Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling for 2021

Stortingets delegasjon til NATO PA for valgperioden 2017–2021 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Christian Tybring-Gjedde (FrP), leder

Erlend Wiborg (FrP)

Liv Signe Navarsete (Sp), nestleder

Hårek Elvenes (H)

Trond Helleland (H)

Lene Westgaard-Halle (H)

Sverre Myrli (A)*

Tellef Inge Mørland (A)**

Marianne Marthinsen (A)

Kari Elisabeth Kaski (SV)

*Sverre Myrli erstattet Eirik Sivertsen (A) i oktober 2018.

**Tellef Inge Mørland erstattet Nils Kristen Sandtrøen (A) i oktober 2019.

Komitévervene var fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Political Committee

Liv Signe Navarsete og Hårek Elvenes

Defence and Security Committee

Trond Helleland og Erlend Wiborg

Committee on the Civil Dimension of Security

Marianne Marthinsen og Tellef Inge Mørland

Economics and Security Committee

Christian Tybring-Gjedde og Kari Elisabeth Kaski

Science and Technology Committee

Sverre Myrli og Lene Westgaard-Halle

Mediterranean and Middle East Special Group

Erlend Wiborg og Lene Westgaard-Halle

Ukraine-NATO Interparliamentary Council

Liv Signe Navarsete og Sverre Myrli

Følgende representanter hadde verv i parlamentarikerforsamlingen:

Liv Signe Navarsete

Vice Chair (nestleder) i Political Committee (valgt under årlig sesjon i 2018 og gikk av da hun gikk ut av Stortinget 1. oktober 2021)

Christian Tybring-Gjedde

General Rapporteur (hovedrapportør) i Economics & Security Committee (valgt under årlig sesjon i 2018 og gikk av under årlig sesjon i oktober 2021)

Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 9. november 2021 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Trond Helleland (H), leder

Marit Arnstad (Sp)

Sverre Myrli (A), nestleder

Seher Aydar (R)

Bengt Fasteraune (Sp)

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Lubna Boby Jaffery (A)

Tellef Inge Mørland (A)

Erlend Wiborg (FrP)

Ine Eriksen Søreide (H)

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Political Committee

Sverre Myrli og Ine Eriksen Søreide

Defence and Security Committee

Trond Helleland og Seher Aydar

Committee on the Civil Dimension of Security

Bengt Fasteraune og Tellef Inge Mørland

Economics and Security Committee

Lubna Boby Jaffery og Marit Arnstad

Science and Technology Committee

Erlend Wiborg og Kari Elisabeth Kaski

Mediterranean and Middle East Special Group

Lubna Boby Jaffery og Erlend Wiborg

Ukraine-NATO Interparliamentary Council

Sverre Myrli

Generelt

NATOs parlamentariske forsamling er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs medlemsland. NATO PA er ikke en del av NATO, og har ingen formell beslutningsmyndighet overfor alliansen. Forsamlingen er likevel et viktig bindeledd mellom NATO og medlemslandenes parlamenter. Som ledd i arbeidet vedtar forsamlingen resolusjoner (anbefalinger) rettet til Det nordatlantiske råd (NAC), og til medlemslandenes regjeringer og nasjonalforsamlinger. NATOs generalsekretær taler vanligvis under forsamlingens sesjoner og gir skriftlige svar på forsamlingens resolusjoner.

NATOs 30 medlemsland er representert i NATO PA, i tillegg til 15 assosierte land og 8 nasjonale observatørdelegasjoner. I tillegg har Europaparlamentet, OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA) og Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) observatørstatus i NATO PA.

NATO PA møtes til en høst- og en vårsesjon, der høstsesjonen – «årlig sesjon» – er forsamlingens viktigste årlige arrangement. I tillegg organiseres det en rekke studiereiser og konferanser. Gjennom arbeidet i NATO PA får medlemmene innsikt i viktige sikkerhetspolitiske spørsmål og det transatlantiske samarbeidet som alliansen er bygget på. Kunnskapen kommer Stortinget til nytte gjennom arbeid i komiteer og i debatter.

NATO PA og koronapandemien

Også i 2021 ble NATO PAs arbeid sterkt preget av koronapandemien. Praktisk talt alle fysiske møter ble avlyst til og med september. Som i 2020 kompenserte sekretariatet i Brussel med å arrangere en rekke digitale møter og nettseminarer. Vårsesjonen ble avholdt digitalt fra 14. til 17. mai.

Fra oktober gjorde imidlertid smittesituasjonen at flere fysiske møter kunne gjennomføres, om enn med omfattende smitteverntiltak. Den årlige sesjonen ble avholdt i Lisboa fra 8. til 11. oktober, med tre norske deltakere. Også det årlige «Parliamentary Transatlantic Forum» ble avholdt fysisk i Washington D.C. fra 29. november til 1. desember, med fire norske deltakere. To av NATO PAs fagkomiteer gjennomførte dessuten et besøk til Norge 22.–26. november, se mer om det nedenfor.

Hovedsaker i 2021

Blant NATO PAs hovedtema i 2021 var de økende utfordringene fra henholdsvis Russland og Kina, Talibans maktovertakelse i Afghanistan, pandemiens konsekvenser for NATO-landenes sikkerhet, utviklingen av NATOs nye strategiske konsept og NATOs forpliktelse til demokratiske verdier.

