Søk

Innhold

Vedlegg 2 - Vedlegg 2 – Møter, besøk og deltakelse på konferanser mv.

Vedlegg 2

I det følgende redegjøres det kort for møter, besøk, og konferanser mv. som utvalget og dets sekretariat i løpet av 2016 har deltatt på og arrangert. Utover det nedenfor nevnte har utvalgsleder, andre medlemmer av utvalget og ansatte i sekretariatet holdt flere innlegg om EOS-utvalgets virksomhet i mindre formelle sammenhenger.

Besøk til Venezia-kommisjonen og CODEXTER

To ansatte i sekretariatet besøkte i januar 2016 Venezia-kommisjonen og The Committee of Experts on Terrorism – Europarådet (CODEXTER). Begge organisasjoner er lokalisert i Strasbourg. Dette var ledd i å øke kunnskapen om det pågående internasjonale samarbeid for å bekjempe terror samt utviklingen av kontrollen med de hemmelige tjenestene i Europa.

Møte med forsker fra University of Buckingham

Sekretariatet møtte i februar Co-Director ved Center for Security and intelligence studies, University of Buckingham, Dr. Julian Richards. Møtet ble avholdt for å lære mer om etterretnings- og overvåkningsvirksomhet fra en anerkjent forsker på feltet.

Møte med representant fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne

Sekretariatet møtte i februar en ansatt fra det danske kontrollorganet for etterretningstjenestene. Møtet ble avholdt med tanke på å utveksle og lære av hverandres erfaringer og for å planlegge fremtidige aktiviteter.

Seminar i Geneve

Utvalgsleder, ett utvalgsmedlem og en fra sekretariatet deltok i mars på et sidearrangement under FNs menneskerettighetsråd i Geneve. Seminaret ble avholdt i anledning den internasjonale lanseringen av boka «Making International Intelligence Cooperation Accountable» og var et samarbeid med «Geneva Center for the Democratic Control of Armed Forces» (DCAF).

Besøk av delegasjon fra den tyske kanslerens kontor

I mars mottok utvalget et besøk fra den tyske kanslerens kontor. Besøket var en del av et flere dagers studiebesøk til Norge, der den tyske delegasjonen ønsket å lære mer om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene.

Studietur til Berlin

To ansatte i sekretariatet besøkte i mars representanter fra tyske forskningsmiljøer, kanslerens kontor, samt Bundestag. Besøket var et ledd i å øke kunnskapen om den pågående reformen av lovgrunnlaget for de tyske hemmelige tjenestene.

20-års jubileumskonferanse

EOS-utvalget arrangerte i april en vitenskapelig konferanse og et jubileumsseminar i anledning utvalgets 20-års jubileum.

Møte med andre staters kontrollorganer i Haag, Nederland

Ansatte i sekretariatet møtte i april kolleger fra flere andre staters kontrollorgan i forbindelse med et internasjonalt prosjekt knyttet til demokratisk kontroll av tjenestenes utveksling av personopplysninger over landegrensene.

Besøk til parlamentet i Ukraina

Ett utvalgsmedlem besøkte i mai det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, for å fortelle om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene. Besøket var fasilitert av DCAF.

Besøk fra det parlamentariske kontrollpanelet i Bundestag, Tyskland

Utvalget mottok i juni et besøk fra det parlamentariske kontrollpanelet («G13») i Bundestag. Besøket var en del av et flere dagers studiebesøk til Norge, der den tyske delegasjonen ønsket å lære mer om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene.

Konferanse om etterretning og overvåking i Breda, Nederland

En ansatt i sekretariatet deltok i juni på en konferanse hvor blant annet demokratisk kontroll med hemmelige tjenester ble diskutert. Konferansen var arrangert av «International Association for Intelligence Education».

Besøk til parlamentet i Ukraina

En ansatt i sekretariatet deltok i juli på en konferanse i regi av det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, for å fortelle om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene. Besøket var fasilitert av Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Møte med sikkerhetsklarerte dommere fra Oslo tingrett

Sekretariatet møtte i august to sikkerhetsklarerte dommere fra Oslo tingrett. Møtet ble avholdt for å utveksle kunnskap om hverandres roller og oppgaver knyttet til PSTs begjæringer til retten om bruk av skjulte tvangsmidler mv.

Møte med andre staters kontrollorganer i Brussel, Belgia

To ansatte i sekretariatet møtte i september kolleger fra flere andre staters kontrollorganer i Brussel, i forbindelse med et internasjonalt prosjekt knyttet til bedre demokratisk kontroll med tjenestenes utveksling av personopplysninger over landegrensene.

Etterretningskonferanse Vadsø

Utvalgsleder holdt i oktober en presentasjon om EOS-utvalget, dets sammensetning, oppgaver og mandat på Etterretningskonferansen i Vadsø.

Konferansedeltakelse i Beograd, Serbia

Ett utvalgsmedlem holdt i oktober et innlegg på «Belgrade Security Forums» konferanse om «sikkerhet i demokratier». Temaet for presentasjonen var EOS-utvalgets mandat, struktur og kontroll med de hemmelige tjenestene i Norge.

Besøk til Durham University, UK

En ansatt i sekretariatet møtte i november forskere ved Durham University som en del av oppfølgingen av det -vitenskapelige forskningsprosjektet knyttet til første dag av 20-årsjubileumsfeiringen i april.

Foredrag på Forsvarets stabsskole

Utvalgsleder og en ansatt i sekretariatet holdt i november et foredrag om EOS-utvalget og demokratisk kontroll med hemmelige tjenester på stabsskolens kurs om politikk, samfunn og etterretning.

Møte med andre staters kontrollorganer i Haag, Nederland

To ansatte i sekretariatet møtte i november kolleger fra flere andre staters kontrollorgan i Haag, i forbindelse med et internasjonalt prosjekt knyttet til demokratisk kontroll med tjenestenes utveksling av personopplysninger over landegrensene.

Møte med Statens Inspektion För Försvarsunderrättelseverksamheten, Sverige

Flere ansatte i sekretariatet møtte i november kolleger fra det svenske kontrollorganet Statens Inspektion För Försvarsunderrättelseverksamheten (SIUN). Besøket var knyttet til utveksling av kunnskap om kontrolloppgavene, særlig opp mot den svenske kontrollen av Försvarets radioanstalts (FRA) signalspaning, og det norske forslaget om digitalt grenseforsvar (DGF).