10. Utbetalingsmåten for ytelser fra folketrygden m.m. - folketrygdloven ny § 22-18 m.fl.

10.1 Sammendrag

Det framholdes at folketrygdloven ikke har bestemmelser om hvordan ytelser skal utbetales. Praksis har vært at den enkelte stønadsmottaker selv kan velge hvordan ytelsene skal utbetales. En stor del velger å få pengene sine via direkteutbetalingskort. Etter dagens praksis betales overføringsutgiftene av trygdeetaten, uansett hvilken betalingsmåte som er valgt. Det framholdes at Rikstrygdeverket ønsker å foreta flest mulig av utbetalingene fra trygdeetaten som overføringer til mottakernes konto, noe som vil redusere utbetalingsutgiftene med betydelige beløp.

Departementet foreslår at overføring til en bankkonto i Norge etableres som den normale betalingsmåten ved utbetalinger fra trygdeetaten. Det uttales at for personer som ikke har eller oppretter en bankkonto i Norge, bør mottakerens ønske som hittil normalt ha avgjørende vekt ved valg av betalingsmåte, men vedkommende bør likevel ikke kunne velge en utbetalingsform som er urimelig belastende, med mindre det påvises en særskilt grunn til dette,. Etter departementets syn bør derfor Trygdeetaten ha det avgjørende ordet.

Departementet antar at når det gjelder stønadsmottakere i Norge, vil merkostnadene ved en annen utbetalingsmåte enn overføring til en bankkonto bli så små at det ikke er tilstrekkelig grunn til å belaste disse mottakerne. Når det gjelder stønadsmottakere i utlandet, mener departementet at utbetalingene bør følge det som er foreslått som hovedregelen, dvs. utbetaling til bankkonto her i landet, og at dersom stønadsmottakeren ønsker annen utbetalingsmåte, bør vedkommende dekke eventuelle merkostnader. I unntakstilfelle og ved betaling av underholdsbidrag til utlandet bør det etter departementets syn være adgang til å bestemme at utgiftene også ved utbetaling utenlands skal dekkes av trygdeetaten.

Departementet finner det hensiktsmessig at omleggingen av betalingsmåten skjer gjennom en lovendring også for å gi trygdeetaten adgang til de nødvendige opplysninger om kontonummer. Det foreslås på denne bakgrunn at det tas inn en ny § 22-18 i folketrygdloven med de nødvendige bestemmelser. Paragrafen foreslås gjort gjeldende for utbetalinger på de øvrige stønadsområder som forvaltes av folketrygdens organer og for utbetalinger som folketrygdens organer foretar for andre. For å gjøre det klart at de nye reglene om utbetalingsmåten skal gjelde også for Trygdeetatens innkrevingssentrals utbetalinger, foreslås det tatt inn i en ny § 19 i bidragsinnkrevingsloven. Det foreslås at hjemler i barnetrygdloven § 11 og i yrkesskadetrygdloven § 36 nr. 1 til å bestemme hvordan ytelsene skal utbetales, utgår.

Endringene foreslås å tre i kraft 1. april 1999. Det anslås at innsparingene på årsbasis vil utgjøre ca 50 mill. kroner. Reglene vil føre til mer ensartede utbetalingsprosedyrer og noe redusert arbeidsmessig belastning.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til departementets begrunnelse og Rikstrygdeverkets ønske om at flest mulig utbetalinger fra trygdeetaten skal skje som overføringer til mottakernes konto.

Komiteen vil likevel understreke at når det skal gjennomføres denne typen endringer, er det viktig at det tas hensyn til ulike behov. Komiteen vil også påpeke at det i en del tilfeller er eldre som ikke finner det ønskelig og praktisk å få sin utbetaling inn på en bankkonto. Komiteen vil derfor be departementet å ta inn en unntaksbestemmelse i forskriften som vil ivareta hensynet til disse personer.