4. Merknader til de enkelte kapitler

4.1 Hovedprioriteringer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Regjeringen legger opp til å videreføre budsjettnivået som regjeringen Bondevik II anbefalte, og viser videre til at det innebærer en fortsatt satsning på Forsvaret. Disse medlemmer vil understreke at det fremdeles er riktig å omfordele ressurser fra støttevirksomhet til operativ drift.

Disse medlemmer viser til at Forsvaret er et instrument for å sikre norske sikkerhetspolitiske interesser. Dette skjer både hjemme og ute, gjennom militær tilstedeværelse og gjennom deltagelse i internasjonale fredsoperasjoner, først og fremst i regi av FN og NATO.

Disse medlemmer merker seg at det foretas en markert omprioritering for å styrke operativ aktivitet i nordområdene, samt å styrke innsatsen i FN-operasjoner og NATOs Afghanistan-operasjon (ISAF). Disse medlemmer vil videre vise til at Regjeringen vil styrke norsk innsats i ISAF gjennom å bidra med 3-4 F-16 fly for en tre-månedersperiode i første halvdel av 2006, samt at det norske engasjementet i Operation Enduring Freedom i Afganistan vil avsluttes i januar 2006.

Disse medlemmer merker seg at Regjeringen vil videreføre den moderniseringen av Forsvaret som ble igangsatt av regjeringen Stoltenberg I ved fremleggelsen av St.prp. nr. 45 (2000-2001), og at den langsiktige omleggingen av Forsvaret vil bli videreført, samtidig som de overordnede prioriteringene i Soria Moria-erklæringen vil bli ivaretatt.

Disse medlemmer viser til at Regjeringen i Soria Moria-erklæringen og i Regjeringens tiltredelseserklæring av 19. oktober d.å. vil skape et moderne forsvar, tilpasset nye sikkerhetsutfordringer, samt at nye og mer sammensatte trusler øker behovet for et fleksibelt forsvar, som samlet sett kan håndtere et bredt spekter av oppgaver.

Disse medlemmer mener det er viktig at Forsvaret sikres en kompetanse-, grads-, alders- og kjønnsstruktur som er optimal i forhold til organisasjonens behov. Disse medlemmer vil videre understreke at det er viktig å prioritere rekruttering av kvinner, både på grunnplanet i organisasjonen og ikke minst i lederstillinger.

Disse medlemmer merker seg at Regjeringen ser på nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde, og at Forsvarets tilstedeværelse skal holdes på et høyt nivå i Nord-Norge, at beredskap langs kysten skal prioriteres høyere enn i dag, og Forsvarets rolle i forhold til miljøovervåking, ressurskontroll, beredskap og maritimt redningsarbeid skal styrkes.

Disse medlemmer merker seg at Norges sikkerhet også blir trygget gjennom et godt internasjonalt samarbeid, og gjennom aktiv og systematisk innsats i sentrale internasjonale organisasjoner og direkte mot våre allierte og alle våre naboland. FN og NATO utgjør hovedpilarene i vår sikkerhetspolitikk.

Disse medlemmer understreker at det er i Norges interesse å ha en FN-ledet verdensorden, og at Regjeringen vil arbeide for et kraftig styrket FN, herunder aktivt støtte opp om reformprosessen, og at Norge vil øke deltakelsen i FN-operasjoner.

Disse medlemmer merker seg at Regjeringen vil videreføre Norges engasjement i NATO, som fortsatt er en hjørnestein i norsk sikkerhetspolitikk, og at Norge vil støtte reformarbeidet i NATO.

Når det gjelder materiellanskaffelser, drift, vedlikehold, logistikk, utdanning, trening og øving, mener disse medlemmer det er viktig å arbeide aktivt for å øke samarbeidet med allierte og andre.

Disse medlemmer merker seg at Regjeringen vil gjennomføre tiltak for å bedre økonomistyringen i Forsvaret, og at forsvarsministeren i svar på spørsmål fra forsvarskomiteen i brev av 18. november i år har bekreftet at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i vårsesjonen 2006 med saken. Disse medlemmer merker seg videre at Regjeringen vil foreta en gjennomgang av erfaringene med nedbemanning, privatisering og anbud, samt horisontal samhandling i Forsvaret. Disse medlemmer vil her vise til at det er viktig at det også foretas en gjennomgang av erfaringene med ulike former for offentlig-private løsninger.

4.2 Hovedprioriteringer fra Fremskrittspartiet

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker en forsvarspolitikk og et forsvar som bygger på de utfordringer vi står overfor i dagens og morgendagens samfunn. Videre må Forsvaret være av en slik karakter at det lett kan tilpasses de ulike trusselbilder, dette kan best sikres ved å beholde et grunnleggende forsvar med kjerneoppgaver på norsk jord, men med kapasiteter til å delta i operasjoner også andre steder i verden. Disse medlemmer ser Norges sikkerhetspolitiske situasjon som svært kompleks, ikke minst med tanke på vår geopolitiske situasjon og ressursmessige forhold av enda bredere betydning. Det grunnleggende forhold i denne sammenheng er vår plassering i den strategiske geografi. Norges geografiske plassering tilsier at vi vil være i en situasjon hvor vi lett vil kunne være offer for konflikter og kriser som skjer utenfor vårt nærområde. En konflikt, uansett hvor i verden den oppstår (for eksempel Kina/Taiwan), som ­utvikler et øst/vest-perspektiv, vil umiddelbart medføre økt spenning og sensitivitet i nord som følge av transportkorridorer til lands, havs og i luften. Disse medlemmer vil videre vise til at det historisk har vært av interesse for stridende parter å kunne benytte baser på norsk jord i forbindelse med kampen om sjørutene i Nord-Atlanteren eller for å hindre fienden i å gjøre det samme. I første verdenskrig avskrekket et sterkt norsk forsvar noen fra å ta seg til rette. I den andre verdenskrig ble det et kappløp om å fylle det tomrommet som den norske nedrustningen på 1930-tallet hadde skapt. Dette forhold er fortsatt aktuelt. I tillegg har den russiske oppbyggingen på Kola etter 2. verdenskrig ført til at vi like utenfor vår stuedør i nord har fått den eneste konsentrasjon av militær slagkraft som kan ødelegge store deler av USA og Europa på kort tid. Etter Sovjetunionens oppløsning, utviklingen innenfor Russlands væpnede styrker, og på grunn av den teknologiske utviklingen, er den relative betydning for Russland av nordområdene økende. Disse medlemmer vil særlig legge vekt på at det i de senere år er oppdaget store og meget verdifulle forekomster av olje og gass i de store havområdene vi har ansvar for. Dette i tillegg til de rike fiskeforekomstene. At Norges grense- og ansvarsforhold er uavklart i disse områdene, øker risikoen for konflikter og kriser. Kriser som det vil kunne være sterkt ønskelig at vi kan håndtere selv med egne ressurser, fordi det vil kunne virke eskalerende dersom vi trekker inn allierte i en innledende krise. Den stadig mer pågående holdning fra russisk side i disse områdene, som nå også uttrykkes i offisielle dokumenter, forsterker denne problematikken.

Helt siden Norge tiltrådte FN-traktaten har vi vært forpliktet til å delta i internasjonale fredsoperasjoner. Da NATO gikk inn for å utvide sitt engasjement til også å gjelde dette, økte også våre forpliktelser på dette området tilsvarende. Disse medlemmer ser nødvendigheten av denne type engasjement, men det må være innenfor et nivå som er forsvarlig med tanke på våre mannskaps- og materiellressurser. Det er dessuten særlig i små lands interesse at det utvikles en internasjonal rettsorden bakket opp av et hensiktsmessig "politiapparat". For Norge er det spesielt viktig at konflikter dempes mens de er små, før de eskalerer og eventuelt får et øst-/vestperspektiv som av ovennevnte grunner umiddelbart vil medføre konsekvenser for oss. Det er også slik at dersom vi vil ha hjelp, må vi være villig til å bidra ute. Internasjonale operasjoner gir dessuten verdifull erfaring for norsk militært personell.

Disse medlemmer mener at bilaterale forsterkningsavtaler også i fremtiden vil utgjøre en viktig sikkerhets- og forsvarspolitisk hjørnesten. I denne sammenheng er det spesielt viktig å videreføre og utvikle det strategiske partnerskap med USA. Dette forutsetter at de generelle bilaterale relasjonene til USA må håndteres slik at båndene styrkes. Et av de viktigste elementene i et slikt partnerskap er forhåndslagring av amerikansk militært utstyr og tilhørende avtaler. Like viktig er det å videreføre amerikansk trenings- og øvelsesvirksomhet i Norge, samt effektivt etterretningssamarbeid. NATO er hjørnesteinen i vår sikkerhets- og forsvarspolitiske forankring. Disse medlemmer vil likevel peke på betydningen av at Norge finner et troverdig feste i det forsvarspolitiske samarbeid som ut­vikles i EU.

Disse medlemmer viser til utviklingen i NATO og at det er kommet advarsler fra amerikansk side om at manglende europeisk evne til å ta ansvar kan få konsekvenser for USAs engasjement i Europa og for NATOs fremtid. Den amerikanske administrasjonen gjennomgår nå det amerikanske forsvaret med sikte på omfattende endringer. Utviklingen av en ny styrkestruktur og nye strategiske målsettinger for de amerikanske militære styrker kan innebære at USA reduserer sitt engasjement i Europa, noe som vil endre vår sikkerhetspolitiske stilling. Disse medlemmer vil derfor peke på det uheldige dersom Norge øker sin allianseavhengighet i tilfelle kriser i vårt eget nærområde, uten å kjenne hvilke prioriteringer USA vil gjøre i tiden som kommer. Disse medlemmer vil peke på at Norge har sluttet seg til NATOs reviderte strategiske konsept, som følgelig også gjelder utformingen av det norske forsvaret. Det strategiske konsept understreker at alliansens styrker må omstilles for å kunne løse et bredt spekter av oppgaver, inkludert kollektivt forsvar. Dette har direkte konsekvenser for de allierte landenes styrkestrukturer og styrkenivåer. I arbeidet med å modernisere og tilpasse alliansens styrkestruktur siktes det mot en optimal balanse mellom styrker på ulike beredskapsnivå samtidig som man beholder evnen til mer langsiktig gjenoppbygging dersom det skulle bli påkrevet. Evne til effektivt engasjement, deployering og mobilitet, overlevelse for styrker og infrastruktur, samt utholdenhet som omfatter så vel logistikk som utskiftning av styrker, blir i alliansen fremhevet som avgjørende. Videre vil tilstrekkelig kapasitet innenfor områder som kommando og kontroll, kommunikasjon, etterretning og overvåking forsterke styrkenes anvendelighet. Disse kravene har konsekvenser for styrkenes utrustning, beredskap, tilgjengelighet, utholdenhet, øvelser og trening, utplassering og evne til oppbygging og mobilisering.

