19.1 Opphør av pensjonsordningen

Sammendrag

Departementet slutter seg til utvalgets utkast til regler om når en pensjonsordning kan eller skal opphøre. Tilsvarende regler er gitt i lov om foretakspensjon. Det foreslås derfor for det første at en pensjonsordning skal opphøre når foretaket selv beslutter dette. Før slik beslutning treffes skal spørsmålet forelegges styringsgruppen eller eventuelt styret i pensjonskassen. Det vises til lovforslaget § 13-1 første ledd. Etter lovforslaget § 13-1 annet ledd skal pensjonsordningen også opphøre når det treffes vedtak om at virksomheten i foretaket skal avvikles. Det foreslås at det samme skal gjelde når det følger av bestemmelse i lov om innskuddspensjon at pensjonsordningen skal opphøre. Som eksempel kan nevnes at foretaket ikke lenger oppfyller minstekravene for å ha pensjonsordning etter lovforslaget § 2-3, eller at en pensjonsordning ikke blir videreført etter en sammenslåing av foretak, jf. lovforslaget § 11-4. Departementet foreslår videre, i samsvar med utvalgets utkast, at en pensjonsordning skal opphøre når foretaket slutter å innbetale innskudd til pensjonsordningen, og det ikke finnes midler til dekning av innskuddene i innskuddsfondet. Lovforslaget fremgår av § 13-1 tredje ledd. Departementet viser til at en slik situasjon for foretaket normalt vil skyldes at foretaket har betydelige økonomiske vanskeligheter. Dersom det er midler i innskuddsfondet vil pensjonsordningen kunne videreføres med midler derfra. Dette vil kunne gi foretaket noe lengre tid til å avklare om foretaket vil være i stand til å fortsette ordningen. En tilsvarende regel er gitt i lov om foretakspensjon.

Departementet foreslår i lovforslaget § 13-2 at dersom foretaket avvikles fordi virksomheten skal overføres til et annet foretak, skal reglene om sammenslåing av foretak gjelde tilsvarende så langt de passer. Det vises til lovforslaget § 13-2 første ledd. Forslaget bygger på tilsvarende regler i lov om foretakspensjon. Vilkåret er at minst to tredeler av medlemmene i pensjonsordningen samtidig overføres til det andre foretaket. Forslaget innebærer at det i slike tilfeller ikke stilles krav om at pensjonsordningen skal opphøre, men at det åpnes for videreføring av pensjonsordningen for de ansatte som overføres til et annet foretak. Departementet foreslår videre at de ansatte som ikke overføres til annet foretak, skal sikres rett til pensjonskapital etter reglene i lovforslaget kapittel 6, jf. lovforslaget § 13-2 første ledd. Dersom overføringen av ansatte omfatter mindre enn to tredeler av medlemmene i pensjonsordningen foreslås det at pensjonsordningen skal opphøre og avvikles, jf. lovforslaget § 13-2 annet ledd.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til § 13-1 om opphør av pensjonsordningen og § 13-2 om avvikling av foretaket.

19.2 Avvikling av pensjonsordning

Sammendrag

Utvalgets forslag

Ved avvikling av pensjonsordningen foreslår utvalget i utkastet § 13-3 første ledd at pensjonskapitalen knyttet til ordningen skal fordeles mellom medlemmene på grunnlag av opptjent pensjonskapital for hvert medlem. Avkastning frem til opphørstidspunktet skal være tilført pensjonskapitalen før fordelingen. Forslaget bygger på samme prinsipp som ved deling av foretak.

Når det gjelder fordeling av innskuddsfondet ved en avvikling, tar utvalget utgangspunkt i drøftelsen i Ot.prp. nr. 47 (1998-1999) Lov om foretakspensjon vedrørende fordeling av premiefondet. Utvalget uttaler blant annet følgende på side 86:

«Det påpekes i proposisjonen at dersom premiefondet i sin helhet skal overføres til foretaket ved avvikling, vil dette gi foretaket en mulighet til å disponere premiefondsmidler som det ellers ikke ville vært mulig å tilbakeføre til foretaket. Dette vil kunne fremme opphør av pensjonsordninger, noe regelverket ikke bør legge opp til. På den annen side anses det ikke rimelig at samtlige midler i premiefondet tildeles medlemmene på oppgjørstidspunktet, fordi fordelingen av et stort premiefond ville kunne føre til urimelig høye pensjoner. Forslaget etter lov om foretakspensjon går ut på at medlemmene ved fordelingen kan sikres en rett til opptjent pensjon, samt rett til premiebetaling for tilsvarende rettigheter, for en periode på inntil fem år etter opphøret. Forslaget innebærer at midlene fra premiefondet i en viss grad skal sikre medlemmene, mens de resterende midlene skal tilbakeføres til foretaket.

Utvalget foreslår regler for fordeling av innskuddsfond ved avvikling av innskuddspensjonsordninger som i stor grad samsvarer med forslaget om fordeling av premiefond i lov om foretakspensjon.»

Utvalget foreslår etter dette at innskuddsfondet skal fordeles mellom medlemmene på grunnlag av gjennomsnittet av innskuddet for hvert medlem i opphørsåret og de tre følgende år, beregnet ut fra lønnsforholdene på opphørstidspunktet. Det vises til utkastet § 13-3 annet ledd. Det foreslås likevel satt et tak, slik at ingen skal få tildelt mer enn det som er nødvendig for å sikre fortsatt innbetaling av innskudd i inntil fem år, eller i tilfelle en kortere periode frem til oppnådd pensjonsalder. Dersom det er midler igjen i innskuddsfondet etter dette, skal det resterende beløpet tilbakeføres til foretaket.

Utvalget foreslår i utkastet § 13-3 tredje ledd at reg­lene i lovutkastet kapittel 6 om opphør av medlemskap og rett til utstedelse av pensjonskapitalbevis skal gjelde tilsvarende ved avvikling av pensjonsordningen. Midler som er tildelt et medlem fra innskuddsfondet skal etter utvalgets forslag tillegges opptjent pensjonskapital.

Ved avvikling av pensjonskasse foreslår utvalget i utkastet § 13-3 fjerde ledd at egenkapitalen etter sluttregnskapet skal anvendes som fastsatt i vedtektene. For øvrig foreslås at egenkapitalen med Kredittilsynets samtykke kan utbetales til foretaket. Dette er i samsvar med forslag til lov om foretakspensjon.

Departementets vurdering

Departementet slutter seg til utvalgets forslag om at det ved avvikling av pensjonsordningen skal foretas en fordeling av pensjonskapitalen mellom medlemmene på grunnlag av opptjent pensjonskapital for hvert medlem, jf. lovforslaget § 13-3. Avkastning frem til opphørstidspunktet skal være tilført pensjonskapitalen før fordelingen. Når det gjelder fordeling av innskuddsfondet, viser departementet til at det ved deling av foretak er foreslått at innskuddsfondet skal fordeles på grunnlag av innskuddet for hvert medlem i delingsåret. Det vises til lovforslaget § 12-1 annet ledd. Departementet foreslår at innskuddsfondet ved opphør av ordningen skal fordeles på tilsvarende måte, likevel slik at det er innskuddet i opphørsåret som legges til grunn. I samsvar med utvalgets forslag foreslås det likevel satt et tak, slik at ingen skal få tildelt mer enn det som er nødvendig for å sikre fortsatt innbetaling av innskudd i inntil fem år, eller i tilfelle en kortere periode frem til oppnådd pensjonsalder. Dersom det er midler igjen i innskuddsfondet etter dette, skal det resterende beløpet tilbakeføres til foretaket. Det vises til lovforslaget § 13-3 annet ledd.

Til merknaden fra Forbrukerrådet vil departementet vise til at også avvikling som følge av konkurs vil være omfattet av reglene om opphør og avvikling i lovforslaget her.

Departementet foreslår i samsvar med utvalgets forslag at reglene i lovforslaget kapittel 6 om opphør av medlemskap skal gjelde tilsvarende ved avvikling av pensjonsordning. Det vises til lovforslaget § 13-3 tredje ledd. Dette innebærer blant annet at det skal utstedes pensjonskapitalbevis for hvert medlem. Det foreslås at midler som er tildelt medlemmet fra innskuddsfondet etter lovforslaget § 13-3 annet ledd, skal tillegges medlemmets opptjente pensjonskapital.

Ved avvikling av pensjonskasse foreslår utvalget at egenkapitalen etter sluttregnskapet skal anvendes som fastsatt i vedtektene. For øvrig foreslås at egenkapitalen med Kredittilsynets samtykke kan utbetales til foretaket. Departementet slutter seg til utvalgets forslag. Det vises til lovforslaget § 13-3 fjerde ledd. Forslaget er i samsvar med reglene i lov om foretakspensjon.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til § 13-3 om avvikling av pensjonsordningen.