Forsamlingen fastslo at Russland og Kina, gjennom deres utfordrende utenriks- og forsvarspolitikk og militære posisjonering, forsøker å underminere vestlige verdier og den regelbaserte internasjonale orden. Det ble tatt til orde for at NATO må ha et sterkt fokus på avskrekking, samtidig som man også søker dialog og samarbeid med Russland og Kina der dette er mulig.

Som rapportør for NATO PAs «Economics and Security Committee» la daværende delegasjonsleder Christian Tybring-Gjedde frem et rapport- og resolusjonsutkast om NATO-landenes forsvarsbevilgninger. Tybring-Gjedde anerkjente utfordringene ved å opprettholde tilstrekkelige bevilgninger i en tid der pandemien legger press på mange lands statsbudsjett. Samtidig fremhevet han de mange nye sikkerhetsutfordringer NATO står overfor, og at nasjonal sikkerhet er en grunnleggende forutsetning for økonomisk normalisering. Tybring-Gjedde advarte derfor NATOs medlemsland mot å fravike målet om å bruke minst 2 prosent av sine BNP på forsvar. Både rapporten og resolusjonen ble enstemmig vedtatt av forsamlingen under den årlige sesjonen i Lisboa.

Viktigheten av at NATOs medlemsland opprettholder en god demokratisk standard var et gjennomgangstema i NATO PAs diskusjoner i 2021. Angrepet på den amerikanske kongressen 6. januar anskueliggjorde at NATOs medlemsland ikke bare er sårbare for eksterne trusler, men også for demokratisk erosjon innenfra. President Connolly – selv kongressmedlem for Demokratene i Representantens hus – har hatt et sterkt fokus på tematikken i 2021, og har foreslått at det etableres et senter for demokratisk motstandskraft i NATO-hovedkvarteret.

Talibans maktovertakelse i Afghanistan i august kom mye raskere enn antatt, og selvransakelsen dette har ført til blant NATO-landene, gjenspeilte seg også sterkt i NATO PAs diskusjoner i 2021.

Blant andre tema kan nevnes rustningskontroll, byrdefordeling i NATO og NATOs rolle i sikkerhet i verdensrommet.

NATOs generalsekretærs budskap under plenumssesjonen

Under den årlige sesjonen i Lisboa deltok NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på forsamlingens plenumssesjon mandag 11. oktober. Stoltenberg understreket viktigheten av at NATO-landene slutter opp om den såkalte NATO 2030-agendaen for å styrke alliansen, herunder å fornye NATOs strategiske konsept. Videre fremhevet han nødvendigheten av et godt samarbeid mellom EU og NATO. Generalsekretæren omtalte Talibans retur som en «tragedie» og medga at situasjonen som hadde oppstått, var svært vanskelig. Samtidig understreket han at NATO-landene hadde vært enige om å avslutte operasjonene i Afghanistan.

Speakeren i Representantens hus i USA, Nancy Pelosi, deltok også på plenumssesjonen i forbindelse med at hun ble tildelt NATO PAs nyopprettede pris for «Kvinner, fred og sikkerhet».

Komitéreise til Norge

Til sammen 13 parlamentarikere fra NATO PAs «Defence and Security Committee» og «Science and Technology Committee» avla et besøk til Norge 22.–26. november. Delegasjonen besøkte Oslo, Kongsberg, Kjeller, Kirkenes og Tromsø. Hovedtema for besøket var norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, forsvarsindustri, forholdet til Russland og problemstillinger knyttet til nordområdene. Forsvarsministeren og sjefen for Etterretningstjenesten, samt en rekke forskere, holdt innledninger. Delegasjonen besøkte også Jarfjord grensestasjon utenfor Kirkenes, og i Tromsø fikk de besøkende en rekke forelesninger om bl.a. Arktisk råd, klimaendringer og infrastrukturutvikling i Arktis. Besøket var en god anledning til å presentere norske perspektiv på nevnte tema. Deltakerne gav i etterkant uttrykk for at de opplevde besøket som svært interessant og lærerikt.

Delegasjonens planer for 2022

NATO skal vedta et nytt strategisk konsept under toppmøtet i Madrid høsten 2022, og NATO PA skal bidra med innspill i prosessen. Det hersker allmenn enighet om at det nåværende strategiske konseptet – som ble vedtatt i 2010 – ikke lenger er dekkende for dagens sikkerhetssituasjon. Blant annet nevnes Russland som en partner, mens Kina ikke er nevnt overhodet. NATO PAs president Gerald Connolly fremhevet ved flere anledninger i 2021 at det nye konseptet både må anerkjenne utfordringen fra Russland og Kina og understreke NATOs forpliktelse til demokratiske verdier.

Ettersom koronapandemien fortsatt pågår, er det per i dag usikkert i hvor stor grad NATO PA vil ha mulighet til å arrangere fysiske møter i 2022. Delegasjonen vil uansett delta aktivt på de møter som arrangeres, og vil bidra i diskusjonen om utviklingen av NATOs nye strategiske konsept.

Oslo, den 7. januar 2022

Trond Helleland

delegasjonsleder