2. Skriftlig arbeidsavtale

2.1 Sammendrag

       Proposisjonens kapittel 2 inneholder forslag til nye regler om skriftlige arbeidsavtaler. Reglene foreslås som følge av tilpasning til EUs Rådsdirektiv om arbeidsgiverens plikt til å informere arbeidstakeren om vilkårene i arbeidsavtalen eller arbeidsforholdet.

       Ifølge forslaget til ny § 55B i arbeidsmiljøloven skal det inngås skriftlig arbeidskontrakt i arbeidsforhold med en samlet varighet av mer enn en måned. Avtalen skal foreligge senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. Ved utleie av arbeidskraft foreslås at skriftlig arbeidsavtale skal inngås straks, og det skal inngås skriftlig arbeidsavtale selv om arbeidsforholdet har kortere varighet enn en måned. De samme reglene for utleie av arbeidskraft framgår i dag av forskrift.

       Det foreslås at Kongen gis myndighet til å bestemme i hvilken utstrekning kravet om skriftlig arbeidsavtale også skal gjelde arbeidsforhold som samlet ikke overstiger en måned.

       Forslaget til ny § 55C i arbeidsmiljøloven inneholder krav til arbeidsavtalens innhold. Ifølge direktivet skal utenlandsstasjonerte arbeidstakere ha med visse tilleggsopplysninger i sine arbeidsavtaler. Disse kravene er foreslått inntatt i ny § 55D.

       Endringer i arbeidsforholdet skal ifølge forslaget til ny § 55E gjenspeiles i arbeidsavtalen.

       I § 55F fremmes forslag om overgangsbestemmelse for arbeidsforhold som eksisterer på tidspunktet for de nye bestemmelsenes ikrafttredelse. Det framgår av forslaget til overgangsbestemmelse at skriftlig arbeidsavtale skal inngås senest en måned etter at anmodning om det er mottatt.

2.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har merket seg at Kommunal- og arbeidsdepartementet foreslår nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven §§ 55B-55F om skriftlige arbeidsavtaler. Flertallet har merket seg at forslagene fremmes som følge av tilpasning til EU-direktiv 91/533/EØF om arbeidsgiverens plikt til å informere arbeidstakeren om vilkårene i arbeidsavtalen eller arbeidsforholdet.

       Flertallet viser til at det ikke stilles krav om skriftlig arbeidsavtale i arbeidsmiljøloven i dag. Et unntak gjelder ved utleie av arbeidskraft hvor det ifølge forskrift skal inngås skriftlig arbeidsavtale straks og at Kongen gis myndighet til å gi nærmere regler om skriftlig arbeidsavtale også for arbeidsforhold som ikke overstiger en måned.

       Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, har merket seg at departementets forslag om skriftlige arbeidsavtaler går lenger enn direktivets minimumskrav.

       Dette flertallet sier seg enig i dette.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti anser de foreslåtte bestemmelser som nyttige for å skape et ryddigere grunnlag for arbeidsforholdet. Disse medlemmer innser at det vil finnes mange tilfelle der det ikke er naturlig å kreve skriftlig arbeidsavtale for de helt kortvarige arbeidsforhold.

       Disse medlemmer vil støtte forslagene til nytt kapittel XI A.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til direktivets artikkel 1 nr. 2 som gir medlemsstatene rett til unntak fra skriftlighetskravet. Dette er slik formulert:

       « Medlemsstatene kan fastsette at dette direktiv ikke får anvendelse på arbeidstakere som har en arbeidsavtale eller et arbeidsforhold
a) med en samlet varighet som ikke overstiger en måned og/eller der varigheten av den ukentlige arbeidstid ikke overstiger åtte timer
eller
b) av tilfeldig og/eller særskilt art, forutsatt at det i slike tilfeller er objektive grunner for ikke å gi direktivet anvendelse. »

       Disse medlemmer vil foreslå:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at EU-direktiv 91/533/EØF , artikkel 1 nr. 2 blir innarbeidet i § 55B i arbeidsmiljøloven. »

       Disse medlemmer vil følgelig stemme mot tredje ledd i § 55B som lyder:

       « Kongen kan bestemme i hvilken utstrekning kravet om skriftlig arbeidsavtale skal gjelde arbeidsforhold som samlet ikke overstiger en måned. »