1.1 Sammendrag

Proposisjonen fremmes med sikte på endringer i arbeidsmiljølovens regler om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.

Bakgrunnen for forslagene er at Ministerrådet i EU 29. juni 1998 vedtok direktiv 98/50/EF om endringer i direktiv 77/187/EØF om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om ivaretakelse av arbeidstakernes rettigheter ved overdragelse av foretak, bedrifter eller deler av bedrifter. Hovedformålet med endringene var å kodifisere rettspraksis fra EF-domstolen angående tolkning av direktivets regler, samt å klargjøre og rydde opp i enkelte av bestemmelsene. Noen av endringene innebærer også adgang til valg mellom flere ulike løsninger enn tidligere. Forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven er foranlediget av endringsdirektivet, og tar sikte på å bringe norsk rett i samsvar med dette, samt at det foreslås visse endringer som går noe lenger enn direktivet i å beskytte arbeidstakerne.

Departementet sendte i juni 2000 ut et høringsbrev til partene i arbeidslivet, departementene og andre berørte instanser. I høringsbrevet ble endringsdirektivet gjennomgått med en vurdering av om norsk rett er i samsvar med direktivets krav.

På de områder hvor det ble foreslått endringer som følge av direktivet, er noen av disse minimumsimplementering, men på andre områder går forslagene til norsk rett lengre.

Til orientering skal nevnes at EU den 12. mars 2001 vedtok et såkalt kodifiseringsdirektiv (Rådsdirektiv 2001/23/EF) som innebærer en sammenslåing av innholdet i begge direktivene om virksomhetsoverdragelse (77/187 og 98/50). Dette er utelukkende en formell sammenslåing av tekst med nye artikkelnumre, uten noen materielle endringer. Det nye direktivet er allerede trådt i kraft og innebærer at direktivene 77/187 og 98/50 formelt oppheves. Implementeringsfristen etter 98/50 består. Det nye direktiv 2001/23 er ikke en del av EØS-avtalen ennå og vil ikke medføre noen endringer i norsk rett.

Departementet antar at de økonomiske og administrative konsekvensene av de fremlagte forslag vil bli små.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Berit Brørby, Aud Gaundal, Einar Johansen, Leif Lund og Bjørnar Olsen, fra Kristelig Folkeparti, Kurt-Arne Langeland og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, har ingen merknader.