Disse medlemmer mener at forsvarsbudsjettets andel av BNP er en viktig målestokk på forsvarsinnsatsen i de enkelte medlemsland i alliansen. Norges del av BNP lå på ca. 3 pst. i 1990 mens den i 2000 kom ned på 1,9 pst. og at den etter prognosene vil bli liggende der i kommende år dersom de signaler som er gitt blir fulgt opp i forhold til budsjettene for perioden frem til 2005. Gjennomsnittet for NATOs medlemsland er 2,2 pst. Disse medlemmer vil minne om at minimumskravet til NATOs søkerland var at de måtte komme opp på 2 pst., og at de nå gjør store anstrengelser for å tilfredsstille dette kravet. Det burde etter disse medlemmers mening være en selvfølge at Norge ikke ligger under denne grensen. Det norske forsvarsbudsjettet må derfor snarest heves til minimum 2 pst. av BNP, dvs. 31,2 mrd kroner (2002-kroner). Disse medlemmer vil peke på at spesielle forhold i norsk økonomi relatert til olje- og gassaktiviteten bidrar til et relativt høyt BNP slik at en vekting mot BNP-mål ikke vil få samme virkning som andre land vi sammenligner oss med. Disse medlemmer mener at vi likevel, som nasjon, vil bli vektet av andre land på dette sammenligningsgrunnlaget.

Disse medlemmer er genuint opptatt av at Norge i størst mulig grad skal kunne ha et forsvar med en bredest mulig forankring i befolkningen, dette kan best sikres gjennom et vernepliktsforsvar. Det er viktig å stimulere til at flest mulig gjennomfører førstegangstjeneste og at førstegangstjenesten er meningsfull. Profesjonalitet er noe som i større grad aktualiseres gjennom Forsvarets nye og utvidede oppgaver. Det må stimuleres til større grad av verving av personell til utenlandstjeneste og beredskapstjeneste. De ansatte i Forsvaret, både militære og sivile, må sikres forutsigbare arbeidsforhold og personalpolitikk. Den største enkeltfaktoren i Forsvaret er personalet, og denne gruppen må i større grad ivaretas. En motivert og godt skolert personalgruppe vil sikre Forsvaret den kompetansen og produktiviteten. Forsvaret trenger i tiden som kommer. Et militært nærvær i de ulike deler av landet er óg viktig med tanke på så vel strategiske verdier som sikring av forankring overfor befolkningen i de ulike landsdeler og derved en sikre en videreføring av folkeforsvaret. Generelt mener disse medlemmer at Forsvaret bør ha følgende oppgaver:

  • – militær tilstedeværelse i prioriterte områder

  • – etterretning og overvåking av norske interesseområder

  • – suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse

  • – krisehåndtering i norske områder

  • – forsvar av norske områder og tilrettelegging for å møte utfordringer mot norsk sikkerhet sammen med allierte

  • – sikring av vitale samfunnsfunksjoner

  • – internasjonalt engasjement

  • – annen samfunnsnyttig bruk av Forsvaret

Disse medlemmer vil for øvrig vise til Fremskrittspartiets alternative budsjett, som viser hvilke økonomiske rammer disse medlemmer mener budsjettet burde hatt.

Kap.

Post

Formål:

St.prp. nr. 1 med Tl. nr. 1

FrP

Utgifter

1723

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (jf. kap. 4723)

96 135 000

102 635 000

(+6 500 000)

(+6,8%)

1

Driftsutgifter

96 135 000

102 635 000

(+6 500 000)

(+6,8%)

1731

Hæren (jf. kap. 4731)

3 731 859 000

4 231 859 000

(+500 000 000)

(+13,4%)

1

Driftsutgifter

3 731 859 000

4 231 859 000

(+500 000 000)

(+13,4%)

1732

Sjøforsvaret (jf. kap. 4732)

2 624 727 000

2 824 727 000

(+200 000 000)

(+7,6%)

1

Driftsutgifter

2 624 727 000

2 824 727 000

(+200 000 000)

(+7,6%)

1733

Luftforsvaret (jf. kap. 4733)

3 378 490 000

3 878 490 000

(+500 000 000)

(+14,8%)

1

Driftsutgifter

3 378 490 000

3 878 490 000

(+500 000 000)

(+14,8%)

1734

Heimevernet (jf. kap. 4734)

1 080 979 000

1 528 479 000

(+447 500 000)

(+41,4%)

1

Driftsutgifter

1 080 979 000

1 528 479 000

(+447 500 000)

(+41,4%)

1790

Kystvakten (jf. kap. 4790)

774 744 000

884 744 000

(+110 000 000)

(+14,2%)

1

Driftsutgifter

774 744 000

884 744 000

(+110 000 000)

(+14,2%)

Sum utgifter

31 129 755 000

32 893 755 000

(+1 764 000 000)

(+5,7%)

Inntekter

Sum inntekter

1 126 462 000

1 126 462 000

(0)

(0%)

Sum netto

30 003 293 000

31 767 293 000

(+1 764 000 000)

(+5,9%)

4.3 Hovedprioriteringer fra Høyre

Komiteens medlem fra Høyre viser til at hovedformålet med den pågående omstillingen i Forsvaret er bedre operativ evne med utviklingen av et mer moderne og fleksibelt forsvar som bedre er i stand til å samvirke og å operere sammen med allierte, både ute og hjemme. Dette medlem viser til at gjennomføringen av langtidsplanen 2005-2008 forutsetter at de økonomiske og administrative målene fra foregående planperiode nås. Alle strukturtiltak og organisatoriske endringer som skulle være gjennomført i 2002-2005, er gjennomført, de fleste før fastsatt tidsfrist. Dette medlem viser til at det for perioden 2005-2008 er lagt til grunn at ytterligere økonomiske og administrative omleggingsmål skal nås. Innen 2008 skal minimum 2 mrd. 2004-kroner forskyves fra logistikk- og støttevirksomhet til operativ virksomhet og materiellinvesteringer, sammenlignet med 2004-nivå.

Dette medlem viser til at Samarbeidsregjeringens forslag for Forsvaret for 2006 utgjør en reell vekst i 2006 sammenlignet med det faktiske budsjettet for 2005 med 300 mill. kroner, og at man med dette ville vært godt i gang med å realisere vesentlige deler av de strukturendringer og rasjonaliseringer som ligger til grunn for perioden 2005-2008.

Dette medlem vil imidlertid peke på at når Stoltenberg-regjeringen foreslår å bygge dokk ved Håkonsvern uten å foreta vesentlige konkrete budsjettmessige grep; vil det vanskeliggjøre arbeidet med å bringe balanse i Forsvarets budsjetter.

Dette medlem vil understreke betydningen av tilstrekkelig operativ aktivitet i nord og viser til at mye allerede er gjort, bl.a. gjennom den systematiske styrkingen av kystvakten i de senere år.

4.4 De enkelte kapitler

a. St.prp. nr. 1 (2005-2006) fra regjeringen Bondevik II

For nærmere beskrivelse av de enkelte kapitler henvises det til St.prp. nr. 1 (2005-2006) fra Finansdepartementet, del II, kap. 42, til St.prp. nr. 1 (2005-2006) fra Justis- og politidepartementet side 130-149 og til St.prp. nr. 1 (2005-2006) fra Forsvarsdepartementet side 73-126.

b. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) fra regjeringen Stoltenberg II

I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) redegjøres det for følgende foreslåtte endringer til enkelte kapitler:

4.4.1 Kap. 1710 Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg

Post 47 Nybygg og nyanlegg

Bevilgningen foreslås opprettholdt på samme nivå.

Tørrdokk til Sjøforsvarets større fartøyer

Det vises til Stortingets beslutning om at det skal investeres i en ny og utvidet tørrdokk ved Haakonsvern med en samlet kostnad på 235 mill. 2002-kroner, tilsvarende 270 mill. 2006-kroner, jf. Innst. S. nr. 232 (2001-2002). Det vises også til videre informasjon om saken i St.prp. nr. 12 (2003-2004), St.prp. nr. 1 (2003-2004), St.prp. nr. 42 (2003-2004), St.prp. nr. 1 (2004-2005), St.prp. nr. 65 (2004-2005) og St.prp. nr. 1 (2005-2006).

Etter gjennomført anbudskonkurranse vil prosjektet forventes å ha en samlet kostnadsramme på 314 mill. kroner. Ny og utvidet tørrdokk på Haakonsvern vil sikre at Forsvarets nye fregatter til enhver tid vil ha tilgang til dokk. Prosjektet vil også bidra til å bevare et viktig kompetansemiljø. Etter en helhetlig vurdering ser Regjeringen et behov for å bygge en ny og utvidet tørrdokk på Haakonsvern, og prosjektet foreslås derfor videreført. Det settes av 50 mill. kroner til dette i 2006. Dette finansieres ved å redusere bevilgningen til Regionfelt Østlandet med 15 mill. kroner. Det resterende vil måtte inndekkes ved å skyve på eller redusere omfanget av andre prosjekter.

Før prosjektet iverksettes, skal det gjennomføres kvalitetssikring av kostnadsanslag og plan for gjennomføring.

Regjeringen Bondevik IIs forslag til vedtak IX under Forsvarsdepartementet i St.prp. nr. 1 (2005-2006) "Det investeres ikke i ny og utvidet fregattdokk ved Haakonsvern", foreslås trukket tilbake.

Regionfelt Østlandet

Regjeringen foreslår å redusere omfanget av anleggsprosjektet Regionfelt Østlandet og i den forbindelse redusere bevilgningen til prosjektet i 2006 med 15 mill. kroner.

4.4.2 Kap. 1719 Fellesutgifter og tilskudd til foretak under Forsvarsdepartementet

Post 71 Overføring til andre

Regjeringen viser til det viktige samarbeidet mellom Forsvaret, spesielt Heimevernet, og Det frivillige skyttervesen (DFS), og foreslår å sette av ytterligere 1 mill. kroner i driftsstøtte til DFS i 2006. Dette innebærer at støtten videreføres på samme nominelle nivå som i 2005.

4.4.3 Kap. 1731 Hæren

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås økt med netto 6 mill. kroner. Regjeringen foreslår å øke innsatsen (med 25 mill. kroner) knyttet til styrkeproduksjon til reaksjons- og oppfølgingsstyrken (R&O-styrken) i Hæren i Indre Troms - Skjold garnison - blant annet for å kunne stille en kompanistridsgruppe til internasjonale operasjoner fra sommeren 2007.

For å øke ressursene til denne styrkingen og annen prioritert operativ virksomhet i nordområdene, frigjøres det noen midler ved å utsette tilsettinger i stabsapparatet, kansellere mindre utgiftsposter til ikke-operativ virksomhet og justere noe på innkallingsdatoene for vernepliktige i 2006.

4.4.4 Kap. 1732 Sjøforsvaret

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås økt med netto 5 mill. kroner.

Regjeringen foreslår en betydelig styrking av den operative virksomheten i Sjøforsvaret ved å øke tilstedeværelse av marinefartøyer i Nord-Norge, og ved at en større del av marinens trenings- og øvingsaktivitet legges til Nord-Norge (økning med til sammen 35 mill. kroner).

Dette finansieres i hovedsak gjennom å utrangere og avhende torpedo TP 613, som det ikke lenger er operativt behov for.

4.4.5 Kap. 1733 Luftforsvaret

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås opprettholdt på samme nivå.

Regjeringen foreslår imidlertid å øke den maritime overvåkingen i nordområdene (overvåkingsfly P-3 Orion) ved å tilføre denne virksomheten ytterligere 35 mill. kroner. Dette er et viktig tiltak for å bedre norske sivile og militære myndigheters situasjonsbilde i nordområdene og vil også gjøre bruken av andre struktur­elementer i nordområdene mer effektiv.

