3. Fri ved svangerskapskontroll

3.1 Sammendrag

       Kapittel 3 inneholder forslag til ny § 31 nr. 6 i arbeidsmiljøloven om rett til fri fra arbeid med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll. Retten er betinget av at svangerskapskontroll ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden.

       Forslaget fremmes som følge av tilpasning til EUs Rådsdirektiv om iverksetting av tiltak som forbedrer helse og sikkerhet på arbeidsplassen for gravide arbeidstakere, og arbeidstakere som har født eller som ammer.

3.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at norske regler gir arbeidstakerne bedre rettigheter enn direktivets minimumsbestemmelser når det gjelder svangerskapspermisjonens lengde. Øvrige bestemmelser i direktivet forutsettes tilpasset gjennom nasjonal forskrift om arbeidsmiljø og forplantningsskader.

       Flertallet slutter seg til Regjeringens forslag til ny § 31 nr. 6.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener det er rett å lovfeste rett til fravær med lønn for svangerskapskontroll når slik undersøkelse ikke kan skje utenom arbeidstida.