Søk

Innhold

2. Høringsuttalelse om forslag til digitalt grenseforsvar (DGF)

Den 5. oktober 2016 mottok EOS-utvalget Forsvarsdepartementets Rapport avgitt av Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar (DGF) på høring.

EOS-utvalget har praktisert en høy terskel for å inngi høringssvar til forslag om nye metoder for EOS-tjenestene. I de tilfeller der slike forslag får direkte konsekvenser for EOS-utvalgets kontroll og/eller det for eksempel er forhold som utvalget mener bør fremkomme før Stortinget behandler et lovforslag, anser utvalget at det er viktig å uttale seg om forslaget.

Det tilligger ikke EOS-utvalget å ha synspunkter på om det bør innføres DGF i Norge eller ikke. Lysne II-utvalgets DGF-forslag vil imidlertid kunne ha merkbare konsekvenser for utvalgets kontrollvirksomhet dersom DGF blir en realitet i samsvar med forslaget. På bakgrunn av kompleksiteten og innretningen av de foreslåtte kontrollfunksjonene, som EOS-utvalget foreslås å være en viktig del av, fant utvalget grunn til å inngi et høringssvar 20. desember 2016 til departementets forslag om innføring av DGF. EOS-utvalget har særlig synspunkter på forslaget om opprettelsen av et eget DGF-tilsyn og de utfordringer det vil gi sett opp mot utvalgets parlamentariske kontroll av E-tjenesten og den foreslåtte metoden. Høringssvaret følger som vedlegg 5 til meldingen.

EOS-utvalget har over flere år hatt kontakt med det svenske kontrollorganet Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (SIUN). SIUN fører blant annet kontroll med etterlevelsen av metoder gitt i henhold til den svenske signalspaningsloven (FRA-loven), som regulerer FRAs13 innsamling av signaler fra alle typer signalbærere, og ikke kun signaler som går over kabler. Utvalget vil videreutvikle denne kontakten og planlegger et besøk til SIUN i 2017.