For å muliggjøre denne styrkingen, samt økning av annen operativ aktivitet i nord, vil det bli frigjort midler gjennom en begrenset reduksjon av det operative ambisjonsnivået for kampflyvåpenet. Forsvaret har de siste årene hatt et meget høyt operativt ambisjonsnivå for kampflyvåpenet, og en slik begrenset reduksjon anses ikke å svekke evnen til oppgaveløsning, verken nasjonalt eller internasjonalt. Tiltaket vil heller ikke ha noen innvirkning på våre forpliktelser vis-à-vis NATO.

4.4.6 Kap. 1734 Heimevernet

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås redusert med netto 10 mill. kroner.

Det foreslås å øke trenings- og øvingsbudsjettet i Heimevernet noe (10 mill. kroner). Dette vil øke antallet av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene som vil bli trent og øvet i 2006 i tråd med ambisjonene i kvalitetsreformen i Heimevernet. For å skaffe inndekning for denne satsingen, samt økt operativt ambisjonsnivå i nordområdene, foreslås en begrenset reduksjon i omfanget av førstegangstjenesten i Heimevernet (-20 mill. kroner).

4.4.7 Kap. 1740 Forsvarets logistikkorganisasjon

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås redusert med netto 41 mill. kroner.

For å frigjøre midler blant annet til økt operativ virksomhet i nordområdene, gjennomgås og justeres ordningen med årlige gratisreiser for befal med familie med det formål å få på plass et mer målrettet regime. Dette vil gi betydelige innsparinger i forhold til dagens ordning. Gjennomgangen vil bli foretatt i tett samarbeid med personellorganisasjonene i Forsvaret.

4.4.8 Kap. 1760 Nyanskaffelse av materiell, nybygg og nyanlegg (jf. kap. 4760)

Prosjekt 6088 - Nye fregatter

Forsvarsdepartementet viser til omtale av Prosjekt 6088 Nye fregatter i St.prp. nr. 1 (2005-2006). Forsvaret har siden nevnte proposisjon ble fremmet forhandlet frem en avtale med den spanske leverandøren av Nansen-klasse fregatter, Navantia, der leveransen av første fregatt utsettes til senest 31. mars 2006. Avtalen regulerer også tilhørende kompensasjon for forsinkelsen. Første fartøy i Nansen-klassen var opprinnelig planlagt levert i løpet av siste kvartal 2005.

4.4.9 Kap. 1790 Kystvakten

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås økt med 15 mill. kroner for å styrke Kystvaktens evne til å løse sine kjerneoppgaver. Økningen gir rom for økt operativ aktivitet og vil bedre Kystvaktens evne til å håndheve norske suverene rettigheter og evnen til å møte potensielle miljøutfordringer langs kysten av Nord-Norge.

4.4.10 Kap. 1792 Norske styrker i utlandet

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås økt med 20 mill. kroner for å kunne trappe opp norsk tilstedeværelse ved International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan, eventuelt FN-ledede operasjoner. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i denne sammenheng.

Ved tilbaketrekning av personell fra Irak-misjonen frigjøres 20 mill. kroner, som Regjeringen foreslår omdisponert til å trappe opp norsk tilstedeværelse i FN-operasjoner i Afrika. En ytterligere økning av engasjementet vil kunne bli aktuelt i løpet av 2006. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag om dette.

4.4.11 Kap. 1795 Kulturelle og allmennyttige formål

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen foreslås økt med 4 mill. kroner.

Regjeringen foreslår å styrke virksomheten til Forsvarets musikk med 4 mill. kroner. Dette muliggjør økt aktivitet for musikkorpsene i Forsvaret.

4.5 Komiteens merknader

Kap. 42 Forsvarets ombudsmannsnemnd

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

4 000 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

4 027 000

Komiteenviser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) og har ingen merknader.

Kap. 451-3451 Samfunnssikkerhet og beredskap

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

516 524 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

515 509 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

125 496 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

128 143 000

Komiteen viser til omtalen av samfunnssikkerhet og beredskap og Regjeringens forslag til bevilgninger på sidene 148 og 149 i St.prp. nr. 1 (2005-2006) Justis- og politidepartementet og til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006), kap. 451 og kap. 3451 som omhandler Justis- og politidepartementets samordnings- og tilsynsrolle på samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet, og det ansvar og de oppgaver som er tillagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) samt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at i et samfunn hvor trusselbildet er i stadig endring, er samhandling mellom sektorer og etater en kritisk faktor for å lykkes i krisehåndtering. I denne sammenheng vil opprettelsen av en sentral krisestøtteenhet bidra til en styrket kompetanse på feltet. Samfunnets viktigste oppgave er å forebygge. Offentlig forvaltning må sikre at alle nivå i den offentlige forvaltningen legger planer for å kunne håndtere kriser. Økt bruk av øvelser på alle nivå i offentlig forvaltning vil både styrke beredskapsevnen og avdekke mulige svakheter og uklarheter i samhandlingen. Disse medlemmer viser til ansvars-, nærhets- og likhetsprinsippet som grunnleggende i krisehåndtering. Opprettelsen av krisestøtteenheten rokker ikke ved dette prinsippet. Disse medlemmer ber Regjeringen foreta en gjennomgang av gjeldende lovverk for å avklare og kartlegge beredskapsmessige gråsoner. Disse medlemmer viser for øvrig til Innst. S. nr. 9 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 17 (2002-2003), samt Innst. S. 265 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 37 (2004-2005), og Innst. S. nr. 49 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 39 (2003-2004).

Kap. 1700-4700 Forsvarsdepartementet

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

288 111 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

310 150 000

Komiteenviser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) og har ingen merknader.

Kap. 1710-4710 Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

870 000 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

739 000 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

402 605 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

500 000 000

Komiteen viser til at Forsvarsbygg er organisert som egen virksomhet og drives etter tilnærmet forretningsmessige prinsipper med eget styre og eget budsjett. Leieinntekter og oppdrag fra sine kunder er de viktigste inntjeningsområdene og det som setter rammene for virksomheten.

Komiteen har merket seg at husleieutgiftene skal reduseres med inntil 20 pst. innen utgangen av 2008 og mener det er et viktig mål å nå for å medvirke til at Forsvarets driftsutgifter reduseres betydelig. Komiteen viser også til komiteens merknader i Innst. S. nr. 234 (2003-2004) (side 67) hvor komiteen anmoder om at Forsvarsbygg gjennomfører kostnadsreduksjoner utover det skisserte minimum på 20 pst. innen 2006 og ytterligere minimum 10 pst. innen utgangen av 2008. Komiteen viser til avhending av Forsvarets eiendommer som er omtalt i Innst. S. nr. 234 (2003-2004) og er enig i den vedtatte gjennomføringsprosessen. Komiteen støtter at ordningen med forkjøpsrett til forsvarseiendommer i aktuelle frilufts- og eller kulturformål for kommuner og fylkeskommuner videreføres i 2006.

Komiteen har merket seg at utover investering i ny og utvidet tørrdokk ved Haakonsvern, er det i 2006 ikke planlagt igangsatt nye prosjekter med kostnadsramme over 100 mill. kroner. Komiteen viser til at sluttkostnadene for restaurering og tilbygg til Sjøkrigsskolen i Laksevåg er på 150 millioner kroner, noe som er en høyere sluttkostnad enn kostnadsrammen forutsatte. Komiteen har merket seg at Forsvarsbygg har iverksatt tiltak for å hindre tilsvarendekostnadsavvik på andre prosjekter og vil påpeke at dette er viktig å følge opp.

Komiteen er kjent med at Forsvarets Flysamling Gardermoen (FFG) har vært i drift i regi av Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet i vel fem år, og er også kjent med at FFGs økonomi er anstrengt.

Komiteen er av den oppfatning at Forsvarets virksomhet bedre kan forstås dersom historiens lange linjer gjøres tilgjengelig gjennom utstillinger som reflekterer Forsvarets rolle i tidligere tider.

Komiteen mener Forsvarets veteranfly kan sidestilles med museumsfartøyene fra orlogsflåten, og komiteen vil utrykke anerkjennelse for den dugnadsinnsats som frivillige bidrar med.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til at regjeringen Stoltenberg II i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) foreslår at det investeres i ny og utvidet tørrdokk ved Haakonsvern. Flertallet viser til at kostnaden er betydelig, 314 mill. kroner, og at Regjeringen bare i beskjeden grad er i stand til å anvise hva dette vil gå ut over. Det er imidlertid på det rene at viktige andre formål enten må utgå eller skyves ut og at et slikt forslag vil forsterke de ubalansene Forsvaret lenge har slitt med. Flertallet mener at det er verft i Norge og i nærområdet som har forsvarlig kapasitet til å ta nødvendige vedlikeholdsoppdrag for Sjøforsvarets større fartøyer. Flertallet er også kjent med at det foreligger gjenkjøpsavtale med verftet som bygger de nye fregattene, som legger opp til at norske verft skal tilføres kompetanse som skal gjøre dem konkurransedyktige i konkurransen om vedlikehold av våre nye fregatter. Investeringen tilfører således intet som ikke kan dekkes på annen måte.

Flertallet vil derfor opprettholde forslaget fra regjeringen Bondevik II til romertallsvedtak og fremmer følgende forslag:

"Det investeres ikke i ny og utvidet fregattdokk ved Haakonsvern."

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen Bondevik II foreslo i St.prp. nr. 1 (2005-2006) at det ikke skulle investeres i utvidet og ombygget tørrdokk på Haakonsvern. Disse medlemmer har merket seg at i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) er dette trukket tilbake. Regjeringen Stoltenberg II følger opp Stortingets tidligere vedtak og går inn for å investere i en ny og utvidet tørrdokk på Haakonsvern. Prosjektet har en kostnadsramme på 314 millioner kroner og planlegges ferdigstilt i 2008. Det settes av 50 mill. kroner i 2006. Disse medlemmer mener at en ny og utvidet tørrdokk på Haakonsvern vil sikre at Forsvarets nye fregatter har tilgang på dokk til enhver tid. Disse medlemmer mener også at prosjektet vil bidra til å bevare et viktig kompetansemiljø på feltet. Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Det investeres i ny og utvidet fregattdokk ved Haakonsvern, jf. vedtak i Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004), og vedtak i Innst. S. nr. 232 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 55 (2001-2002)."

Disse medlemmer har merket seg at regjeringen Stoltenberg II har foreslått å redusere omfanget av anleggsprosjektet Regionfelt Østlandet og reduserer bevilgningene i 2006 med 15 mill. kroner.

Disse medlemmer støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at i de aller fleste tilfeller er det ikke noen konflikt mellom allmennhetens ønske om fri ferdsel og vernet om grunneiers eiendomsrett. Grunneieren har på sin side et ansvar for at det ikke legges hindringer i veien for den frie ferdsel. Både grunneiere og allmennheten har felles ansvar for å motvirke konflikter. Stortingets vedtak om prinsipper for avhending av overflødige forsvarseiendommer oppheves.

