementet:

  • Bård Vegar Solhjell, MD
  • Marit Arnstad, SD
  • Kristin Halvorsen, KD
  • Kjetil Andreas Osling, BLD

Etter fjorårets prøveprosjekt, skal det første ordinære Ungdommens storting holdes 4. og 5. mars. Presidentskapet har invitert ungdommer fra hele landet til å sende inn saker de brenner for, og som de mener bør tas opp på nasjonalt plan. Hundrevis av ungdommer har engasjert seg og jobbet frem forslag i skoletimer, gjennom fylkenes medvirkningsorgan for unge, i vennegjengen, eller for seg selv.

Denne høsten har ungdom mellom 13 og 18 år blitt oppfordret til å sende inn saksforslag til Ungdommens storting, og det er disse forslagene som er grunnlaget for arbeidet som skal gjøres når 55 ungdommer inntar Stortinget 4. og 5. mars i år.

Spørsmålet er åpent: «Hva er viktig for deg?».

Ungdommene skal deles inn i fem komiteer, etter sakens emne.  I komiteene skal saker diskuteres, og reduseres i antall, så her får ungdommene erfare hva det vil si å måtte prioritere, og forhandle seg frem til en felles politikk, før det blir en hel dag med debatt i lagtingsalen. Her vi vil også statsråder og statssekretærer delta i debatten med ungdommene:

De innsendte sakene viser at ungdommene er opptatt av mange og varierte temaer, men skole og utdanning, samferdsel, og miljø er noe av det som med sikkerhet kommer til å dominere debatten i lagtingsalen den 5. mars.

Ungdommens storting skal fungere både som en nasjonal påvirkningskanal der ungdom skal bli hørt i saker som angår dem, og som en arena for demokratiopplæring.

I løpet av de to dagene arrangementet varer skal deltakerne være med på opplæring i debatt-teknikk, miniseminarer om arbeidet på Stortinget, og omvisning. I etterkant av debatt og votering vil det lages erklæringer som skal overleveres til de aktuelle komiteene som politiske innspill. På denne måten bidrar Ungdommens storting til at ungdom blir hørt av beslutningstakere på nasjonalt plan.

Kontaktinformasjon:

Elianne Kemble-Clarkson, prosjektleder for Ungdommens storting

tlf: 23312548

Sist oppdatert: 28.02.2013 12:30
: