Ot prp nr 21 (1999-2000). Behov for avklaring av rekkevidden av forslaget om periodisering av gevinst på eiendeler som er relaisert før inntreden i rederiskatteordningen

Rederiforbundet tok i brev av 15. april 1998 til Finansdepartementet opp enkelte spørsmål knyttet til rederiskatteordningen, herunder spørsmålet om periodisering av gevinst på eiendeler som er realisert før inntreden i rederiskatteordningen. Blant annet på denne bakgrunn foreslår Finansdepartementet i Ot prp nr 21 (1999-2000) at gevinst på eiendeler realisert før inntreden i rederiskatteordningen som hovedregel skal inntektsføres etter de alminnelige skattereglene for saldoavskriving. Rederiforbundet har sluttet seg til dette forslaget.

På bakgrunn av en henvendelse fra et medlemsrederi, har det oppstått usikkerhet om den foreslåtte lovteksten har fått en utforming som er i samsvar med forarbeidene i proposisjonen. Lovteksten kan åpne for en mer vidtgående praksis enn forutsatt fra vår side og i forarbeidene for øvrig.

Selv om forarbeidene utelukkende omtaler inntektsføring av gevinst- og tapskonto fra salg (realisering) av eiendeler før inntreden i ordningen, er ordlyden i lovforslaget gitt en mer generell utforming, og synes å kunne omfatte alle typer gevinst- og tapskonti. Som gevinst- og tapskonto vil også kunne anses den kontoen som inntektsoppgjøret ved uttreden av rederiskatteordningen skal føres på. Dette kan utelukke fra rederibeskatning inntekter opptjent mens et selskap har vært innenfor rederiskatteordningen i en situasjon hvor et tidligere rederibeskattet selskap på ny trer inn i den. En slik utelukkelse av rederiinntekter opptjent innenfor rederiskatteordningen er klart i strid med formålet med å innføre nevnte regel, som er å hindre utsatt skattlegging av gevinster oppebåret før selskapet trådte inn i ordningen. Rederiforbundet finner det helt nødvendig at finanskomiteen i innstillingen presiserer at skatteloven § 8-15 nytt fjerde ledd i praksis ikke skal gis et videre innhold enn det som følger av forarbeidene. Det vil si at bestemmelsen om inntektsføring av gevinst- og tapskonto kun omfatter det som er omtalt i forarbeidene, nemlig realisasjon av aktiva før selskapet trådte inn i rederiskatteordningen, og ikke gevinst- og tapskonto etter skatteloven § 8-17 annet ledd.