Disse medlemmer er opptatt av å legge større vekt på de allmennyttige kriterier ved avhendelser av Forsvarets eiendommer, enn hva som er beskrevet i dagens avhendingsinstruks. Disse medlemmer mener det er viktig at Forsvaret beholder en god kontakt med lokalmiljøene hvor Forsvaret har og har hatt aktivitet, Forsvaret er godt tjent med at nærmiljøet og allmennheten generelt føler at Forsvaret bidrar til en styrking av lokalsamfunnene. Disse medlemmer vil understreke at kommuner og fylkeskommuner har begrensede midler i forhold til å sikre seg interessante eiendommer fra Forsvaret når disse må kjøpes til markedspris eller takst. Disse medlemmer er av den oppfatning at sterke lokale interesser må ivaretas i størst mulig grad ved avhendelse av Forsvarets eiendommer. Det kan konstateres at for befolkningen virker det merkelig at når en offentlig myndighet har en eiendom som den ikke trenger, mens en annen offentlig myndighet har et meget viktig formål eiendommen kan benyttes til, men dårlig råd, så er det altså ikke mulig å bare overføre eiendommen fra den avhendende myndighet til trengende. Det er jo skattebetalerne som har betalt for eiendommen, og når den kan benyttes til et fornuftig samfunnsmessig formål er det nåværende avhendingssystem en hindring for sunn fornuft, nemlig gratis overføring av eiendom mellom offentlige myndigheter. Slik disse medlemmer ser det, bør det derfor vedtas nye retningslinjer slik at Forsvaret ikke mottar salgsinntektene for eiendommer som avhendes av Skifte Eiendom fordi Forsvaret fullfinansieres over statsbudsjettet uavhengig av salgsinntekter fra eiendommer som er overført til Skifte Eiendom. Disse medlemmer vil også påpeke de problemer mange lokalsamfunn møter når forsvarsvirksomhet avvikles, og derfor er det også rimelig at disse kan gis en form for kompensasjon gjennom eiendomsoverføring så lenge disse kan benyttes til samfunnsgagnlige offentlige formål. Når Skifte Eiendom og overordnede myndigheter fatter vedtak om gratis overføring av eiendom for et bestemt formål, er det viktig at overdragelse klausuleres for dette formål slik at eiendommen føres tilbake hvis dette formålet opphører. Det bør ikke være mulig å få en eiendom som selges videre til andre etter noen få år. Når det er slik at offentlige myndigheter av og til må kjøpe områder for å legge disse ut til bruk for allmennheten, er det meningsløst at overflødige forsvarseiendommer ved kysten ikke kan benyttes til fri­arealer for allmennheten når eiendommene egner seg for det, uten at kommuneskattebetalere må betale for eiendommen en gang til etter at de allerede har betalt som statsskatte- og avgiftsbetalere. Disse medlemmer vil derfor fremme forslag om nye retningslinjer for avhendig av forsvarseiendommer.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide følgende nye retningslinjer for avhending av forsvarseiendommer:

  • – Forsvarsbudsjettets utgifter dekkes hovedsakelig av bevilgninger i statsbudsjettet og mindre naturlige inntekter. Forsvarseiendommer som overflødiggjøres, overføres til Skifte Eiendom for avhending.

  • – Når forsvarseiendommer skal avhendes, undersøkes og vurderes først muligheten for at eiendommen kan benyttes til fornuftige og vanlige samfunnsformål i offentlig regi eller under ansvar av andre statlige etater, fylkeskommuner og kommuner. Hvis så ansees å være tilfellet, overføres eiendommen vederlagsfritt til vedkommende offentlige myndighet klausulert for det formål som er begrunnelsen for vedtaket.

  • – Når det ikke foreligger aktverdige samfunnsgagnlige formål å benytte eiendommen til, selges den til høystbydende til inntekt for statskassen."

Komiteens medlem fra Høyre har ikke grunnlag for å si at en viss forskyvning av utgifter ikke kan være forsvarlig, men vil fremheve at Regionfelt Østlandet bør gjennomføres i henhold til planen og vil derfor ikke endre bevilgningen for dette formål.

Som en følge av dette vil dette medlem redusere kap. 1710 med 35 mill. kroner.

Kap. 1719 Fellesutgifter og tilskudd under Forsvarsdepartementet

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

785 195 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

785 645 000

Komiteen har merket seg de tekniske endringene i budsjettet, deriblant finansieringen av driften av for­skningsfartøyet MS HU Sverdrup II.

Komiteen er tilfreds med at Regjeringen er opptatt av det viktige samarbeidet mellom Forsvaret og Det frivillige skyttervesen og at det derfor foreslås å videreføre støtten på samme nominelle nivå som i 2005. Komiteen er opptatt av at forsvarsattacheene og militærrådgiverne kan bidra med konstruktive innspill til beslutningsprosesser og beslutningsgrunnlag i Forsvarsdepartementet og Forsvaret generelt. Det er viktig at forsvarsattacheene og militærrådgiverne blir benyttet hensiktsmessig i forhold til de organer Norge er representert i, som NATO, FN og overfor EU. Det er etter komiteens oppfatning viktig at disse faggrupper også trekkes med i prosesser rundt materiellanskaffelsesprosesser og utviklingsprosesser innen forsvarsrelatert industri. Komiteen merker seg at tilbakeføringen av Hjerkinn skytefelt til sivile formål vil antas å foregå frem til 2020. Komiteen er tilfreds med at Forsvarsbyggs andel av Forsvarets reduksjonsmål, som er 540 årsverk for Forsvarsbyggs vedkommende, er nådd. Komiteen registrerer at post 78 Norges tilskudd til NATOs driftsbudsjett er redusert med 12,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2005, og at dette skyldes at NATOs faste råd ikke har fattet vedtak om militærbudsjettet og at beløpet derfor er en antagelse av aktivitetsmål.

Komiteen viser til det viktige samarbeidet mellom Forsvaret, spesielt Heimevernet og Det frivillige skyttervesen (DFS) og mener det er nødvendig å bevilge ytterligere 1 mill. kroner utover Bondevik II-regjeringens budsjett i driftsstøtte til DFS i 2006, slik at støtten videreføres på samme nivå som i 2005.

Kap. 1720-4720 Felles ledelse og kommandoapparat

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

1 268 558 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

2 329 005 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

32 464 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

11 964 000

Komiteen merker seg at post 1 reelt er redusert med 65,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett for 2005. Videre registrerer komiteen at budsjettets øvrige reduksjoner i hovedsak skyldes rendyrking av kapitler for å reflektere de nye fellesavdelingene som er opprettet og underlagt Forsvarsstaben, samt den nye organiseringen av Forsvarsstaben. Komiteen registrerer at det er gjennomført en omorganisering av Forsvarets operative ledelse (FOL) som et ledd i den samlede reduksjon i ledelsesapparatet i Forsvaret. Videre er komiteen tilfreds med at man i 2006 starter innkalling av kvinner til frivillig sesjon i henhold til Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004).

Kap. 1723-4723 Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

95 970 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

96 135 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

303 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at det er et nært samarbeid og koordinering mellom Forsvarsdepartementet og Justis- og politidepartementet om både ressurstildeling og styring av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), samt om mål for det forebyggende sikkerhetsarbeidet i sivil og militær sektor. Flertallet vil allikevel understreke at den dobbelte rapporteringen ikke må føre til uklare kommandolinjer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at Norge må stå sterkt rustet mot trusler rettet mot infrastruktur og myke mål. Videre mener disse medlemmer det er nødvendig å heve den generelle kompetanse og forståelse for dagens og morgendagens trusselbilde innenfor NSMs ansvarsområde. Disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Kap. 1725-4725 Fellesinstitusjoner og -utgifter under Forsvarsstaben

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

2 806 650 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

1 941 506 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

94 832 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

37 774 000

Komiteen merker seg at Forsvarets sanitet i 2006 skal videreutvikle et modulbasert og fleksibelt sanitetssystem som en fellesressurs for å kunne ivareta både nasjonale og internasjonale forpliktelser.

Komiteen merker seg også at den utvikling som skjer i Forsvarets utdanningssystem har medført økt behov for forsknings- og utviklingskompetanse på høyt nivå, og ser positivt på at slik utvikling fortsetter, og at den samtidig ikke dublerer sivil utdanning og forsknings­innsats.

Komiteen er tilfreds med at det nå er etablert en ordning med økonomisk kompensasjon for psykiske belastningslidelser etter tjeneste i internasjonale oppdrag. Komiteen vil samtidig også påpeke viktigheten av også andre former for oppfølging etter endt tjeneste for de som har tjenestegjort i internasjonale oppdrag, og at dette tjenestetilbudet er kompetent og tilstrekkelig.

Kap. 1731-4731 Hæren

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

3 923 633 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

3 731 859 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

40 792 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

4 766 000

Komiteen er tilfreds med at regjeringen Stoltenberg i tilleggsproposisjonen foreslår å øke innsatsen knyttet til styrkeproduksjon til reaksjons- og oppfølgingsstyrken (R&O- styrken) i Hæren i Indre Troms ved Skjold garnison, blant annet for å kunne stille en kompanistridsgruppe til internasjonale operasjoner sommeren 2007, og støtter den foreslåtte omdisponering og bevilgning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som naturlig å øke overføringene til den spisse delen av Forsvaret, ut fra dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Videre er disse medlemmer opptatt av at Hæren nå må få forutsigbarhet i sine budsjetter, slik at Hæren kan løse de oppdrag som blir pålagt av Stortinget. De senere års budsjetter har undergravet Hærens mulighet til å løse de pålagte oppgaver, og dette har resultert i et påstått overforbruk. Hæren har store utfordringer i forbindelse med de sikkerhetspolitiske situasjoner vi har i dag og i fremtiden. Det er derfor behov for økt trening og innkjøp av materiell i øvings- og utdanningssammenheng. Dette er oppgaver som er viktige og nødvendige for å opprettholde et troverdig forsvar. Samtidig er det en klar dreining mot et større fokus mot nordområdene i den generelle sikkerhetspolitiske debatt, dette fordrer at Forsvaret har en vesentlig tilstedeværelse i Nord-Norge inklusiv Finnmark. Hæren har i så måte en viktig oppgave og må derfor sikres ressurser nok til å ha den nødvendige struktur i nordområdene. Disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Kap. 1732-4732 Sjøforsvaret

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

2 855 369 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

2 624 727 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

16 215 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

5 674 000

Komiteen registrerer at Regjeringen ønsker å øke post 1 Driftsutgifter med netto 5 mill. kroner og at dette hovedsakelig skal finansieres gjennom å utrangere og avhende torpedo TP 613. Komiteen er positiv til at tilstedeværelsen i nordområdene blir prioritert og at Regjeringen ser viktigheten av å øke den operative virksomheten i Sjøforsvaret. Komiteen registrerer at aktiviteten ved Marinejegerkommandoen øker og ser dette som en oppfølging av det økte ambisjonsnivået for Forsvarets spesialstyrker. Komiteen ønsker å presisere at det er av svært stor betydning at denne type styrker får ressurser som setter avdelingene i stand til å ivareta og utvikle de kapasiteter som ønskes og kreves av avdelingene operasjonelt både her hjemme og i utenlandsoppdrag. Komiteen merker seg at omleggingen i Sjøforsvaret fortsetter. Komiteen er opptatt av at omorganiseringen skjer i dialog med tillitsmannsapparatet og de ansatte for øvrig, for å sikre en vellykket og forankret omstillingsprosess. Komiteen ser det som naturlig og anerkjenner at virksomheten ved Sjøforsvaret skoler vil bli modernisert og rettet mot ny struktur.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som naturlig å øke overføringene til den spisse delen av Forsvaret, ut fra dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Sjøforsvaret er i den situasjon at det er til stadighet aktuelt å nytte fartøy i forbindelse med internasjonale operasjoner. Videre er disse medlemmersvært opptatt av at Marinens tilstedeværelse i nordområdene må styrkes betraktelig. Spesielt må man se Forsvarets nærvær og fokus i sammenheng med dagens og morgendagens politiske og militære utfordringer. Dette medfører store krav til dyktighet, fleksibilitet og materiell. Det er derfor nødvendig å styrke driftsbudsjettet, slik at disse oppdrag kan løses på en hensiktsmessig og forsvarlig måte. Disse medlemmer viser også til de utfordringer Sjøforsvaret har i forbindelse med utdanning av mannskaper til en stadig voksende flåte, og disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Kap. 1733-4733 Luftforsvaret

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

3 635 846 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

3 378 490 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

56 161 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

51 351 000

Komiteen merker seg at Luftforsvaret også neste år fortsetter gjennomføringen av omfattende struktur- og effektiviseringstiltak, og at den fortsatt har fokus på produksjon av operativ evne.

Komiteen ser positivt på at Regjeringen vil øke den maritime overvåkingen i nordområdene og at det til dette tilføres ytterligere 35 mill. kroner. Komiteen ser det viktig ut fra både sivile og militære interesser at man har mulighet til å ha et godt situasjonsbilde i nordområdene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at forsvarsministeren i svar på spørsmål fra forsvarskomiteen i brev av 18. november 2005 sier at omdisponeringen av midler som Regjeringen foreslår, uansett ikke vil svekke våre nasjonale beredskap eller gå ut over våre forpliktelser i NATO.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som naturlig å øke overføringene til den spisse delen av Forsvaret, ut fra dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Luftforsvaret er i den situasjon at det i dag benyttes - og at det i fremtiden vil være aktuelt å benytte deres fly og mannskaper i forbindelse med internasjonale operasjoner. Videre er disse medlemmer opptatt av å styrke den maritime overvåkningen i nordområdene. Dette medfører store krav til dyktighet, fleksibilitet og materiell. Det er derfor nødvendig å styrke driftsbudsjettet, slik at nødvendig trening, operasjoner og materiellanskaffelse kan gjennomføres. Disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Komiteens medlem fra Høyre er enig i å fortsette satsingen på den maritime overvåkningen av nordområdene, men er uenig i at økningen av budsjettet skjer på bekostning av det operative ambisjonsnivået for kampflyvåpenet. Dette medlem mener at det er viktig å opprettholde et høyt ambisjonsnivå og vil derfor foreslå at det under denne post bevilges 35 mill. kroner.

Kap. 1734-4734 Heimevernet

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

1 108 454 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

1 080 979 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

2 703 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

1 753 000

Komiteen registrerer at post 1 Driftsutgifter foreslås redusert med netto 10 mill. kroner. Videre merker komiteen seg at det foreslås å øke trenings- og øvingsbudsjettet i Heimevernet. Komiteen tar til etterretning at det for å finne inndekning foreslås en begrenset reduksjon i omfanget av førstegangstjeneste i Heimevernet. Komiteen vil i denne sammenheng vise til at HV skal kunne forsterke annen militær tilstedeværelse i utsatte områder og ivareta andre typer spesielle oppdrag. HV skal óg kunne yte bistand til sivile myndigheter. Det er derfor etter komiteens oppfatning viktig at øvingsaktiviteten i HV styrkes i tråd med HVs nye oppgaver og oppdragsformer. Komiteen har merket seg at HVs nye distriktsstruktur med 13 distrikter var etablert 1. august 2005, og videre at HVs nye styrkestruktur med innsats-, forsterknings- og oppfølgingsstyrker på henholdsvis 5000, 20000 og 25000 personell vil være etablert i 2006 iht. Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004). Komiteen er tilfreds med at utdanning og trening i 2006 vil gjennomføres iht. kvalitetsreformen i HV.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som en nødvendighet å øke denne posten for å ivareta de behov Heimevernet har for å gjennomføre nødvendig og tidsmessig trening og utdannelse. Materiellmessig står Heimevernet overfor store utfordringer, dette må det tas høyde for i budsjettrammen. Disse medlemmer mener at med en betydelig omorganisering er Heimevernet i likhet med øvrige våpengrener avhengig av forutsigbarhet i budsjettene og tilpasning av budsjettene etter aktivitetsnivå. Disse medlemmer mener det er viktig å ta hensyn til den senere tids utvikling og bruk av heimevernsoldater og befal i fredstid, i sammenheng med terrorberedskap o.l. Disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Kap. 1735 Forsvarets etterretningstjeneste

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

691 845 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

724 104 000

Komiteen viser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) og har ingen merknader.

Kap. 1740-4740 Forsvarets logistikkorganisasjon

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

1 602 581 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

2 033 827 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

117 082 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

237 399 000

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at regjeringen Stoltenberg II i tilleggsproposisjonen tar til orde for å gjennomgå og justere ordningen med årlige gratisreiser for befal med det formål å få på plass et mer målrettet regime.

Komiteen gir sin tilslutning til en slik gjennomgang og til den foreslåtte reduksjon i bevilgningen.

Kap. 1760-4760 Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

8 674 139 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

8 975 208 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

204 340 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

134 011 000

Komiteen merker seg at økningen i budsjettet for større utstyrsanskaffelser og vedlikehold er nødvendig for å videreføre omstillingen i Forsvaret. Komiteen vil i denne sammenheng understreke behovet for å tilføre midler til Forsvaret som er tilpasset de pålegg og oppdrag Forsvaret er pålagt av Stortinget. Det er etter komiteens mening viktig å ta ut de besparelser som kan oppnås gjennom effektivisering av drift og ved­likehold. Komiteen registrerer at det forut for 2005 ble inngått en rekke kontrakter for å sikre leveranser til tidligere besluttede strukturmål. Komiteen har forståelse for at dette kan innebære særskilte utgifter i forbindelse med reforhandlinger og kanselleringer av inngåtte avtaler. Komiteen ser at budsjettforslaget for 2006 innebærer en videre satsning på å etablere og modernisere den vedtatte strukturen.

Komiteen viser til at prosjektet 2765 Link-16 ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 220 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 54 (2003-2004). Og at prosjektet omfatter anskaffelse av Taktisk Datalink-16 (TDL-16) til overføringer av felles situasjonsbilde mellom Forsvarets taktiske enheter. Komiteen er klar over at anskaffelsen omhandler TDL-16-terminaler til F-16 jagerfly og NASAMS luftvernsystem, og at det videre anskaffes et antall mobile og deployerbare kommunikasjonsmoduler med Link-16-kapasitet som kan benyttes av Hærens avdelinger i Norge og Forsvarets avdelinger i internasjonale operasjoner. Videre at det i tillegg etableres et fast Link-16-bakkenettverk i tilknytning til Ørland hovedflystasjon for trening på nettverksbaserte operasjoner. Komiteen er opptatt av at dette også kan nyttes i samarbeid med allierte, og at Norge dermed kan tilby en treningskapasitet som er etterspurt i NATO. Komiteen har merket seg at som en følge av anskaffelsen har Forsvarsdepartementet startet opp arbeidet med samarbeidsavtaler mot mulige amerikanske leverandører, og Prosjektets kostnadsramme (post 45) er 970 mill. kroner.

Komiteen ber Regjeringen sikre seg at det er en best mulig deltakelse av norsk industri i den videre utviklingen av Link-16-prosjektet.

Komiteen viser til at prosjekt 5112 Multi-rolle radio ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1993-1994), jf. St.prp. nr. 1 (1993-1994), og at prosjektet omfatter utvikling og anskaffelse av en ny generasjon VHF-radioer til Hæren. Videre at samme radio vil bli anskaffet til Luftforsvaret samt i begrenset omfang til Sjøforsvaret. Komiteen registrerer at det hovedsakelig gjenstår leveranser av reservedeler, at prosjektet planlegges terminert i 2007, og at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 2 294 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjektet 5013 Divisjonsartilleri ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1994-1995), jf. St.prp. nr. 1 (1994-1995). Komiteen registrerer at prosjektet skal tilføre Hærens artilleri tilstrekkelig rekkevidde, ildkraft og overlevelsesevne. Videre merker komiteen seg at anskaffelsene omfatter tolv selvdrevne flerrørs rakettkastere av forbedret utgave (MLRS), navigasjonsopplegg, verkstedutrustning, beredskapsammunisjon, øvingsammunisjon og dokumentasjon.

Komiteen merker seg videre at prosjektet også skulle anskaffe to ulike typer bomblet-ammunisjon, langtrekkende og selvsøkende panserbrytende ammunisjon og logistikk for våpensystemet, og at det i prosjektet nå gjenstår bl.a. anskaffelse av ammunisjon med selvødeleggelsesmekanisme. Komiteen har merket seg at så langt har kravet til selvødeleggelsesmekanisme ikke latt seg oppfylle, og at det derfor ikke er anskaffet slik ammunisjon til våpensystemet, samt at det av denne grunn legges opp til at slik ammunisjonsanskaffelse skal vurderes i fremtiden når kravene evt. lar seg oppfylle, jf. St.prp. nr. 1 (2003-2004). Videre registrerer komiteen at øvrige leveranser i prosjektet i hovedsak er ferdigstilt. Komiteen ser at en fremtidig ammunisjonsanskaffelse vil være basert på Forsvarets struktur og behov for denne ammunisjonstype, og at en ev. anskaffelse vil bli etablert som et nytt prosjekt. Komiteen registrerer at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 535 mill. kroner. Komiteen er opptatt av at investeringer som foretas i Forsvaret, foretas med bakgrunn i de politisk fattede vedtak for hvorledes Forsvaret skal løse sine oppgaver.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener derfor at det er viktig at Regjeringen til enhver tid informerer Stortinget om planer om nye omstillinger og endrede prioriteringer internt i Forsvaret. Det er spesielt viktig at Regjeringen informerer om konseptuelle endringer i drift og operasjonell virksomhet, også innenfor Forsvarets egne økonomiske rammer.

Komiteen ønsker å understreke behovet for et bredt politisk forankret forsvarskonsept. Komiteen mener dette er viktig også overfor befolkningen generelt.

Komiteen viser til at prosjekt 5025 Pansrede spesialkjøretøy på stridsvognchassis, ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1994-1995), jf. St.prp. nr. 1 (1994-1995), og at prosjektet inkluderer prosjekt 5027 som ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 191 (1994-1995), jf. St.prp. nr. 48 (1994-95). Komiteen registrerer at disse to prosjektene ble slått sammen etter vedtak ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1995-1996), jf. St.prp. nr. 1 (1995-1996). Komiteen ser at anskaffelsen skal gi mobilitet og beskyttelse for avdelinger og funksjoner som støtter pansrede avdelinger i strid, og at materiellet vil være viktig for å støtte avdelinger som deltar i internasjonale operasjoner. Videre tar komiteen til etterretning at chassis av Leopard-1 og brukte bergningspanservogner er anskaffet og at alle 9 bropanservogner med broer er levert. Videre at 22 ingeniørpanservogner er levert, at 9 av 13 bergningspanservogner er levert, og at resten er planlagt levert innen medio 2006. Vider registrerer komiteen at prosjektet er planlagt terminert i 2010. Komiteen merker seg også at arbeidet med gjennombrytningspanservognen har vært stilt i bero, og at dersom sistnevnte vogntype ikke anskaffes, kan prosjektet termineres i 2006. Komiteen merker seg at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 324 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 5026 Pansrede spesialkjøretøy - brukt materiell, ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1995-1996), jf. St.prp. nr.1 (1995-1996). Komiteen er klar over at prosjektet skal tilføre Hærens mekaniserte brigader pansrede brukte spesialkjøretøyer innen år 2007, og tilføre FIST-H pansrede brukte spesialkjøretøyer av typen M-113. Komiteen registrerer at Forsvarsdepartementet har til hensikt å redusere omfanget av prosjektet, jf. Innst. S. nr. 240 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 65 (2004-2005), og at Forsvarsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget med informasjon om dette i løpet av 2006. Komiteen registrerer at prosjektets vedtatte kostnadsramme (post 45) er 1 148 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 5036 Panserbekjempelse - middels rekkevidde, ble vedtatt av Stortinget ved behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002). Komiteen tar til etterretning at panserbekjempelse middels rekkevidde er et supplement til eksisterende våpensystemer med hhv. kort og lang rekkevidde. Komiteen registrerer videre at Forsvarsdepartementet har til hensikt å få anskaffelsen endret i omfang eller avsluttet, jf. Innst. S. nr. 240 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 65 (2004-2005), og at Forsvarsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget med informasjon om dette i løpet av 2006. Komiteen registrerer at prosjektets vedtatte kostnadsramme (post 45) er 957 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 5060 brukte Leopard 2A4. Prosjektet ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2000-2001), jf. St.prp. nr.1 (2000-2001). Komiteen merker seg at prosjektet omfatter anskaffelse av 52 moderne stridsvogner av typen Leopard-2 fra Nederland, og at vognene er levert og innfases i perioden 2003-2006. Videre at de skal erstatte et tilsvarende antall gamle stridsvogner (Leopard-1). Prosjektet planlegges avsluttet i 2008. Komiteen registrerer at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 394 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 5284 Taktisk treningssystem ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1997-1998), jf. St.prp. nr. 1 (1997-1998). Komiteen tar til etterretning at prosjektet har anskaffet et system for taktisk trening i et miljø mest mulig likt virkelig strid, samt at treningssenteret er etablert på Rena leir og har gitt en betydelig heving av kvaliteten på utdannelsen til strid på kompaninivå og ned til den enkelte soldat. Videre registrerer komiteen at kontrakt ble inngått i 2001, og leveranser av materiellet startet i 2002, og at prosjektet planlegges avsluttet i 2006. Komiteen registrerer at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 600 mill. kroner.

Komiteen viser til at Program Soldat 2000 består av fire prosjekter for å gi den enkelte soldat bedre beskyttelse, utholdenhet og mobilitet. Og at de tre første prosjektene i programmet ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1995-1996), jf. St.prp. nr. 1 (1995-1996), mens det fjerde prosjektet ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1996-1997), jf. St.prp. nr. 1 (1996-1997).

Komiteen erkjenner at den nye strukturen i Hæren vil være betydelig mindre enn den struktur som opprinnelig lå til grunn for programmets anskaffelser, og at det vil bli gjennomført anskaffelser med sikte på å utruste det alt vesentlige av den mobile strukturen med personlig bekledning og utrustning fra Program 2000. Videre at spesialstyrker som tidligere vil få tildelt spesial­utrustning. Komiteen registrerer at programmets fremdrift er blitt redusert fordi den er tilpasset den fremtidige strukturen, jf. Innst. S. nr. 234 (2003-2004) og St.prp. nr. 42 (2003-2004), og at det kun gjenstår en mindre anskaffelse av ARBC-utrustning. Videre at prosjektet planlegges avsluttet i 2006, og at programmets kostnadsramme (post 45) er på 461 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 6026 Nye sjømålsmissiler ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1994-1995), jf. St.prp. nr. 1 (1994-1995). Komiteen viser til at prosjektet omfatter utvikling av et missilsystem for bekjempelse av sjømål, og koordineres med fregattprosjektet og anskaffelse av nye MTB-er av Skjold-klassen. Komiteen har merket seg at Stortinget ble informert gjennom behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005), om at utviklingsfasen vil pågå frem til og med 2005. Komiteen registrerer at det grunnet utenforliggende forhold, som bl.a. uhell ved det franske skytefeltet, er oppstått forsinkelser i prosjektet, og at utviklingsfasen forventes å pågå frem til og med 2006. Komiteen registrerer at departementet har bevilget midler til en overgangsfase for å sikre integrering av NSM på Fridtjof Nansen-klasse fregatter og Skjold-klasse MTB, og for å tilrettelegge for en senere anskaffelsesfase, samt at overgangsfasen vil bli integrert i anskaffelsesprosjektet når dette er etablert. Komiteen merker seg at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 910 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 6081 Ny MTB-struktur ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 191 (1994-1995), jf. St.prp. nr. 48 (1994-1995) og Innst. S. nr. 207 (1998-1999), jf. St.prp. nr. 65 (1998-1999). Videre at prosjektet ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1996-1997), jf. St.prp. nr. 1 (1996-1997), ble vedtatt utvidet med oppdatering av Hauk-klassen, og at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 756 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 6088 Nye fregatter ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 207 (1998-1999), jf. St.prp. nr. 65 (1998-1999), og at forsert anskaffelse av Taktisk Datalink-16 (TDL-16) til de nye fregattene, med tilhørende omfangs- og rammeøkning for prosjekt 6088, ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 225 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 50 (2002-2003), samt at integrasjon og anskaffelse av TDL-16 til fregattene er nå en integrert del av prosjekt 6088.

Komiteen registrerer at kjølen til første fartøy, Fridtjof Nansen, ble strukket i april 2003 og at i juni 2004 ble fartøyet sjøsatt for videre ferdigstilling ved verftet. Fartøy nummer to, Roald Amundsen, ble sjøsatt ultimo mai 2005 og fartøyet planlegges levert siste kvartal 2006, samt at det deretter planlegges ett fartøy levert pr. år. Komiteen registrerer at prosjektets kostnadsramme (post 45 og post 1) er 16 665 mill. kroner.

Komiteen tar videre til etterretning at risikobildet i fregattprosjektet fortsatt stort sett er uforandret sett i forhold til det risikobildet som kom frem i rapporten fra Holteprosjekts analyse i januar 2000, og som Stortinget ble informert om gjennom St.prp. nr. 48 (1999-2000), jf. Innst. S. nr. 192 (1999-2000). Senere analyser av risikoen i prosjektet viser også at en ikke kan forvente å se større forandringer i risikobildet før en er vel i gang med testprogrammet for første fartøy, etter årsskiftet 2005/2006. Komiteen erindrer at Regjeringen i St.meld. nr. 29 (2004-2005) orienterte om den omstrukturering som Izar har vært gjenstand for og om at all militær verftsvirksomhet i det tidligere Izar nå er samlet i et nytt selskap som har fått navnet Navantia, og at arbeidet med å overføre alle Izars forpliktelser overfor Forsvaret til det nye selskapet nå er fullført. Komiteen viser til orienteringen fra Regjeringen om en intensjonsavtale mellom Navantia og 2 norske verft om å bygge opp systemkompetanse ved de 2 verftene, slik at de er i stand til å by på fremtidige vedlikeholdskontrakter på fartøyene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til regjeringen Stoltenberg IIs forslag om å bygge en utvidet tørrdokk på Haakonsvern, og finner det derfor naturlig at en større del av vedlikeholdsarbeidet vil skje i Forsvarets egen regi, i samarbeid med private aktører.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er opptatt av at kompetansehevingen skal gjøre at Forsvaret har mulighet til å konkurranseutsette vedlikeholdskontrakter i fremtiden, og at en slik konkurranseutsetting vil skje iht. normale anskaffelsesprosedyrer og Forsvarets behov. Dette er etter disse medlemmers oppfatning svært viktig for norsk verftsindustri og virker stimulerende på fortsatt norsk maritim industrisatsning i årene som kommer.

Komiteen registrerer at Navantia etter 5 år har oppfylt 67 pst. av sine forpliktelser iht. industriavtalen, og at avtalen varer frem til 2011.

Komiteen viser til at prosjekt 6300 Skjold-klasse MTB ble vedtatt av Stortinget ved behandling av Innst. S. nr. 11 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 82 (2002-2003), og at prosjektet omfatter anskaffelse av 5 nye Skjold-klasse missiltorpedobåter (MTB), tilpasning av forseriefartøyet KNM Skjold, samt anskaffelse av våpensystemer og løsninger for logistikk og opplæring. Komiteen har merket seg at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 4 658 mill. kroner. Rammen for gjennomføringskostnader, kap. 1760 post 1, er 125 mill. kroner. Rammen for bygge- og anleggskostnader, kap. 1710 post 47, er 149 mill. kroner, og at prosjektets totale kostnadsramme er 4 932 mill. kroner.

Komiteen viser til at7102Nye kortholdsmissiler og hjelmmontert sikte ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002), og at prosjektet skal anskaffe nye kortholdsmissiler og et hjelmbasert siktesystem til F-16. Videre registrerer komiteen at missiler og hjelmsikter er planlagt levert i perioden 2004-2008, og at prosjektet er planlagt avsluttet innen 2011. Komiteen merker seg at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 394 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 7512 F-16 EK ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1997-1998), jf. St.prp. nr. 1 (1997-1998), og omfatter elektronisk krigføringsmateriell, med nødvendig støtte- og kontrollsystemer. Komiteen merker seg at Forsvaret gjennomfører en oppdatering av alle F-16, og at dette skal avsluttes i 2009. Komiteen registrerer at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 882 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 7611 NASAMS II (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (1999-2000), jf. St.prp. nr. 1 (1999-2000), med en kostnadsramme på 804 mill. kroner. Komiteen er kjent med at prosjektet senere gjennomgikk en fornyet vurdering av omfang og kostnader for å bli tilpasset struktur og materiell som blir brukt av våre allierte. Videre at det reviderte prosjektet ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 232 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 55 (2001-2002). Komiteen registrerer at prosjektet omfatter en systemteknisk oppgradering av NASAMS. Alle nødvendige kontrakter er inngått og alle kostnader er nå forpliktet. Både levering og kostnader er iht. plan, og prosjektet regner med å overføre materiellet til brukeren i 2007, og at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 1 035 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 7660 Enhetshelikopter til Forsvaret ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 1 (2000-2001). Komiteen registrerer at leveringen av det første av 14 helikoptre til Kystvakten og fregattene foreløpig er forsinket med 18 måneder fra oktober 2005 til april 2007. Komiteen ser at anskaffelse av treningsmateriell inkludert simulator krever samarbeid med flest mulig nasjoner for å kunne dele kostnader, og at utfordringer når det gjelder samarbeid mellom nasjoner med ulike syn og utilfredsstillende forhandlingsresultat har resultert i at planlagt kontraktsinngåelse er utsatt fra 2005 til 2006. Komiteen er opptatt av at Regjeringen ivaretar norsk industris interesser i forbindelse med forhandling om anskaffelser av trenings materiell og simulatorer. Norske selskaper har god kompetanse innen simulator og øvingsaktivitet og må derfor støttes og stimuleres i størst mulig grad for å ta del i forhandlingene om plasseringen og utviklingen av disse oppgavene. Videre registrerer komiteen at frist for innløsing av opsjon på redningshelikoptre til Justissektoren er forlenget til 1. februar 2006, og at prosjektets kostnadsramme (post 45) er 5 599 mill. kroner.

Komiteen viser til at prosjekt 2933 FISBASIS ble vedtatt ved Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 1 (2000-2001), at prosjektets målsettinger er nådd og at prosjektet er overført til driftsorganisasjonen i Forsvarets logistikkorganisasjon. Videre registrerer komiteen at Forsvarsdepartementet har til hensikt å terminere prosjektet.

Komiteen viser til at prosjekt 7188 Oppdatering av P-3C Orion maritime patruljefly ble slått sammen med prosjekt 7189, og det henvises for øvrig til den detaljerte redegjørelsen for prosjektet, lagt frem i St.meld. nr. 29 (2004-2005). Komiteen har merket seg at flyet fremstår i dag som et moderne og effektivt maritimt patruljefly, fullt ut kapabelt til å utføre pålagte oppgaver og roller. Komiteen har merket seg at Forsvarsdepartementet har til hensikt å terminere prosjektet.

Komiteen viser til at dagens radarsystem om bord på Kystvaktens 4 helikopterbærende fartøyer ikke fungerer tilfredsstillende og ikke møter krav som stilles til sikker kontroll med helikopteroperasjoner under de værforhold Kystvakten ofte opererer under. Videre ble saken omtalt i St.prp. nr. 1 (2003-2004), St.prp. nr. 42 (2003-2004) og St.prp. nr. 1 (2004-2005). Komiteen har merket seg at kortsiktige tiltak, som mindre tilpasninger, har vært vurdert og er gjennomført, og at tiltakene har gitt Kystvakten mulighet til å operere helikoptre med begrensninger i forhold til dårlig sikt og mørke. Komiteen er svært opptatt av at flysikkerheten må være ivaretatt på Forsvarets fartøy og vil derfor understreke behovet for å finne en permanent løsning på problemene på kystvaktskipene.

Forskning og utvikling

Komiteen er opptatt av at Forsvaret tar aktivt del i relevante forsknings- og utviklingsprosjekter som skjer innenfor de samarbeidsorgan vi har med våre allierte. Videre er det viktig at norsk industri trekkes med i prosjekter der dette er relevant. Det er viktig at Forsvaret har et nært og konstruktivt forhold til norsk industri.

Markedsstøtte

Komiteen er enig i at det er i Forsvarets interesse at materiell som produseres i Norge og som Forsvaret bruker eller planlegger å anskaffe, har en stor internasjonal brukergruppe. Komiteen er derfor fornøyd med at Forsvarsdepartementet hvert år setter av midler til industrirelatert markedsstøtte overfor utenlandske myndigheter, og at midlene disponeres til å bistå industriens markedsføring av forsvarsmateriell utenlands.

Komiteen viser til at Stortinget i 2001 besluttet, jf. Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001), at en anskaffelse av nye kampfly skal forberedes, men at endelig beslutning om vår fremtidige nasjonale kampflykapasitet tas i tilknytning til Langtidsplanen for 2009-2012, dvs. våren 2008.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Høyre, viser óg til at i Innst. S. nr. 234 (2003-2004) mente flertallet at Norges deltagelse i utviklingen av JSF er spesielt viktig for Forsvaret og for industriens muligheter, og at Norge derfor burde fortsette deltakelsen i JSF. Videre viser flertallet til at den statlige andelen av samarbeidet med Eurofighter GmbH har økt med 50 mill. kroner i perioden 2005-2009. Med denne økningen vil Forsvarets andel av industriavtalen med Eurofighter GmbH utgjøre i størrelsesorden 130 mill. kroner for perioden 2003-2009. For 2006 utgjør dette 26 mill. kroner. Flertallet er opptatt av at denne eventuelle anskaffelsen av nye kampfly skal komme norsk industri til gode, og vil derfor be Regjeringen understreke behovet for et fortsatt gjenkjøpsregime i forbindelse med anskaffelse og vedlikehold vedrørende eventuelle nye kampfly.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil videre vise til flertallsmerknadene i Budsjett-innst. S. nr. 7 (2004-2005), innstilling fra forsvarskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2005, kapitler under Forsvarsdepartementet mv. (rammeområde 8), omtalende kampflyprosjektene, og ønsker å understreke nødvendigheten av at norsk industri får oppdrag tilsvarende innsats i utviklingsprosjektene i tilknytning til henholdsvis JSF og Eurofighter. Med bakgrunn i de erfaringer norsk industri har med de to nevnte prosjekter, tyder alt på at norsk industri ikke får tilfredsstillende oppdrag i forbindelse med utviklingsprosjektet JSF. Disse medlemmer ønsker derfor å terminere prosjektet i dagens form. Videre ønsker disse medlemmer en likeverdig behandling av JSF og Eurofighter både økonomisk og politisk.

Disse medlemmer ser dagens økonomiske situasjon i Forsvaret som kritisk. Spesielt med tanke på store materiellanskaffelser er situasjonen vanskelig. For å lette dette presset ønsker disse medlemmer å fordele innkjøpet av nye kampfly til 2 blokker. Dette selvsagt uavhengig av valg av type kampfly. Disse medlemmer ser både økonomiske og teknologiske fordeler ved å foreta en anskaffelse på denne måten. Teknologisk vil Forsvaret på denne måten kunne vurdere nye typer kampfly, eller andre typer luftromsstridsmidler, som blir utviklet frem mot anskaffelse av blokk 2 av kampfly, på et senere tidspunkt. Disse medlemmer ser klare fordeler ved å anskaffe et mindre antall kampfly så snart som mulig, slik at overlapping mellom den eksisterende og kommende flytypen kan gå så smertefritt som mulig. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede mulighetene for delt innkjøp av nye kampfly, og ber Regjeringen utrede konsekvensene ved split-buy-forhold til de nå aktuelle leverandører av nye kampfly."

"Stortinget ber Regjeringen likestille utviklingskontraktene mellom Norge og de to prosjektene JSF og Eurofighter, økonomisk og politisk."

Komiteens medlem fra Høyre ber Regjeringen sørge for at det ved eventuelle anskaffelser og vedlikehold av nye kampfly, sikres tilfredsstillende industrielt utbytte for Norge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker å vise til det behov Forsvaret har for å anskaffe nye transportfly. Disse medlemmer vil i så måte vise til tidligere forslag fra Fremskrittspartiet om å anskaffe denne kapasitet. Disse medlemmer vil også i denne forbindelse vise til de industrielle aspekter ved anskaffelse av nye transportfly. Disse medlemmer vil understreke viktigheten av at Regjeringen ivaretar norsk industris interesse i forbindelse med en slik kommende anskaffelse. Disse medlemmer vil óg sette fokus på vår Orion-flåte, dette er fly som raskt nærmer seg tid for utskiftning. Denne kapasiteten er kritisk for overvåkning av norske farvann og territorium. Disse medlemmer ønsker at Regjeringen må iverksette en vurdering av tilstanden til Orion-flyene samt en plan for nyanskaffelse av ny tilsvarende kapasitet. Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede en tilstandsrapport på dagens Orion-fly. Stortinget ber Regjeringen fremlegge for Stortinget en plan for anskaffelse av tilsvarende kapasitet."

"Stortinget ber Regjeringen utrede en tilstandsrapport på dagens transportfly. Stortinget ber Regjeringen fremlegge for Stortinget en plan for nyanskaffelse av nye transportfly."

Disse medlemmer ønsker å vise til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, hvor Fremskrittspartiet foreslår å opprette et utenlandsbudsjett, hvor store anskaffelser foretatt utenfor Norges grenser blir belastet. Disse medlemmer ser det som nødvendig å finansiere blant annet nye transportfly gjennom utenlandsbudsjettet, slik at dette ikke påvirker ordinære investeringsbudsjetter i Forsvaret. Videre ser disse medlemmer det som naturlig at også andre store materiellanskaffelser fra utlandet i fremtiden finansieres på denne måten.

Komiteen ser med bekymring på den utvikling vi har sett i bruken av eksterne konsulenter i Forsvaret. Komiteen mener det må bli en bedre kontroll med rutinene rundt engasjement av eksterne konsulenter.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser i denne sammenheng til at forsvarsministeren har bedt forsvarssjefen sette ned et eksternt utvalg som skal granske konsulentbruken i Forsvaret.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet forventer i så måte at Regjeringen iverksetter tiltak for å overkomme disse utfordringene, slik at tilliten til Forsvarets konsulentbruk kommer på plass.

Kap. 1790-4790 Kystvakten

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

738 499 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

774 744 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

359 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

366 000

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er tilfreds med at regjeringen Stoltenberg II i tilleggsproposisjonen foreslår en økning på 15. mill. kroner for å styrke Kystvaktens evne til å løse sine kjerneoppgaver.

Disse medlemmer ser denne styrkingen som svært viktig for at det skal gis rom for økt operativ aktivitet og for å bedre Kystvaktens evne til å håndheve norske suverene rettigheter og evnen til å møte potensielle miljøutfordringer langs kysten av Nord-Norge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som et klart behov å få en bedre tilstedeværelse av Kystvakten i våre nordområder og ellers langs vår langstrakte kyst. De senere år har det vært en negativ utvikling i tilstedeværelse og antall seilingsdøgn. Disse medlemmer mener det nå må bevilges mer penger til drift, slik at tilstedeværelse i større grad kan sikres i våre havområder. Disse medlemmer ønsker i denne forbindelse å vise til vårt alternative budsjett.

Komiteens medlem fra Høyre viser til at Kystvakten gjennom de senere år er blitt systematisk styrket, men vil også kunne slutte seg til den marginale økning som Regjeringen nå foreslår.

Kap. 1791-4791 Redningshelikoptertjenesten

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

33 803 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

36 564 000

Inntekter:*

Saldert budsjett 2005

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

*De tidligere inntektene på kapitlet tilfaller Justis- og politidepartementet etter overføring av budsjettansvaret til dette departement.

Komiteen viser til viktigheten av at anskaffelsesprosessen knyttet til nye redningshelikoptre følges opp og at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med denne saken på egnet måte. Komiteen viser til de respektive partiers merknader om redningstjenesten i Innst. S. nr. 9 (2002-2003). Innstillingen omhandler St.meld. nr. 17 (2002-2003) Samfunnssikkerhet - Veien til et mindre sårbart samfunn. Videre viser komiteen for øvrig til merknadene i Innst. S. nr. 156 (2001-2002) om redningshelikoptertjenesten i fremtiden, samt Innst. S. nr. 265 (2004-2005) jf. St.meld. nr. 37 (2004-2005) og Innst. S. nr. 49 (2004-2005) jf. St.meld. nr. 39 (2003-2004).

Kap. 1792-4792 Norske styrker i utlandet

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

800 000 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

830 111 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

10 000 000

Komiteen merker seg at bevilgningen foreslås økt med 20 mill. kroner for å kunne trappe opp norsk tilstedeværelse ved International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan og eventuelt FN-ledede operasjoner. Komiteen registrerer at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i denne sammenheng. Komiteen er enig i at deltakelse i flernasjonale militære operasjoner er et sentralt element i vår forsvars- og sikkerhetspolitikk, og tjener flere sentrale målsettinger. Komiteen ser det derfor som viktig at finansieringen av oppdrag er avklart før oppdragene blir iverksatt, slik at dette ikke får økonomiske konsekvenser for moderavdelingene til de aktuelle styrker.

Komiteen registrerer at Regjeringen i 2006 vil legge vekt på ISAF som hovedsatsningsområde. Komiteen støtter Regjeringens beslutning om å sende tre til fire F-16 jagerfly med tilhørende støttefunksjoner til ISAF i 2006. Komiteen støtter Regjeringens beslutning om å videreføre Norges militære bidrag til KFOR også i 2006.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har merket seg at Regjeringen ønsker å trekke tilbake personell fra Irak-misjonen.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er uheldig å trekke tilbake bidraget til treningsmisjonen i Irak og viser til sine generelle merknader.

Kap. 1795-4795 Kulturelle og allmennyttige formål

Utgifter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

210 290 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

218 165 000

Inntekter:

Saldert budsjett 2005

746 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

2 261 000

Komiteen ser positivt på at Regjeringen har foreslått å øke bevilgningen til Forsvarets musikk med 4 mill. kroner for å muliggjøre økt aktivitet for Forsvarets musikkorps.

Komiteen merker seg ellers at Forsvarsstaben har oppnevnt et styre for Forsvarmuseet som i første omgang skal se på en intern omorganiseringsprosess for å finne riktig struktur og bemanning.

Kap. 4799 Militære bøter

Inntekter:

Kroner

Saldert budsjett 2005

1 000 000

Forslag St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

1 000 000

Komiteenviser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) og har ingen merknader.

4.6 Oppsummering

Ved Stortingets vedtak 24. november 2005 er netto utgiftsramme fastsatt til kr 30 003 293 000.

Nedenforstående tabell gir en sammenligning mellom budsjettall, kapitler og poster for rammeområde 8 for hhv. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006), forslag fra regjeringsfraksjonen Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og fra Høyre.

Kap.

Post

Formål:

St.prp. nr. 1 med Tl. nr. 1

A + SV

H

Utgifter

42

Forsvarets ombudsmannsnemnd

4 027 000

4 027 000

(0)

4 027 000

(0)

1

Driftsutgifter

4 027 000

4 027 000

(0)

4 027 000

(0)

451

Samfunnssikkerhet og beredskap (jf. kap. 3451)

515 509 000

515 509 000

(0)

515 509 000

(0)

1

Driftsutgifter

491 789 000

491 789 000

(0)

491 789 000

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

2 161 000

2 161 000

(0)

2 161 000

(0)

22

Flyttekostnader

16 540 000

16 540 000

(0)

16 540 000

(0)

70

Overføringer til private

5 019 000

5 019 000

(0)

5 019 000

(0)

1700

Forsvarsdepartementet (jf. kap. 4700)

310 150 000

310 150 000

(0)

310 150 000

(0)

1

Driftsutgifter

302 450 000

302 450 000

(0)

302 450 000

(0)

73

Forskning og utvikling

7 700 000

7 700 000

(0)

7 700 000

(0)

1710

Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg (jf. kap. 4710)

739 000 000

739 000 000

(0)

704 000 000

(-35 000 000)

24

Driftsresultat

-501 000 000

-501 000 000

(0)

-501 000 000

(0)

47

Nybygg og nyanlegg

1 240 000 000

1 240 000 000

(0)

1 205 000 000

(-35 000 000)

1719

Fellesutgifter og tilskudd til foretak under Forsvarsdepartementet

785 645 000

785 645 000

(0)

785 645 000

(0)

1

Driftsutgifter

408 214 000

408 214 000

(0)

408 214 000

(0)

43

Til disposisjon for Forsvarsdepartementet

20 000 000

20 000 000

(0)

20 000 000

(0)

51

Tilskudd til Forsvarets forskningsinstitutt

154 255 000

154 255 000

(0)

154 255 000

(0)

71

Overføringer til andre

53 176 000

53 176 000

(0)

53 176 000

(0)

78

Norges tilskudd til NATOs driftsbudsjett

150 000 000

150 000 000

(0)

150 000 000

(0)

1720

Felles ledelse og kommandoapparat (jf. kap. 4720)

2 329 005 000

2 329 005 000

(0)

2 329 005 000

(0)

1

Driftsutgifter

2 163 505 000

2 163 505 000

(0)

2 163 505 000

(0)

50

Overføringer Statens Pensjonskasse

160 000 000

160 000 000

(0)

160 000 000

(0)

70

Renter låneordningen

5 500 000

5 500 000

(0)

5 500 000

(0)

1723

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (jf. kap. 4723)

96 135 000

96 135 000

(0)

96 135 000

(0)

1

Driftsutgifter

96 135 000

96 135 000

(0)

96 135 000

(0)

1725

Fellesinstitusjoner og -utgifter under Forsvarsstaben (jf. kap. 4725)

1 941 506 000

1 941 506 000

(0)

1 941 506 000

(0)

1

Driftsutgifter

1 941 506 000

1 941 506 000

(0)

1 941 506 000

(0)

1731

Hæren (jf. kap. 4731)

3 731 859 000

3 731 859 000

(0)

3 731 859 000

(0)

1

Driftsutgifter

3 731 859 000

3 731 859 000

(0)

3 731 859 000

(0)

1732

Sjøforsvaret (jf. kap. 4732)

2 624 727 000

2 624 727 000

(0)

2 624 727 000

(0)

1

Driftsutgifter

2 624 727 000

2 624 727 000

(0)

2 624 727 000

(0)

1733

Luftforsvaret (jf. kap. 4733)

3 378 490 000

3 378 490 000

(0)

3 413 490 000

(+35 000 000)

1

Driftsutgifter

3 378 490 000

3 378 490 000

(0)

3 413 490 000

(+35 000 000)

1734

Heimevernet (jf. kap. 4734)

1 080 979 000

1 080 979 000

(0)

1 080 979 000

(0)

1

Driftsutgifter

1 080 979 000

1 080 979 000

(0)

1 080 979 000

(0)

1735

Etterretningstjenesten

724 104 000

724 104 000

(0)

724 104 000

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

724 104 000

724 104 000

(0)

724 104 000

(0)

1740

Forsvarets logistikkorganisasjon (jf. kap. 4740)

2 033 827 000

2 033 827 000

(0)

2 033 827 000

(0)

1

Driftsutgifter

2 033 827 000

2 033 827 000

(0)

2 033 827 000

(0)

1760

Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg (jf. kap. 4760)

8 975 208 000

8 975 208 000

(0)

8 975 208 000

(0)

1

Driftsutgifter

772 360 000

772 360 000

(0)

772 360 000

(0)

44

Fellesfinansierte bygge- og anleggsarbeider, nasjonalfinansiert andel

138 556 000

138 556 000

(0)

138 556 000

(0)

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

7 685 612 000

7 685 612 000

(0)

7 685 612 000

(0)

48

Fellesfinansierte bygge- og anleggsarbeider, fellesfinansiert andel

243 701 000

243 701 000

(0)

243 701 000

(0)

75

Fellesfinansierte bygge- og anleggsarbeider, Norges tilskudd til NATOs investeringsprogram for sikkerhet

134 979 000

134 979 000

(0)

134 979 000

(0)

1790

Kystvakten (jf. kap. 4790)

774 744 000

774 744 000

(0)

774 744 000

(0)

1

Driftsutgifter

774 744 000

774 744 000

(0)

774 744 000

(0)

1791

Redningshelikoptertjenesten (jf. kap. 4791)

36 564 000

36 564 000

(0)

36 564 000

(0)

1

Driftsutgifter

36 564 000

36 564 000

(0)

36 564 000

(0)

1792

Norske styrker i utlandet (jf. kap. 4792)

830 111 000

830 111 000

(0)

830 111 000

(0)

1

Driftsutgifter

830 111 000

830 111 000

(0)

830 111 000

(0)

1795

Kulturelle og allmennyttige formål (jf. kap. 4795)

218 165 000

218 165 000

(0)

218 165 000

(0)

1

Driftsutgifter

197 440 000

197 440 000

(0)

197 440 000

(0)

60

Tilskudd til kommuner

19 500 000

19 500 000

(0)

19 500 000

(0)

72

Overføringer til andre

1 225 000

1 225 000

(0)

1 225 000

(0)

Sum utgifter

31 129 755 000

31 129 755 000

(0)

31 129 755 000

(0)

Inntekter

3451

Samfunnssikkerhet og beredskap (jf. kap. 451)

128 143 000

128 143 000

(0)

128 143 000

(0)

1

Gebyrer

96 670 000

96 670 000

(0)

96 670 000

(0)

3

Diverse inntekter

31 473 000

31 473 000

(0)

31 473 000

(0)

4710

Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg (jf. kap. 1710)

500 000 000

500 000 000

(0)

500 000 000

(0)

47

Salg av eiendom

500 000 000

500 000 000

(0)

500 000 000

(0)

4720

Felles ledelse og kommandoapparat (jf. kap. 1720)

11 964 000

11 964 000

(0)

11 964 000

(0)

1

Driftsinntekter

9 826 000

9 826 000

(0)

9 826 000

(0)

70

Renter låneordning

2 138 000

2 138 000

(0)

2 138 000

(0)

4725

Fellesinstitusjoner og -inntekter under Forsvarsstaben (jf. kap. 1725)

37 774 000

37 774 000

(0)

37 774 000

(0)

1

Driftsinntekter

37 774 000

37 774 000

(0)

37 774 000

(0)

4731

Hæren (jf. kap. 1731)

4 766 000

4 766 000

(0)

4 766 000

(0)

1

Driftsinntekter

4 766 000

4 766 000

(0)

4 766 000

(0)

4732

Sjøforsvaret (jf. kap. 1732)

5 674 000

5 674 000

(0)

5 674 000

(0)

1

Driftsinntekter

5 674 000

5 674 000

(0)

5 674 000

(0)

4733

Luftforsvaret (jf. kap. 1733)

51 351 000

51 351 000

(0)

51 351 000

(0)

1

Driftsinntekter

51 351 000

51 351 000

(0)

51 351 000

(0)

4734

Heimevernet (jf. kap. 1734)

1 753 000

1 753 000

(0)

1 753 000

(0)

1

Driftsinntekter

1 753 000

1 753 000

(0)

1 753 000

(0)

4740

Forsvarets logistikkorganisasjon (jf. kap. 1740)

237 399 000

237 399 000

(0)

237 399 000

(0)

1

Driftsinntekter

237 399 000

237 399 000

(0)

237 399 000

(0)

4760

Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg (jf. kap. 1760)

134 011 000

134 011 000

(0)

134 011 000

(0)

48

Fellesfinansierte bygge- og anleggsinntekter

134 011 000

134 011 000

(0)

134 011 000

(0)

4790

Kystvakten (jf. kap. 1790)

366 000

366 000

(0)

366 000

(0)

1

Driftsinntekter

366 000

366 000

(0)

366 000

(0)

4792

Norske styrker i utlandet (jf. kap. 1792)

10 000 000

10 000 000

(0)

10 000 000

(0)

1

Driftsinntekter

10 000 000

10 000 000

(0)

10 000 000

(0)

4795

Kulturelle og allmennyttige formål (jf. kap. 1795)

2 261 000

2 261 000

(0)

2 261 000

(0)

1

Driftsinntekter

2 261 000

2 261 000

(0)

2 261 000

(0)

4799

Militære bøter

1 000 000

1 000 000

(0)

1 000 000

(0)

80

Militære bøter

1 000 000

1 000 000

(0)

1 000 000

(0)

Sum inntekter

1 126 462 000

1 126 462 000

(0)

1 126 462 000

(0)

Sum netto

30 003 293 000

30 003 293 000

(0)

30 003 293 000

(0)